31 Μαΐ 2012

Ποιοί ράβουν Υπουργικό κουστούμι στον ΣΥΡΙΖΑ;


Πολλές δημοσκοπήσεις φέρουν τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στην πρώτη θέση, οπότε θα λάβει και το bonus των 50 εδρών και προφανώς -επειδή δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια ακυβερνησίας- θα σχηματίσει κυβέρνηση της "αριστεράς", με άλλες δυνάμεις (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, κλπ).
Ο Γιάννης Δραγασάκης, είναι το απόλυτο φαβορί για το Υπουργείο Οικονομικών, αφού έχει..
αποφύγει τις ηρωικές δηλώσεις και στη μετεκλογική εποχή, δύσκολα θα βρεί κανείς δηλώσεις του, που αναιρούνται στην εξουσία, όπως συνήθως συμβαίνει. Δεν έχει άλλο περιθώριο, παρά να ασκήσει την ίδια ακριβώς πολιτική, που θα ασκούσε οποιοσδήποτε στη θέση του, από οποιοδήποτε κόμμα.
Διότι, άλλο τα τηλεοπτικά παράθυρα, άλλο η πράξη. Στην πράξη, θα αναγκαστεί να κάνει ό,τι κάνουν όλοι: θα καταφύγει λόγω της πιεστικότατης κατάστασης, σε ...προσωρινή έκτακτη φορολόγηση (στην αρχή των πλουσίων, μετά θα διαπιστώσει ότι δεν υπάρχουν πλούσιοι και θα καταλήξει σε έκτακτα χαράτσια), σε "περαιώσεις", σε πάγωμα αυξήσεων, σε στάση πληρωμών στους προμηθευτές του δημοσίου και σε όλα τα γνωστά, που καταφεύγει κάθε Υπουργός Οικονομικών. 
Οι ηρωισμοί περί καταγγελίας του μνημονίου και ενίσχυσης των χαμηλών εισοδημάτων, θα πάρουν παράταση, καθώς η οικονομία θα συνεχίσει να βρίσκεται σε ύφεση και οι επιχειρήσεις έντασης εργασίας, θα συνεχίσουν να κλείνουν. 
Όσο καιρό κι αν κυβερνήσει, θα παλεύει να καλύψει τις καθημερινές ανάγκες, καταφεύγοντας στα μέτρα Βενιζέλου, δηλαδή να ξεζουμίσουμε την αγορά σήμερα, επειδή κλείνουν τα νοσοκομεία.
Πιθανότατα, θα χρειαστεί να είναι ο πρώτος Υπουργός Οικονομικών, που θα πεί το πικρό "η πληρωμή των μισθών και των συντάξεων θα καθυστερήσει για μερικές μέρες".

Ο Τάσος Κουράκης, θα μπορούσε να καλύψει τον τομέα της Υγείας και της Κοινωνικής Ασφάλισης,
ενώ ο Δημήτρης Στρατούλης, τον τομέα της Εργασίας.
Αναβαθμισμένο ρόλο θα έχει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, που θα μπορούσε να αναλάβει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με τις μεγάλες προμήθειες και δαπάνες.
Ο Δημήτρης Παπαδημούλης, λογικά θα ασχοληθεί με την Ενέργεια και τις ΔΕΚΟ, ο Βασίλης Μουλόπουλος με τη δημόσια διοίκηση και το Υπουργείο Εσωτερικών ή Δικαιοσύνης, ο Θοδωρής Δρίτσας με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ο Μιχάλης Κριτσωτάκης με το περιβάλλον, ενώ θέση υφυπουργού θα διεκδικήσει με αξιώσεις η Θεσσαλονικιά Λίτσα Αμμανατίδου, καθώς και η Ζωή Κωνσταντοπούλου σε παραγωγικό Υπουργείο.

Όλα αυτά βέβαια, με την επιφύλαξη των Υπουργικών θώκων, που θα καταλάβουν στελέχη των κομμάτων, με τα οποία προφανώς θα συνεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ, συνεργασία που είναι υποχρεωτική, αφού προφανώς, κανένα κόμμα δεν θα συγκεντρώσει την αυτοδυναμία. 

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη