Το πρόγραμμα του κ. Αλέξη Τσίπρα διαχωρίζει το Μνημόνιο από τη Δανειακή Σύμβαση. Δηλαδή, με άλλα λόγια ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι θα ακυρώσει το Μνημόνιο αλλά θα διατηρήσει το δικαίωμα να έχει πρόσβαση στη χρηματοδότηση από την Ε.Ε. για να υλοποιήσει το πρόγραμμά του.
Το πρόγραμμα αντανακλά ένα ιδιότυπο μείγμα αναπαλαιωμένων αντικαπιταλιστικών ρητορικών σχημάτων και πατερναλιστικού κρατισμού, δηλαδή αναπαλαιώνει τον λαϊκισμό του 1980.
Το πρόγραμμα οικοδομεί...
πάνω στην παραδοχή ότι το κράτος είναι η λύση για όλα τα δεινά. Πουθενά όμως δεν εξηγεί πώς θα τα χρηματοδοτήσει όλα αυτά. Άρα μοιράζει υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα, ενώ παραβλέπει το γεγονός ότι η κρίση οφείλεται και στην τεράστια διόγκωση του κράτους στην Ελλάδα.
Επίσης το πρόγραμμα βασίζεται σε αύξηση φορολογικών συντελεστών: σήμερα στην Ελλάδα ο υψηλός συντελεστής είναι στο 45%. Τυχόν αύξησή του δημιουργεί συνθήκες για αύξηση της φοροδιαφυγής. Η θέσπιση αυτού του μέτρου ουσιαστικά αποτελεί τιμωρία της πολιτείας στους φορολογούμενους εκείνους που δηλώνουν τα εισοδήματά τους, ενώ παράλληλα επιβραβεύονται με τον καλύτερο τρόπο οι φοροφυγάδες.
Ταυτόχρονα, το πρόγραμμα καλλιεργεί την ψευδαίσθηση ότι η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στην ανάπτυξη με τις δικές της δυνάμεις. Δεν αναγνωρίζει τον πιθανό ρόλο των εξωτερικών πόρων π.χ. της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, των ξένων επενδύσεων, της πρόσβασης στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές.
Τέλος, το πρόγραμμα αποτελεί συνταγή εξόδου από την ευρωζώνη και ίσως από την ΕΕ.
Ο ΠΕΡΙΣΤΑΣΙΑΚΟΣ ΚΑΙ «Α ΛΑ ΚΑΡΤ» ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΤΩΝ ΔΙΑΚΗΡΥΞΕΩΝ
Σε μια εποχή που οι Έλληνες πολίτες ζητούν λύσεις και σταθερή προοπτική για τη χώρα και τις οικογένειές τους ο ΣΥΡΙΖΑ, 15 ημέρες πριν τις εκλογές αποφάσισε να δημοσιοποιήσει τις προγραμματικές του θέσεις επικαιροποιώντας το πρόγραμμα με το οποίο ζήτησε τη ψήφο του Ελληνικού λαού 10 μέρες μόλις πριν. Ως εκ τούτου ο ΣΥΡΙΖΑ:
- Εξαπατά τους Έλληνες με έωλες αλλαγές
- Δημιουργεί εκπλήξεις σε μια εποχή που αυτές δεν χρειάζονται
- Εντείνει την αβεβαιότητα για το μέλλον
- Δημαγωγεί με μέτρα χωρίς χρονοδιάγραμμα και κοστολόγηση
- Επιχειρεί να κεφαλαιοποιήσει αξιοποιώντας πολιτικά την κρίση που βιώνουν οι συμπολίτες μας, τον ανθρώπινο πόνο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά από τη μια πλευρά την ψήφο των Ελλήνων για την ακύρωση του Μνημονίου και από την άλλη αναφέρεται στην “επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης», «αναδιαπραγμάτευση του χρέους, με στόχο τη δραστική του μείωση» η «ένα μορατόριουμ για το χρέος και αναστολή πληρωμών των τόκων, έως ότου διαμορφωθούν συνθήκες σταθεροποίησης και ανάκαμψης της οικονομίας». Τι από όλα τελικά θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ; Κατάργηση; Νέο Μνημόνιο; Νέο Δάνειο; Δεν είναι εύλογο ότι ανάμεσα σε αυτά που προτείνονται υπάρχει χάσμα;
Τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ επαναφέρει τη γενιά των 700 ευρώ; Αυτός είναι ο απώτερος στόχος;
Το περουσιολόγιο, που το παρουσιάζει ως μεγάλη του ανακάληψη προβλέπεται τόσο στη Δανειακή σύμβαση, όσο και στη προσπάθεια που έγινε με το Κτηματολόγιο τα τελευταία χρόνια.
