του Σωτήριου Καλαμίτση
Ακούω και διαβάζω ότι οι αυριανές εκλογές θα γίνουν με βάση την απογραφή του 2001 και όχι του 2011, πράγμα που, λένε και γράφουν ότι, εγκυμονεί κινδύνους, όπως π.χ. να ψηφίσουν οι πεθαμένοι. Θυμόμαστε όλοι ότι στην περυσινή απογραφή ήλθαν οι απογραφείς στο σπίτι μας και ..
συνέλεξαν στοιχεία γι την κατοικία μας, το μορφωτικό επίπεδό μας, τον αριθμό των συνοικούντων κ.λπ. Κανένα συγκεκριμένο στοιχείο για τους συνοικούντες κ.λπ. Πρόκειται για στοιχεία που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διεξαγωγή εκλογών.
Διερωτώμαι, λοιπόν, τί σχέση μπορεί να έχει η απογραφή με τις εκλογές και το αν οι εκλογές θα διεξαχθούν με την απογραφή του 1896 ή του 2011, όταν ο νόμος περί εκλογών προβλέπει συγκεκριμένα πράγματα για τη σύνταξη των εκλογικών καταλόγων, επί τη βάσει των οποίων διεξάγονται οι εκλογές.
Αντιγράφω:
Άρθρο 10 ΠΔ 26.2012
1. Ο Δήμαρχος συντάσσει αυτεπάγγελτα, κάθε έτος, από 1ης μέχρι τέλους Φεβρουαρίου ονομαστικές καταστάσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν όσους είναι εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια του δήμου και αποκτούν το δικαίωμα του εκλέγειν κατά το άρθρο 4 του παρόντος.
2. Οι νέοι αυτοί εκλογείς εντός του Ιανουαρίου του ιδίου έτους υποβάλλουν στον οικείο δήμο δήλωση για το εκλογικό διαμέρισμα στους εκλογικούς καταλόγους του οποίου επιθυμούν να εγγραφούν. Αν δεν υποβληθεί η δήλωση αυτή, η κατάταξη τους γίνεται στο εκλογικό διαμέρισμα που επιλέγει ο δήμος με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία.
3. Οι καταστάσεις αυτές υποβάλλονται αμελλητί στο Υπουργείο Εσωτερικών για την ένταξη τους στο εκεί τηρούμενο αρχείο εκλογικών καταλόγων.
Άρθρο 12 ΠΔ 26/2012
Διαδικασία μεταβολών - Μεταβολή διεύθυνσης κατοικίας εκλογέων
1. Σε ιδιαίτερες καταστάσεις που συντάσσονται από τον Δήμαρχο κάθε ημερολογιακό δίμηνο περιλαμβάνονται όλες οι μεταβολές που έχουν επέλθει στα δημοτολόγια λόγω θανάτου, μεταδημότευσης, διόρθωσης στοιχείων εγγραφής και απόκτησης ή απώλειας της Ελληνικής Ιθαγένειας.
Οι καταστάσεις αυτές υποβάλλονται μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του επόμενου μήνα στο Υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να ενταχθούν στο εκεί τηρούμενο αρχείο εκλογικών καταλόγων.
Στις ίδιες καταστάσεις περιλαμβάνεται και κάθε μεταβολή της διεύθυνσης κατοικίας των εκλογέων και η ένταξη τους, εφόσον επέρχεται διαφοροποίηση, στο αντίστοιχο εκλογικό διαμέρισμα.
2. Οι καταστάσεις του άρθρου 10 και της προηγούμενης παραγράφου του παρόντος άρθρου συντάσσονται κατά αλφαβητική σειρά επωνύμου και περιλαμβάνουν τα εξής στοιχεία: φύλο, επώνυμο, κύριο όνομα, όνομα πατέρα, όνομα μητέρας, όνομα συζύγου και το γένος, αν πρόκειται για έγγαμη γυναίκα που φέρει το επώνυμο του συζύγου, ακριβή ημερομηνία γέννησης (ημέρα, μήνας, έτος) και εφόσον δεν υπάρχει, η 1η Ιανουαρίου του έτους γέννησης, αριθμό δημοτολογίου και διεύθυνση κατοικίας (δήμος ή συνοικισμός, οδό και αριθμό). Επιπλέον οι καταστάσεις της παρ. 1 του παρόντος άρθρου περιέχουν και τον Ειδικό Εκλογικό Αριθμό με εξαίρεση τις εγγραφές λόγω απόκτησης της Ελληνικής Ιθαγένειας.
