Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Μιχάλης Ζορπίδης, έπειτα από εισήγηση που δέχτηκε από τη διαρκή επιτροπή Ασφαλιστικών και Τραπεζικών υποθέσεων του Ε.Ε.Θ δηλώνει :
«Αλγεινή εντύπωση προκαλεί το μονομερές όφελος που προκύπτει υπέρ των ισχυρών ασφαλιστικών συμφερόντων από το εν λόγω σχέδιο του ασφαλιστικού Τειρεσία καθώς και η αγωνία που επιδεικνύεται για την άμεση εφαρμογή του, τόσο από την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, όσο και από τη Διεύθυνση Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης».
Με αυτό τον τρόπο παρεμβαίνει με επιστολή προς τη Διεύθυνση Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης Τραπέζης της Ελλάδος, που κοινοποιήθηκε προς τους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Μιχάλης Ζορπίδης, στο θέμα της διαβούλευσης για τη δημιουργία ασφαλιστικού Τειρεσία για τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές. Η παρέμβαση του προέδρου του ΕΕΘ έγινε μετά από εισήγηση της επιτροπής ασφαλιστικών υποθέσεων του Επιμελητηρίου.
Στην επιστολή ο κ. Ζορπίδης χαρακτηρίζει ως ύποπτο το χρόνο που επιλέγεται για να προωθηθεί μια τέτοιου είδους πρωτοβουλία, δηλαδή την ώρα που στη χώρα μας επικρατεί ρευστό πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον. «Αναρωτιόμαστε, αν κάποια κέντρα και παράκεντρα απεργάζονται σχέδια εξόντωσης των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών μιας πολυπληθούς επαγγελματικής ομάδας που έχει συμβάλει τα μέγιστα στην εξάπλωση και καθιέρωση της έννοιας της ιδιωτικής ασφάλισης στη συνείδηση κάθε Έλληνα πολίτη με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» σημειώνει ο πρόεδρος του ΕΕΘ.
Και αναφέρει ως χαρακτηριστικό παράδειγμα των μεθοδεύσεων το εξής: «Το προς διαβούλευση σχέδιο του Τειρεσία προβλέπει την εγγραφή των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών στον ασφαλιστικό Τειρεσία με μια απλή δήλωση της ασφαλιστικής εταιρίας, χωρίς καν να απαιτείται καταγγελία της σύμβασης από την πλευρά της ασφαλιστικής εταιρίας, ενώ για την διαγραφή από τον Τειρεσία οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές πρέπει να έχουν εξασφαλίσει τελεσίδικη δικαστική απόφαση (χρονικά αυτό ορίζεται μετά από 5 - 6 χρόνια). Εύκολα μπορεί να αντιληφθεί ο οποιοσδήποτε ότι με τη μεθόδευση αυτή προωθείται η απορρύθμιση της ασφαλιστικής αγοράς και τελικά η επικράτηση του νόμου του ισχυρού. Επίσης καταρρίπτεται κάθε έννοια ίσης αντιμετώπισης από το νόμο, ενώ παράλληλα δε διασφαλίζεται η προστασία των ασφαλισμένων, διότι, χωρίς την παρουσία των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, οι ασφαλισμένοι καθίστανται αδύναμοι στις διαθέσεις των ισχυρών συμφερόντων».
Νόμιμες ενέργειες
Όπως υπογραμμίζει ο κ. Ζορπίδης «το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης επιφυλάσσεται να προβεί σε όλες τις νόμιμες ενέργειες ώστε το τελικό σχέδιο του κανονισμού για τον ασφαλιστικό Τειρεσία είτε να ακυρωθεί, διότι δεν εξυπηρετεί τους σκοπούς για τους οποίους δημιουργήθηκε (και αυτό γίνεται πασιφανές λαμβάνοντας υπόψη τα πραγματικά δεδομένα που επικρατούν στην ασφαλιστική αγορά, στην οποία οι ασφαλιστικές εταιρίες συνεχίζουν να διατηρούν τη δεσπόζουσα θέση τους, και η οποία σε καμιά περίπτωση δεν επιτρέπει την ανάπτυξη παραβατικών συμπεριφορών στους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές, παρά μόνο στην περίπτωση που οι ίδιες επιτρέψουν-ενθαρρύνουν τέτοιου είδους συμπεριφορές), είτε εφόσον ο Τειρεσίας λειτουργήσει, τότε αυτός να περιλαμβάνει όλους, όσους ασκούν διαμεσολάβηση (δηλαδή ασφαλιστικές εταιρίες, τράπεζες-bankassurance και διαδικτυακές πωλήσεις ασφαλιστικών προϊόντων και υπηρεσιών), να είναι δίκαιος και η λειτουργία του να βασίζεται σε αντικειμενικά και αδιάβλητα στοιχεία και όχι σε μονομερή, υποκειμενικά και διαβλητά, τα οποία σε κάθε περίπτωση θα χρησιμοποιούνται από τους ισχυρούς παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς (ασφαλιστικές εταιρίες) προκειμένου να καθίστανται οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές εύκολα θύματα και να λειτουργούν ως βολικό άλλοθι για την κάλυψη των παθογενειών που παρουσιάζει η ασφαλιστική αγορά».