Με ποιο τρόπο ποσοτικοποιείται η «αλλαγή των φορολογικών συντελεστών και της κλίμακας εισοδημάτων»! Η αόριστη αναφορά σε «έχοντες και κατέχοντες» δεν οδηγεί παρά σε λαϊκισμούς και έωλες αναφορές.
Η επιλεκτική φορολόγηση κλάδων όπως αυτός της ναυτιλίας μπορεί να οδηγήσει σε άμεση αποχώρηση των ναυτιλιακών επιχειρήσεων από την Ελλάδα που σημαίνει ανεργία σε 35.000 Έλληνες και απώλεια μεγάλου μέρους του ναυτιλιακού συναλλάγματος (15.5 δις το 2010).
Η διαπραγμάτευση του ΕΣΠΑ προς ποια κατεύθυνση θα γίνει; Δεν απαιτείται η συναίνεση των χορηγών μας, δηλαδή, της Ε.Ε.;
Η πολυμερής οικονομική διπλωματία προς τα πού θα κατευθυνθεί; Ρωσία; Κίνα;
Η λειτουργία του Ταμείου Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης προϋποθέτει την αξιοποίηση δικαιωμάτων επί παντού επιστητού «…καθώς και όλη η εμπορεύσιμη κινητή και ακίνητη περιουσία του κράτους»! Σημαίνει ότι τα πάντα περνούν σε κρατικό έλεγχο, δηλαδή επανακρατικοποίηση των πάντων σε μια εποχή που η συγκεκριμένη πρακτική έχει παγκοσμίως παταγωδώς αποτύχει!
Το οριζόντιο κούρεμα των δανείων:
· χωρίς καμία διαφοροποίηση ανάμεσα σε καταναλωτικά, στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια η πιστωτικές κάρτες , ευνοεί και επιβραβεύει τους οπαδούς του καταναλωτισμού, τη χρόνια φοροδιαφυγή και τη χρήση μαύρου χρήματος.
· Οδηγεί σε πλήρη αφαίμαξη των ταμείων των τραπεζών οι οποίες χάνουν τη δυνατότητα την δυνατότητα που απέκτησαν μετά την ανακεφαλαιοποίηση της παροχής δανειακών διευκολύνσεων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Η εθνικοποίηση και μετέπειτα κοινωνικοποίηση των τραπεζών μας οδηγεί σε αποτυχημένα παλαιοκομμουνιστικά μοντέλα που έχουν παταγωδώς αποτύχει! Σημαίνει αυτόματη αποχώρηση από κάθε διατραπεζικό σύστημα χρηματοδότησης της χώρας!
Έχει αναρωτηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ ότι η «ισότιμη ένταξη» των μεταναστών χωρίς διάκριση σε νόμιμους και παράνομους οδηγεί σε ανεργία, παραβατική συμπεριφορά, ανομία;
Το δόγμα «ανήκομεν εις τη Δύσην» που χαρακτηρίζεται «παρωχημένο» θα αντικατασταθεί από το «ανήκομεν εις την Ανατολήν» η στο «παρωχημένο παρελθόν»;
Ποιες είναι οι ασφαλιστικές δικλίδες για την εθνική μας ασφάλεια στο προτεινόμενο μορατόριουμ;
Η διάλυση των ΜΑΤ δεν θα επηρεάσει το επίπεδο ασφάλειας; Υπάρχουν άλλες λύσεις;
Τα μεγάλα προβλήματα στην παιδεία θα επιλυθούν με τις 4 γενικόλογες προτάσεις που αναφέρονται στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ;
Το ίδιο ισχύει και για τον ιδιαίτερα ευαίσθητο τομέα του πολιτισμού; Οι 4 γενικόλογες παρεμβάσεις των 8 γραμμών θα δώσουν τη λύση;
ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΕ ΤΟΜΕΑΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ασάφεια του προγράμματος οι αντιφάσεις που το χαρακτηρίζουν και οι συνεχείς ανατροπές των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζουν και το πρόγραμμα για την Εξωτερική και Αμυντική πολιτική. Το «έξω από το ΝΑΤΟ» έγινε «ανάγκη για αποδέσμευση» με «επίγνωση των δυσκολιών αυτής της επιδίωξης» ενώ η επιτυχία του προγράμματος επαφίεται στις διεθνείς εξελίξεις! και «οι διεθνείς εξελίξεις θα επιβεβαιώνουν την ορθότητα της θέσης μας».
