25 Μαΐ 2012

Ο Ε. Βενιζέλος δεν είναι κανά ορφανό τής πολιτικής...

Άρθρο του 2007!! 
(
ANAΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΓΑΛΕΡΑ)


Γεννημένος την πρωτοχρονιά του 1957, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, θεωρεί τον εαυτό του τον καλύτερο... μποναμά για την πολιτική ζωή τού τόπου και ειδικά για το ΠΑΣΟΚ, του οποίου φιλοδοξεί να γίνει αρχηγός, τόσο πολύ ώστε δεν διστάζει να αυτοχαρακτηρίζεται ως «μελλοντικός ηγέτης». Και από το ύψος αυτό να προσφέρει ελεήμονα τη συγχώρεσή του προς το απολωλός πρόβατο που τον φραπέδιασε.
Ο «μελλοντικός ηγέτης» ξεκίνησε την πολιτική του σταδιοδρομία ως «σφοδρός πολέμιος τότε του ΠΑΣΟΚ», αρχικώς ως συνδικαλιζόμενος φοιτητής ήταν ό ένας από τους δύο εκπροσώπους τής φοιτητικής παράταξης της ΕΚ-ΝΔ τού Γεωργίου Μαύρου στη διοίκηση της ΕΦΕΕ και αργότερα, το 1976, ως ο «πληθωρικός νεολαίος» τής «Σοσιαλιστικής Πρωτοβουλίας», κόμματος που είχαν συστήσει οι Γ. Α. Μαγκάκης και Δ. Τσάτσος που είναι και ο μέντοράς του στο συνταγματικό δίκαιο και από τους πρώτους που έσπευσαν να στηρίξουν την υποψηφιότητά του.
Η σχέση του με το ΠΑΣΟΚ προέκυψε μετά την παραπομπή τού Ανδρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο, όταν ο Δ. Τσάτσος τον συνέστησε ως «κελεπούρι» στον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Αντώνη Λιβάνη, για την ομάδα νομικής υποστήριξης του Ανδρέα. Και είναι αλήθεια ότι με τις γνώσεις και την ευγλωττία του κυριάρχησε σε αυτή την ομάδα και απέσπασε τον θαυμασ΅ό, αλλά και την ευγνωμοσύνη τού ιδρυτή τού «Κινήματος».

Είναι κλασική περίπτωση χαλκέντερου και εργασιομανούς, με υψηλό δείκτη ευφυΐας και εκπληκτικό αμάλγαμα μεθοδικότητας και παρορμητισμού. Ο εξ απαλών ονύχων υπέρμετρος αυτοθαυμασμός και οι φιλοδοξίες του, συχνά τον οδηγούν σε εκδήλωση προκλητικού ύφους. Οι δε επιδιώξεις του υπονομεύονται από το ασυγκράτητο του χαρακτήρα του.
Ως επιστήμονας είναι πράγματι αυτοδημιούργητος. Έκτιζε με πείσμα τη δική του σταδιοδρομία την ίδια περίοδο κατά την οποία ο πατέρας του δικηγόρος τής Θεσσαλονίκης τερμάτιζε άδοξα τη δική του, έχοντας διαγραφεί από τον Δικηγορικό Σύλλογο για «ατιμωτικά αδικήματα» οικονομικής φύσεως. Πράγμα που δεν ξέχασε ποτέ του ο Ευάγγελος. Διό και, όπως αποκάλυψε παλιότερα στο «Ποντίκι» ο Κώστας Παπαϊωάννου, μια από τις πρώτες πράξεις τού κ. Βενιζέλου, όταν έγινε υπουργός Δικαιοσύνης, ήταν να φροντίσει για την αποκατάσταση του πατέρα του.
Τα γραφόμενα σε διάφορες ιστοσελίδες που δημοσιεύθηκαν και στην «Καθημερινή» ότι είχε άλλο, δυσώνυμο επώνυμο και ότι το άλλαξε, είτε ο πατέρας του είτε ο ίδιος, τα έχει κατηγορηματικά διαψεύσει, επικαλούμενος τα μητρώα τής περιοχής Καρυστίας, από όπου κατάγεται και όπου το επώνυμο Βενιζέλος δεν είναι ασυνήθιστο.

