Μια διδακτική ιστορία από την άλωση της Πόλης
Το 1452 καταφθάνει στην Κωνσταντινούπολη ο Ούγγρος οπλουργός κατασκευαστής βαρέων όπλων εν ονόματι Ουρβανός (Orban). Ο Ουρβανός αναζητά την τύχη του στην Βυζαντινή Αυτοκρατορία και συγκεκριμένα...
στην αυλή του Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Παλαιολόγου. Γνωρίζει ότι μόνο σε αυλές Αυτοκρατόρων και Βασιλέων θα αμοιφθεί για τις πολύ σημαντικές υπηρεσίες του. Έχει την ικανότητα να κατασκευάζει μεγάλα μπρούτζινα κανόνια με τήξη ορείχαλκου σε καλούπια, και να τα πυροδοτεί επιτυχώς παρά του μεγάλου τους μεγέθους. Ο Ουρβανός δηλαδή είναι ο Ρόμπερτ Οπενχάιμερ (Julius Robert Oppenheimer) της εποχής του (κατασκευαστής της πρώτης ατομικής βόμβας). Η σημασία της κατασκευής κανονιών με μεγάλο βεληνεκές και ισχύ πυρός τότε, ισοδυναμεί με την σημερινή κατασκευή πυρηνικής βόμβας.
Ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος αντιλαμβάνεται τη σπουδαιότητα να εντάξει στις υπηρεσίες της Αυτοκρατορίας ένα χρήσιμο τεχνίτη που με την τεχνογνωσία του μπορεί να αλλάξει και τη ροή ενός πολέμου ακόμα. Καταλαβαίνει και από την άποψη ότι πρέπει να εντάξει στις υπηρεσίες του κάποιον πολύ χρήσιμο προτού εκείνος πέσει στις υπηρεσίες του εχθρού. Ο Κωνσταντίνος δεν έχει τείχη να πολιορκήσει με τα κανόνια του Ουρβανού. Τείχη πρέπει να υπερασπιστεί και να τρομάξει τα στίφη των Τούρκων με την ισχύ των κανονιών.
Έτσι δίνει εντολή να διατεθούν κάποια λιγοστά κεφάλαια που υπήρχαν για να προσληφθεί ο Ουρβανός. Η Αυτοκρατορία ήδη παρακμάζει και το τεράστιο κόστος της κατασκευής των μπρούτζινων κανονιών είναι δυσβάσταχτο ακόμα και για την Βασίλισσα των Πόλεων, ο Αυτοκράτορας ψάχνει εναγωνίως κεφάλαια για να οχυρώσει την Κωνσταντινούπολη όπως μπορεί, επιτάσσει ακόμα και τον χρυσό αλλά αυτό δεν φτάνει. Δεν φτάνει γιατί στην Πόλη οργιάζουν κάποιοι τοκογλύφοι και κάποιοι έμποροι που κρατούν στα σεντούκια τους το χρυσάφι, και άλλοι φεύγουν με την περιουσία τους μαζί βλέποντας αυτό που έρχεται. Σε αντίθεση με την πλειοψηφία του φτωχού λαού, λίγοι πάμπλουτοι που πλούτισαν μέσα από την Αυτοκρατορία δεν δίνουν τίποτα για την υπεράσπιση της πόλης. Η απληστία και ο εγωισμός τους κάνει να βλέπουν την υπεράσπιση της Κωνσταντινούπολης ως έργο τρίτων και όχι δικό τους.
Στην άρνηση των λίγων εύπορων που αρνήθηκαν να προσφέρουν στην υπεράσπιση της Πόλης ήρθε να προστεθεί και ένα τεχνικό θέμα. Οι μηχανικοί και τεχνίτες του Παλαιολόγου δεν πίστεψαν ότι ο Ουρβανός θα κατορθώσει να πυροδοτήσει το μεγάλο κανόνι που είχε ήδη έτοιμο στα σχέδιά του. Αρχικά πρόβλεψαν σωστά γιατί στην πρώτη δοκιμή το κανόνι εξερράγει. Στην τελική του δοκιμή όμως το κανόνι άφησε άπαντες εμβρόντητους γιατί πυροδοτήθηκε επιτυχώς. Λέγεται ότι η πυροδότησή του ακούστηκε 30 χλμ μακρυά. Πρωτοφανές για την εποχή.
Όταν έγινε αυτό όμως ο Ουρβανός ήδη προσέφερε τις υπηρεσίες του στην αντίπερα όχθη και στα σχέδια του του Μωάμεθ, εκεί που πλήρωναν καλά δηλαδή. Τα αποτελέσματα γνωστά.
Η Πόλη πέφτει.
Έχει όμως ήδη πέσει πρώτα εκ των έσω. Τα τείχη έπεσαν μετά. Μια ακόμα φορά ο Ελληνισμός και η Ρωμιοσύνη προδίδεται από λίγους ντόπιους εφιάλτες από εκείνους που θεωρούν ότι το πρόβλημα της πατρίδας τους δεν είναι και δικό τους.
Η ιστορία όμως επαναλαμβάνεται και η επανάληψη είναι η μήτηρ πάσης μαθήσεως.
Το 2012 η Ελλάδα ψυχορραγεί και αλώνεται με πρόφαση οικονομική, με πρόφαση την φοροδιαφυγή των πλουσίων, γιατί δεν υπάρχουν επενδύσεις και το κεφάλαιο έχει αποσυρθεί σε καταθέσεις στην Ελβετία και σε offshore εταιρείες ανά την Υφήλιο. Οι πλούσιοι της Ελλάδας, όπως κάποιοι έμποροι της εποχής του Παλαιολόγου, σαν λαγοί πήραν τα σεντούκια τους και λάκισαν που λέει και ο λαός. Πρώτοι σε καταθέσεις στην Ελβετία λένε κάποιοι ότι είναι οι Έλληνες. Μα ποιοι Έλληνες όμως. Οι λίγοι που πλούτισαν από τον βιασμό της Ελλάδας τα τελευταία 180 χρόνια.
Λίγοι που ζουν σαν παράσιτα στις πλάτες του Ελληνικού λαού.
Η ιστορία όμως έχει και μια σημαντική συνέχεια.
Ο Μωάμεθ σιχάθηκε μετά την κατάληψη της πόλης, τους βυζαντινούς εύπορους και τοκογλύφους που δεν βοήθησαν (!!!!) για την απληστία τους και την προδοσία τους, τους αποκεφάλισε και δήμευσε την περιουσία τους...
Read more: http://ioannis-kapodistrias.blogspot.com/2012/05/blog-post_29.html#ixzz1wFTosIWF