του Γιώργου Αδάμ
Προτάσεις που κατατέθηκαν στο Δ.Σ της ΕΣΗΕΜΘ, στη Γενική Συνέλευση αλλά και νωρίτερα στην άτυπη εργασιακή συνέλευση των δημοσιογράφων που εργάζονται στη ΄΄Μακεδονία΄΄ και τη Θεσσαλονίκη, βρίσκουν θετική ανταπόκριση στον πολιτικό...
κόσμο… αλλά όχι στη διοίκηση της ΕΣΗΕΜΘ!
Χθες ο υπηρεσιακός υπουργός εργασίας κ. Ρουπακιώτης μίλησε για πάγωμα των διατάξεων που συνδέονται με την συλλογική διαπραγμάτευση και τη μετενέργεια. Στο δικό μας όμως Σωματείο το προεδρείο και οι συν αυτό της πλειοψηφία τις αρνήθηκαν και να τις συζητήσουν.
Προφανώς γιατί δεν πιστεύουν στην επιταγή του καταστατικού μας και αποθεώνουν τις ατομικές συμβάσεις.
Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του προέδρους της ΕΣΗΕΜΘ στη Γενική Συνέλευση που δήλωσε και πάλι μονότονα ότι… δεν υπάρχουν Συλλογικές Συμβάσεις.
Πως θα απολογηθεί τώρα που μας δικαιώνει και η πολιτική επικαιρότητα;
Πόσο θα αφήσουμε να διαχειρίζεται αυτή η μικρή ομάδα τα κεκτημένα και την εργασία μας, κόντρα στη θέληση των μελών και όλων των εργαζομένων;
Τονίσαμε και επαναλαμβάνουμε σε κάθε κατεύθυνση τις ίδιες προτάσεις :
Πρώτος στόχος της συμμετοχής και της προσπάθειας, που έχει πλέον επείγοντα χαρακτήρα, είναι η διασφάλιση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η οποία αποτελεί σαφή Συνταγματική Επιταγή. Οι ρυθμίσεις που επιβλήθηκαν από τις μνημονιακές κυβερνητικές δυνάμεις το Φεβρουάριο του 2012 και αναφέρονται στην ισχύ της μετενέργειας των ΣΣΕ πρέπει αμέσως να «παγώσουν» και, στη συνέχεια, να καταργηθούν στην πράξη.
Η ΕΣΗΕΜ-Θ και οι άλλες συνδικαλιστικές ενώσεις οφείλουν να ζητήσουν τη δέσμευση όλων των πολιτικών κομμάτων, αλλά και του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας, ως εγγυητή του Συντάγματος, ώστε να επέλθει, δίχως άλλη καθυστέρηση (και αύριο, εάν είναι δυνατόν), συμφωνία, για να «παγώσουν» οι ρυθμίσεις σχετικά με τη μετενέργεια.
Αμέσως δε, μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, πρέπει να καταργηθεί ο σχετικός νόμος που ξεθεμελιώνει τις εργασιακές σχέσεις και διαγράφει την πρόβλεψη του Συντάγματος και απ’ αυτήν ακόμη τη διασφάλιση της συλλογικής αυτονομίας των κοινωνικών εταίρων. Το ενδιαφέρον μας «αγκαλιάζει» και τους 1.800.000 εργαζόμενους απ’ όλους τους κλάδους, οι οποίοι πλήττονται ή θα πληγούν ανεπανόρθωτα από την εφαρμογή των ρυθμίσεων που επιβλήθηκαν.
Με συνεννόηση και με κοινή δράση των Ενώσεων Συντακτών, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας (ΠΟΕΣΥ) και Συλλόγων, Σωματείων και Συνδικάτων όλων των κλάδων των εργαζομένων, οφείλουμε να διασφαλίσουμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, που αποτελούν τη βάση λειτουργίας και επιβίωσης σε κάθε εργασιακό χώρο.
Η υπογραφή κλαδικών συλλογικών συμβάσεων αποτελεί, επίσης, όρο επιβίωσης του δημοσιογραφικού κόσμου, αλλά και της αξιοπιστίας της ενημέρωσης, η οποία συνιστά δικαίωμα των πολιτών.
Βαρύνουσα σημασία έχει, παράλληλα, η έμπρακτη υποστήριξη όλων όσοι έχουν εξωθηθεί στην ανεργία, βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας ή υποαμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών. Η απρόσκοπτη και ισότιμη παρουσία τους στις συλλογικές διεργασίες της ΕΣΗΕΜ-Θ είναι προϋπόθεση, για να διατηρηθεί η συνοχή και η αντιπροσωπευτικότητα του σωματείου μας.
ΣυμμετΕχουμε;
ΑντιστΕκόμαστε;
AνατρΕπουμε
όσα στην ΕΣΗΕΜ-Θ είναι συνδεδεμένα με την κατάσταση
που δοκιμάζει τα τελευταία χρόνια τις αντοχές μας