Άρθρο 15 ΠΔ 26/2012
Μεταβολές πριν την προκήρυξη των εκλογών
Μεταβολές που συντελούνται στο δημοτολόγιο ένα (1) μήνα πριν από την προκήρυξη των εκλογών καταχωρίζονται στους εκλογικούς καταλόγους μετά την διενέργεια των εκλογών.
Άρθρο 22 ΠΔ 26/2012
Εκτύπωση και αποστολή εκλογικών καταλόγων
1. Το Υπουργείο Εσωτερικών, με απόφαση του Διευθυντή Εκλογών κυρώνει και εκτυπώνει τους εκλογικούς καταλόγους που έχουν οριστικοποιηθεί.
Από ένα αντίτυπο αυτών διαβιβάζεται στο οικείο Πρωτοδικείο, στο Περιφερειάρχη, στον Αντιπεριφερειάρχη της περιφερειακής ενότητας της έδρας κάθε νομού, και στον οικείο Δήμο.
2. Πέραν των εντύπων καταλόγων το Υπουργείο Εσωτερικών διαβιβάζει στους ίδιους αποδέκτες οπτικούς δίσκους μοναδικής εγγραφής στους οποίους έχει αποτυπωθεί το περιεχόμενο των οριστικών εντύπων εκλογικών καταλόγων.
Συμπέρασμα: το ότι ο πολίτης Α απεγράφην το 2011 στη Θεσσαλονίκη, όπου κατοικεί, δεν έχει επηρεάσει καθόλου το γεγονός ότι είναι εγγεγραμμένος ως δημότης στον εκλογικό κατάλογο του Δήμου Καλαμάτας, όπου γεννήθηκε και από όπου δεν έχει μεταδημοτεύσει.
Ο νόμος προβλέπει ποιοί διαγράφονται από τους καταλόγους, ποιοί εγγράφονται στους καταλόγους καθώς και ότι μεταβολές, λόγω π.χ. ελληνοποίησης, ενηλικίωσης, μεταδημότευσης, που έγιναν τον τελευταίο μήνα πριν από την κήρυξη των εκλογών [εν προκειμένω μέχρι 11.03.2012] δεν περιλαμβάνονται στους εκλογικούς καταλόγους που θα χρησιμοποιηθούν στις εκλογές της 06.05.2012.
Όταν, λοιπόν, το βράδυ της Κυριακής θα ανακοινώνονται τα αποτελέσματα και θα εκφωνείται το «Εγγεγραμμένοι» τόσοι, ο αριθμός που θα εκφωνείται θα είναι ο αριθμός των εκλογέων που ήσαν την 11.03.2012 εγγεγραμμένοι στους ανωτέρω εκλογικούς καταλόγους και έχουν δικαίωμα την 06.05.2012. Θα είναι δε οι εγγεγραμμένοι μέχρι και την τελευταία στιγμή [1 μήνα πριν από την προκήρυξη των εκλογών]. «Εγγεγραμμένοι», λοιπόν, δεν θα είναι αυτοί που απεγράφησαν το 2011. Πολύ δε περισσότερο μπορεί να είναι «εγγεγραμμένοι» και να έχουν νομίμως δικαίωμα ψήφου όσοι για οποιονδήποτε λόγο δεν απεγράφησαν τόσο στην απογραφή του 2001 όσο και στην απογραφή του 2011.
Έτσι, αν ο αποβιώσας το 2009 εξακολουθεί να είναι εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους λόγω αβελτηρίας των αρμοδίων δημοτικών υπαλλήλων, θα μπορεί να «ψηφίσει» αύριο μόνον με ποινικώς αξιόλογη συμπεριφορά του δικαστικού αντιπροσώπου, των μελών της Εφορευτικής Επιτροπής και των αντιπροσώπων των κομμάτων ή υποψηφίων βουλευτών.
Σωτήριος Καλαμίτσης