1. Η απεμπλοκή από το ΝΑΤΟ θα αποδυναμώσει τη θέση μας απέναντι στην Τουρκία .... και θα αρθεί το Βουκουρέστι (βέτο στην ΠΓΔΜ) με αποτέλεσμα ραγδαία επιδείνωση θέσης μας. Η στρατιωτική μας εξασθένηση (χωρίς εγγυήσεις και συνεργασία με ΝΑΤΟ) σε μια περίοδο οικονομικής εξασθένησης...ιδιαίτερα επικίνδυνη.
2. Η πρόταση για μορατόριουμ εξοπλισμών είναι ....ανοησία. Συμφωνήσαμε ποτέ με την Τουρκία να κάνουμε κούρσα εξοπλισμών; Δείχνει ότι δεν καταλαβαίνει διεθνή πολιτική και μπορεί να θέσει σε κίνδυνο το διμερές ισοζύγιο ισχύος με την Τουρκία και να μας οδηγήσει σε μια πολιτική κατευνασμού και παραχωρήσεων. Αν δεν συνεργαστούμε με το ΝΑΤΟ και το Ισραήλ από που θα αντλήσουμε τεχνογνωσία αιχμής όταν έχουμε ως στόχο την ποιοτική αντι για την ποσοτική εξισορρόπηση;
3. Τα 1 και 2 (και η μη εκμετάλλευση των σχέσεων με Ισραήλ) θα μας
οδηγήσουν σε περιπέτειες και Φιλανδοποίηση σε σχέση με την Τουρκία η
οποία συμμετέχει ενεργά στο ΝΑΤΟ, είναι στο G20 και αναζητεί ρόλο
περιφερειακής δύναμης.
4. Τα Κινήματα των Αδεσμεύτων και οι Πρωτοβουλίες των Τεσσάρων έχουν περάσει στην ιστορία και στην πανεπιστημιακή έρευνα ως πολιτικές πρωτοβουλίες χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο. Η χώρα χρειάζεται ισχυρές συμμαχίες.
5. Με ποιες χώρες θα συνεργασθεί η Ελλάδα για να αποτραπούν τα σχέδια του ΝΑΤΟ; Με ποιο τρόπο θα αποτραπούν τα σχέδια αυτά; Τι σημαίνει αυτό για τη χώρα;
6. Η αναδιάταξη και επανεξέταση των Ενόπλων Δυνάμεων με ποιο τρόπο εξασφαλίζει τα εθνικά μας συμφέροντα;
7. Ο «επανασχεδιασμός των εξοπλιστικών προγραμμάτων..με αρχές..την αύξηση της διαθεσιμότητας των υπαρχόντων συστημάτων..» δε σημαίνει και αύξηση των εξοπλισμών; Πως θα αυξηθεί η διαθεσιμότητα των συστημάτων και παράλληλα θα μειωθούν οι εξοπλισμοί και οι δαπάνες
8. Ποιες είναι οι βασικές αρχές στο «Νέο θεσμικό πλαίσιο για την ιεραρχία, τις προαγωγές, τις τοποθετήσεις, τις μεταθέσεις με αντικειμενικά κριτήρια και αξιολόγηση;”
9. Προς ποια κατεύθυνση θα κινηθεί η «δημοκρατική αναθεώρηση του συστήματος διοικητικών ποινών»;
10. Η «υποστήριξη του συνδικαλισμού στις Ένοπλες Δυνάμεις» θα λειτουργήσει στα πρότυπα της ΔΕΗ και των άλλων «επιτυχημένων» παραδειγμάτων των ΔΕΚΟ;
ΥΓΕΙΑ
·
Η κατάσταση του ελληνικού συστήματος παροχής υπηρεσιών υγείας είναι οικτρή. Ο ΕΟΠΥΥ έγινε με προχειρότητα και ξεκίνησε με λάθος δομή και τρόπο λειτουργίας.
· Η Νέα Δημοκρατία έχει παρουσιάσει συγκεκριμένη πρόταση: Στην υγεία τα αλλάζουμε όλα: υιοθετώντας την κεντροευρωπαϊκή εμπειρία και πρακτική αναπτύσσουμε ένα δίκτυο παροχής υπηρεσιών υγείας δωρεάν σε όλους τους ασφαλισμένους, αλλά και τους άπορους νομίμους κατοίκους της χώρας, πλήρως κοστολογημένο. Στα νοσοκομεία εφαρμόζουμε οργάνωση, τρόπο λειτουργίας, τεχνολογία και υπηρεσίες κεντροευρωπαϊκών στάνταρντς.
· Αντί γι’ αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει τη διατήρηση του παλιού. Θέλει, να τα αφήσει όλα, όπως είναι. Θέλει, να προσλάβει περισσότερους δημοσίους υπαλλήλους, που θα ξοδεύουν, με τον συνήθη αδιαφανή τρόπο, ακόμα περισσότερα. Και μόνο η εισαγωγή των λαθρομεταναστών στο σύστημα θα το διαλύσει πλήρως.
· Είναι ευκόλως εννοούμενο, από τη διατύπωση των θέσεών του, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σκοπεύει το κλείσιμο των ιδιωτικών κλινικών, πράγμα, που θα οδηγήσει σε απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας και σε δραματική μείωση του επιπέδου των υπηρεσιών, ιδίως σε τεχνολογίες αιχμής.
Η εξαγγελλομένη πρόθεση δημιουργίας κρατικής φαρμακαποθήκης είναι προφανές, ότι αποσκοπεί στο μαρασμό του εμπορίου.
Παρά τις περί αντιθέτου εξαγγελίες του, η πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ για δημιουργία κρατικής φαρμακοβιομηχανίας είναι πρόδηλο, ότι στρέφεται κατά της εγχωρίου ιδιωτικής φαρμακοβιομηχανίας και των χιλιάδων θέσεων εργασίας της.
· Η χρηματοδότηση του ελληνικού συστήματος υγείας και προνοίας εξαρτάται απόλυτα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Οι ασφαλιστικές εισφορές, ακόμη και στους καλύτερους καιρούς, δεν μπορούν να καλύψουν ούτε το 40% των αναγκών.
Η έλλειψη λοιπόν χρημάτων για να πληρωθούν σήμερα οι φαρμακοποιοί, οι γιατροί, τα εργαστήρια, οι ιδιωτικές κλινικές, οι προμήθειες των νοσοκομείων σε υλικά, φάρμακα και τρόφιμα, για να αγοραστούν τα ακριβά φάρμακα των χρονίως και βαρέως πασχόντων προκαλείται από την έλλειψη ταμειακών διαθεσίμων του κράτους. Η έλλειψη αυτή οφείλεται στο πρωτογενές έλλειμμα του προϋπολογισμού και στην ελλειπή χρηματοδότησή μας από την Ευρώπη, που προκάλεσε η κυβερνητική αστάθεια με υπαιτιότητα του ΣΥΡΙΖΑ.
· Είναι ολοφάνερο πια, τι θα συμβεί στο χώρο της υγείας εάν μετά την καταγγελία της δανειακής συμβάσεως από το ΣΥΡΙΖΑ διακοπεί η χρηματοδότηση της χώρας. Ακόμη και μια απλή καθυστέρηση αυτής της χρηματοδότησης, τον Ιούνιο, θα οδηγήσει το σύστημα πέρα από τα όρια αντοχής του.
· Ο μόνος λοιπόν τρόπος, που υπάρχει για να μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, να υλοποιήσει την πρότασή του για την υγεία και την πρόνοια, είναι να τυπώνει συνεχώς δραχμές.
ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ – ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Φαίνεται ότι η Σχολή Στελεχών που οραματίστηκε πριν από λίγο καιρό ο Γιώργος Παπανδρέου έγραψε στις τάξεις της έναν καλό μαθητή, τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Το δήθεν νέο πρόγραμμα που παρουσίασε ο κ. Τσίπρας προτείνει παλιές και επικίνδυνες λύσεις, που θα οξύνουν ανεξέλεγκτα τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα και μπορεί να οδηγήσουν σε εθνική καταστροφή. Είναι σίγουρα πρόγραμμα εχθρικό στην ανάπτυξη και την απασχόληση. Θα επιτείνει το πρόβλημα της ρευστότητας στην αγορά, πλήττοντας ακόμη περισσότερο την πραγματική οικονομία, και θα τραυματίσει θανάσιμα την επιχειρηματικότητα, οδηγώντας έτσι σε μεγάλη αύξηση της ήδη πολύ υψηλής ανεργίας. Κι αυτό γιατί:
Όσον αφορά στη ρευστότητα, που απαιτεί ένα ισχυρό τραπεζικό σύστημα, ο κ. Τσίπρας είπε ότι:
1. Θα καταγγείλει μονομερώς το Μνημόνιο, πράγμα που μεταξύ των άλλων θα επηρεάσει και τη στάση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, από την οποία εξαρτώνται οι ελληνικές τράπεζες για την επανακεφαλαιοποίησή τους και τη λειτουργία τους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να «κλείσει» τη στρόφιγγα χρηματοδότησης καταλήγοντας σε απόλυτη νέκρωση της αγοράς.
2. Θα εθνικοποιήσει τις τράπεζες, οι οποίες δεν θα διοικούνται πλέον από τεχνοκράτες, αλλά από κομματικούς εγκάθετους. Υπόσχεται δηλαδή ένα αλβανικό -τύπου Χότζα- μοντέλο, το οποίο δεν έχει καμία σχέση με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, οδηγώντας έτσι στην πλήρη απομόνωση και κατάρρευση του τραπεζικού μας συστήματος.
3. Σε μια δημαγωγική έκρηξη κλείνει το μάτι για μονομερή διαγραφή όλων των δανείων, κατά το πρότυπο του κόμματος «Χαρίζω χρέη, σώζω ζωές κλπ». Προφανώς, δεν τους φτάνουν οι δύο προηγούμενες απειλές για το τραπεζικό σύστημα, αλλά θέλουν να είναι σίγουροι για την απόλυτη καταστροφή του, έτσι ώστε να πεθάνει και η τελευταία ελπίδα για την αγορά και την πραγματική οικονομία.
Για την επιχειρηματικότητα, πάλι, που είναι ο μοναδικός τρόπος σήμερα στην Ελλάδα για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ποιες είναι οι υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ :
1. Θα αυξήσει με διάφορους τρόπους –άμεσα και έμμεσα- τη φορολόγηση των επιχειρήσεων που έχουν παραμείνει στην ελληνική αγορά. Με άλλα λόγια σε μια περίοδο κρίσης και οξύτατου ανταγωνισμού από τις γειτονικές χώρες, θα τις επιβαρύνει ακόμη περισσότερο, οδηγώντας τες στην έξοδο από τη χώρα και τους εργαζόμενους σ’ αυτές στην ανεργία.
2. Υπόσχεται ότι θα σταματήσει τις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και θα επανακρατικοποιήσει μια σειρά από επιχειρήσεις. Πέραν των προβλημάτων που θα προκύψουν λόγω των διεθνών δεσμεύσεων της χώρας, διερωτάται κανείς πού θα βρεθούν τα χρήματα για τις επανακρατικοποιήσεις. Αλλά και ποιος θα πάρει στα σοβαρά μια χώρα που θέλει να αποκαταστήσει το σοβιετικό μοντέλο, δύο δεκαετίες μετά την κατάρρευσή του.
3. Με τις δύο προηγούμενες προγραμματικές κατευθύνσεις στέλνει ένα μήνυμα στο εσωτερικό και το εξωτερικό, ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που κυνηγάει την επιχειρηματικότητα. Άρα, την ώρα που χρειαζόμαστε επενδύσεις για να δημιουργηθούν νέες δουλειές, ο ΣΥΡΙΖΑ θα κλείσει μια σειρά ελληνικών επιχειρήσεων και θα αποτρέψει ενδεχόμενους επενδυτές να επενδύσουν στην Ελλάδα. Ισχυρίζεται ότι αγωνίζεται για τους φτωχότερους και τους ανέργους. Αλλά αυτό που θα κάνει είναι να καταδικάσει τους ανέργους σε παντοτινή ανεργία και να μετατρέψει τους εργαζόμενους σε ανέργους.
Πραγματικά κρίμα. Λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του IMD για την ανταγωνιστικότητα, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα έπεσε στην 58η θέση μεταξύ 59 χωρών, ο κ. Τσίπρας θέλει να κάνει την Ελλάδα Βενεζουέλα της Ευρώπης. Ίσως γιατί η Βενεζουέλα είναι στην 59η και τελευταία θέση. Και θέλει οπωσδήποτε να τη φτάσουμε και να την ξεπεράσουμε.