Ενώ όμως σαν επιστήμονας χρωστά την προβολή του στην πραγματικά εξαιρετική κατάρτισή του, ως πολιτικός δεν είναι τόσο αυτοδημιούργητος όσο θέλει να εμφανίζεται. Μπορεί ο Γιώργιος Παπανδρέου να διεκδικεί να παραμείνει στην ηγεσία τού ΠΑΣΟΚ κληρονομικώ δικαιώματι, αλλά και ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν είναι κανένα πολιτικό... ορφανό. Έχει κι αυτός την κληρονομιά του. Όχι εξ αίματος, αλλά εξ αγχιστείας. Η σύζυγός του Βασιλική ή Λία είναι κόρη τού Απόστολου Μπακατσέλου, της γνωστής Οικογενείας που κυριαρχεί στην οικονομική και πολιτική ζωή τής Θεσσαλονίκης και γενικότερα του βορρά και αδελφή τού προέδρου του Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Δημήτρη Μπακατσέλου, που είναι το μεγάλο αφεντικό τής Μεταλλουργίας «Πυραμίς». (Έχουμε πείρα εμείς... και στα πολιτικά μαγειρέματα).

Βέβαια, όλο το συμπεθεριό του ανήκει πολιτικά στη Νέα Δημοκρατία γι' αυτό και θα βρείτε Μπακατσέλο επικεφαλής τής ΔΕΘ, του Μεγάρου Μουσικής κλπ. Αλλά δεν αφήνει αβοήθητο τον γαμπρό του, αφού δεν παύει να είναι ένα καλό και «βαρύ χαρτί», στο οποίο η οικογένεια, με τις πολυσχιδείς δραστηριότητες, εξακολουθεί να επενδύει, παρά την κρίση στις σχέσεις τού Ευάγγελου με την Λία.
Ανάμεσα στους σημαντικότερους συγγενείς του είναι ο Αλέξανδρος Μπακατσέλος, συνεταίρος με τον ΔΟΛ (Λαμπράκης-Ψυχάρης) και τον «Πήγασο» (Μπόμπολας) στην «Εκδοτική Βορείου Ελλάδος» που εκδίδει την μόνη, πια, ισχυρή εφημερίδα στη Θεσσαλονίκη, τον «Αγγελιοφόρο», το περιοδικό 
Close UP και έχει στην ιδιοκτησία της τον «Φίλιππο», το μεγαλύτερο τυπογραφείο των Βαλκανίων, στο Κιλκίς. Είναι ο ίδιος που είχε ιδρύσει και την τράπεζα «Εγνατία» και δεν κρύβει τις στενές του σχέσεις με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

Η μητέρα όλων των εταιρειών
Το Διοικητικό Συμβούλιο της «Εκδοτικής Βορείου Ελλάδος»:


Πρόεδρος
Χρήστος Λαμπράκης
Αντιπρόεδρος
Γεώργιος Μπόμπολας
Διευθύνων Σύμβουλος
Αλέξανδρος Μπακατσέλος Αν. Διευθύνων Σύμβουλος
Νικόλαος Μπακατσέλος
Μέλη
Δαμιανός Χατζηκόκκινος
Παναγιώτης Χρυσικάκης
Φώτιος Μπόμπολας
Αλέξιος Σκαναβής
Γεώργιος Μπακατσέλος
Μέτοχοι
Δημοσιογραφικός Οργανισμός
Λαμπράκη Α.Ε.: 33,33%,
Πήγασος Εκδοτική
και Εκτυπωτική Α.Ε.: 33,33%
Δελφίνι ΑΕ: 33,33%

ANAΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΓΑΛΕΡΑ, ΤΕΥΧΟΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2007

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη