28 Ιουν 2012

Μας τα ζαλίσατε με την Ανάπτυξη τ’ αυτιά

Το φετίχ της εποχής. Από τον Ομπάμια μέχρι τον Μόντι Python και τον Τόνυ Πατώνει. Όλοι μιλούν για ανάπτυξη. Τίνος είδους ανάπτυξη εννοούν; Καιρό ψάχνω να βρω μια κουβέντα συγκεκριμένη από τον δικό μας πρωθυπουργό. Ακόμη και τα πρώτα λαμόγια τού Μνημονίου πιπίλαγαν την..
καραμέλα της ανάπτυξης πριν καν φανούν τα πρώτα σημάδια της νομοτελειακά επερχόμενης ύφεσης, η οποία έχει πλέον στρογγυλοκαθίσει στο σβέρκο μας και δεν το κουνάει ρούπι. Σε ποιόν τομέα πασχίζετε να φέρετε ανάπτυξη ρε παλληκάρια; Μειώνοντας π.χ. τον ΦΠΑ τί θα αναπτύξετε; Τις υπηρεσίες και το εμπόριο εισαγομένων αγαθών! Τίποτε άλλο. Αυτή την ανάπτυξη έχετε κατά νουν;
Υπάρχει, μάλιστα, και κάποιος κρατικός οργανισμός που ονομάζεται «Invest in Greece» υπό κάποιον κ. Συγγρό, πρώην διευθυντικό στέλεχος της Siemens. Επαξίως, εικάζω, κατέχει αυτή τη θέση, αφού πρωτίστως διαθέτει το ασυναγώνιστο προσόν ενός ιστορικού ονόματος αμέσως αναγνωρίσιμου στους κύκλους των σαλονιών της εγχώριας ελίτ. Σίγουρα δε δεν μεγάλωσε σε κάποια φτωχογειτονιά, ούτε αποφοίτησε από το τοσοστό Δημόσιο Λύκειο, ούτε έλαβε το πτυχίο του από το ΠαΠει. Ο κ. Συγγρός, λοιπόν, και οι υπ’ αυτόν ασχολούνται με την προσέλκυση επενδύσεων. Τον άκουσα, μάλιστα, να επαίρεται που χάρη στις προσπάθειες του υπ’ αυτόν οργανισμού, μία αλλοδαπή εταιρεία εισήγαγε € 500 εκ. και εξαγόρασε μία ελληνική εταιρεία. Ευτυχώς γι’ αυτόν δεν του υπεβλήθη η καθόλου περίπλοκη ερώτηση: ποία η τύχη του τιμήματος που εισέπραξε ο πωλητής της εταιρείας; Επενδύθηκε κάπου αλλού και πού; Με άλλα λόγια, το ν’ αλλάζουν χέρια οι μετοχές μίας εταιρείας αποτελεί ασφαλώς επένδυση για τον αγοραστή των μετοχών. Για τη χώρα όμως; Είναι μία τέτοια επένδυση το είδος εκείνο της επένδυσης που ως χώρα αποζητούμε, ώστε να αρχίσει η ανάπτυξη; Ασφαλώς και όχι. Κεφάλαια εισήχθησαν, ενώ το αντικείμενο και το προσωπικό της εταιρείας παραμένουν τα ίδια. Αν, μάλιστα, ο πωλητής των μετοχών είναι αλλοδαπός και είχε εισαγάγει κεφάλαια για να αγοράσει παλαιότερα τις μετοχές που τώρα πούλησε, απλώς θα εξαγάγει το τίμημα που εισέπραξε, στο οποίο θα περιλαμβάνεται και κάποια υπεραξία. Τι προσέθεσε, λοιπόν, αυτή η επένδυση στην οικονομία της χώρας; ΟΥΔΕΝ.
Μ’ αυτά και μ’ αυτά μας παραμυθιάζουν. Όπως θα επαναδιαπραγματευόντουσαν το Μνημόνιο, έτσι θα φέρουν και την ανάπτυξη. Θα συνιστούσα στους κυβερνώντες να μετονομάσουν τον εν λόγω οργανισμό σε «Re-invest in Greece» και να πάψουν να επιδιώκουν την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Να αρχίσουν εφεξής να προσπαθούν να πείσουν τους έλληνες επιχειρηματίες που μετέφεραν τη δραστηριότητά τους στην αλλοδαπή, να την φέρουν πίσω. Και να μη λησμονούν οι κυβερνώντες ότι οι Γερμανοί επιχειρηματίες δήλωσαν ότι είναι διατεθειμένοι να επενδύσουν στην Ελλάδα υπό τον όρο ότι και οι Έλληνες επιχειρηματίες θα επενδύσουν στην Ελλάδα. Είναι τόσο δύσκολο να το καταλάβουν αυτό οι ιθύνοντες;
Παρεμπιπτόντως. Ακούγοντας ότι υπουργός τις της κυβέρνησης Πικραμμένου πρόλαβε να διορίσει 14 συμβούλους, διερωτήθηκα μήπως παράγινε αυτό το κακόγουστο αστείο με τους συμβούλους, το 99% των οποίων είναι άχρηστοι αργόμισθοι φίλοι και συγγενείς των υπουργών. Μήπως θα έπρεπε 30 χρόνια μετά την εισαγωγή του - από το γνωστό και μη εξαιρετέο ΠΑΣΟΚ - να καταργηθεί επί τέλους αυτός ο γελοίος θεσμός του συμβούλου, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στα υπηρεσιακά στελέχη να αναπτυχθούν. Να ένας ωραίος τομέας ανάπτυξης. Αντί, επίσης, να ανακοινώνετε κ. πρωθυπουργέ λαϊκίστικα μέτρα της πλάκας τύπου μείωση κατά 30% των μισθών τών υπουργών και πραγματοποίηση ταξιδιών στην Γ΄ αντί στη Β΄ θέση του μεταφορικού μέσου, μήπως θα έπρεπε να αρχίσετε από κάπου αλλού; Κάνετε μια φιλότιμη προσπάθεια μήπως και γνωρισθείτε με το αυτονόητο. Μας κούρασε η ιδιοφυΐα και η σεμνότης τόσο η δική σας όσο και των συμβούλων σας.
Σωτήριος Καλαμίτσης
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη