3 Μαΐ 2012

Ο τόπος δεν σώζεται με Μνημόνια

του Σωτήριου Καλαμίτση
Πολίτης τις, εξ αυτών που έχουν τεθεί υπό την προστασία του ομώνυμου σοσιαλιστικού Υπουργείου και του σούπερουάου υπουργού κ. Δακρυοχοΐδη που το έχει αγκαζάρει, κατέφθασε την ..
08:00 στην αρμόδια για τη φορολογία τού εισοδήματός του ΔΟΥ, κάπου σε προάστειο των Αθηνών, προκειμένου να ρυθμίσει τα χρέη του με βάση τους ορισμούς τής τρόικα. Ξεκίνησε νωρίς έχοντας πλήρως ενστερνισθεί την προγονική ρήση «Γλυκύς ο ύπνος την αυγή, γυμνός ο κώλος τη Λαμπρή». Κατευθύνθηκε στο Δικαστικό Τμήμα , όπου ενημερώθηκε ότι το Δικαστικό τής συγκεκριμένης ΔΟΥ έχει συγχωνευθεί με το Δικαστικό τής ΔΟΥ παρακείμενου Δήμου. Ανεχώρησε πάραυτα και σε 20΄ βρισκόταν στα συγχωνευμένα Δικαστικά.
Εκεί έθεσε υπόψη μίας εξυπηρετικότατης υπαλλήλου την λίαν προσφάτως εκδοθείσα εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών περί ρυθμίσεως χρεών κατά τον ν. 4038/2012 και διερωτήθηκε πώς θα μπορούσε να προβεί σε ρύθμιση με βάση τις οδηγίες της εν λόγω εγκυκλίου. Η υπάλληλος τον κοίταξε απορημένη και επειδή αγνοούσε την εγκύκλιο τηλεφώνησε στα κεντρικά του Υπουργείου του κ. Σαχινίδη, για να λάβει την απάντηση ότι αυτό που γράφει η εγκύκλιος είναι εφικτό θεωρητικά, αλλά αδύνατο πρακτικά. Συνηθισμένος ο πολίτης από τέτοιες κουλαμάρες ρώτησε τί είδους ρύθμισης θα μπορούσε να τύχει. Η υπάλληλος τού παρέθεσε τις διαθέσιμες δυνατότητες, αλλά εξήγησε ότι έπρεπε να επιστρέψει στη ΔΟΥ, από την οποίαν ήλθε, όπου θα πλήρωνε ποσό Χ, ευθύς δε ως το πλήρωνε, θα αποτεινόταν στην κυρία Ψ, η οποία θα τηλεφωνούσε στην εξυπηρετικότατη υπάλληλο του συγχωνευμένου Δικαστικού, για να στείλει η τελευταία ηλεκτρονικώς τις ρυθμίσεις. Πριν φύγει, πήγε ο υπομονετικός πολίτης στον από πάνω όροφο, για να λάβει αριθμό πρωτοκόλου των αιτήσεών του, τις οποίες επανέφερε στην εξυπηρετικότατη υπάλληλο, και έλαβε την άγουσα της επιστροφής στη ΔΟΥ, από την οποίαν είχε ξεκινήσει.
Μετά από 20΄ βρισκόταν στην αρχική ΔΟΥ, όπου η κ. Ψ τον ενημέρωσε ότι πρέπει να πληρώσει 20Χ για τη ρύθμιση. Ο υπομονετικότατος πολίτης την παρεκάλεσε να τηλεφωνήσει στην εξυπηρετικότατη υπάλληλο του συγχωνευμένου Δικαστικού, ώστε να ενημερωθεί σχετικώς, όπως και έγινε, διότι ήταν προφανές ότι επρόκειτο περί λάθους. Εν τέλει πλήρωσε ο υπομονετικός πολίτης το ποσό Χ και αφού ενημέρωσε την κ. Ψ περί της γενομένης πληρωμής, η τελευταία ενημέρωσε τηλεφωνικώς την εξυπηρετικότατη υπάλληλο του συγχωνευμένου Δικαστικού και είπε στον υπομονετικό πολίτη να αναμένει μέχρι να στείλει η τελευταία τις ρυθμίσεις.
Καθώς περίμενε ο υπομονετικός πολίτης [κόντευε 09:30], παρετήρησε πολλή κίνηση στο Ταμείο. Επρόκειτο για δικηγόρους που είχαν έλθει να εισπράξουν την αποζημίωση συμμετοχής τους στις εκλογές της 06.05.2012 ως δικαστικοί αντιπρόσωποι. Ο Προϊστάμενος της ΔΟΥ μόλις είχε ανακοινώσει ότι δεν διαθέτει χρήματα και ότι αναμένει χρηματαποστολή από την Τράπεζα της Ελλάδος. Από περιέργεια [ίδιον της φυλής] ρώτησε ο υπομονετικός πολίτης έναν από τους συνωθούμενους δικηγόρους, αν θα έπρεπε να έλθουν στη συγκεκριμένη ΔΟΥ για να εισπράξουν την αμοιβή τους ως δικαστικοί αντιπρόσωποι ή αν θα μπορούσαν να πάνε και σε άλλη ΔΟΥ. «Στην τάδε ΔΟΥ άλλου προαστείου, έπρεπε να πάω κύριέ μου, αλλά με ενημέρωσαν εκεί ότι το Ταμείο της ΔΟΥ εκείνης έχει συγχωνευθεί με το Ταμείο αυτής της ΔΟΥ».
Μετ’ ου πολύ εκλήθη ο υπομονετικός πολίτης από την κ. Ψ, πήρε τα γαλάζια χαρτάκια και πήγε στο Ταμείο, όπου πλήρωσε την πρώτη δόση της ρύθμισης. Μόλις εκείνος πλήρωσε, φώναξε η Ταμίας έναν από τους δικηγόρους/δικαστικούς αντιπροσώπους λέγοντάς του «Ελάτε, μόλις μου έδωσε λεφτά ο κύριος και φτάνουν να σας πληρώσω».
Ήταν η ώρα 10:00. Βγαίνοντας από τη ΔΟΥ μονολογούσε ο υπομονετικός πολίτης καθώς πολλαπλασίαζε επί 100.000 τις ώρες που αναλώθηκαν επί τα πρόσωπα που αναμείχθηκαν στη ρύθμιση. Τόσοι άλλοι πολίτες περίπου δεν θα είχαν εκείνη την ημέρα συναλλαγή με τις ανά την επικράτεια ΔΟΥ; Ακούστηκε να λέει «Γιατί ο Άκης στο κελλί και όλοι οι άλλοι στη Βουλή;» την ώρα που έπεφτε πάνω στον καφετζή που του είπε: «Αφού έχουν φύγει σχεδόν όλοι, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν αφήνουν το κτήριο και πληρώνει το κράτος ένα σωρό λεφτά». Ο υπομονετικός πολίτης έσκασε ένα χαμόγελο και κοιτάζοντας τον καφετζή τού είπε: «Ποιος είσαι ρε; Ο Ράιχενμπαχ;».
Σωτήριος Καλαμίτσης
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη