Γράφει ο Χρυσοβέργης Κρυσταλλίδης
Οι δεύτερες εκλογές πλησιάζουν και μετά από ηθελημένη επιλογή αποχής από το σχολιασμό των εξελίξεων και ευρισκόμενος υπό την επήρεια θυμού , αντίδρασης και οργής δεν ήθελα να προκαταλάβω ούτε μια συνείδηση πέραν του εαυτού μου υπό τον πανικό της οργής και της αντίδρασης. Τώρα όμως ,
Μύθος πρώτος ..."κάντε στην Ελλάδα ότι έκανε και η Ισλανδία"....
Η Ισλανδία είναι ένα νησί στο βορειότερο άκρο της Ευρώπης και η οικονομία τους η βαριά τους βιομηχανία ήταν οι τράπεζες και οι τράπεζες επενδύσεων , μόνο που το χρήμα που διακινούσαν ήταν όλο δανεικό από τις Ηνωμένες πολιτείες Αμερικής και όταν έσκασε το 2008 η τράπεζα επενδύσεων "LEHMAN BROTHERS" μαζί της έσκασαν και όσες τράπεζες συνδέονταν με αυτή .Το τραπεζικό σύστημα της χώρας κατέρρευσε και μαζί παρέλυσε και όλη η οικονομία της χώρας που εξαρτώταν από τις τράπεζες και οι πολίτες βρέθηκαν από μια εικονική ευ ήμερη ζωή που είχαν στο απέναντι άκρο...την πραγματικότητα της σκληρής δουλειάς και καθημερινότητας και το "οικονομικό θαύμα" της Ισλανδίας τελείωσε μέσα σε λίγες μέρες!
Στην Ισλανδία το εθνικό τους νόμισμα είναι η Κορόνα. Οι πολίτες της χώρας αυτής όμως στις συναλλαγές τους προτιμούν το ευρώ ή τα δολάρια Αμερικής τα οποία συνήθως τα αγοράζουν από τη μαύρη αγορά χρημάτων (παράνομα ανταλλακτήρια), σκεφθείτε η χώρα μας να φύγει από τη ζώνη του ευρώ και να επιστρέψουμε στη δραχμή που φυσικά η ισοτιμία της δεν θα είναι αυτή με την οποία μπήκαμε στο ευρώ (340.75 δρχ = 1 ευρώ) αλλά πολύ ποιο ακριβή, τι χάος θα προκύψει και ποιοι θα είναι αυτοί που θα εκμεταλλεύονται τις καταστάσεις αυτές...θέλουμε να γυρίσουμε στα χρόνια των μαυραγοριτών και των τσιφλικάδων; που με λίγα χρήματα αγόραζαν περιουσίες ανταλλάσσοντας τα μόνο και μόνο για τα προς το ζείν από αυτούς που τα είχαν ανάγκη; 'οχι εγώ δε θέλω να επιστρέψω στα παιδικά χρόνια που έζησαν οι γονείς μου!
Μύθος δεύτερος..."κάντε ότι έκανε η Αργεντινή".
Η Αργεντινή μια από τις ποιο πλούσιες χώρες του κόσμου το Δεκέμβριο του 2001 ευρισκόμενη υπό την επιτήρηση και χρηματοδότηση του ΔΝΤ κήρυξε στάση πληρωμών με αποτέλεσμα για μεγάλο διάστημα στη χώρα να επικρατεί οικονομικό χάος και οι μόνοι που δεν είχαν πρόβλημα ήταν αυτοί που είχαν μετατρέψει και φυγαδεύσει τις οικονομίες σε δολάρια στο εξωτερικό! Η Αργεντινή όταν κήρυξε στάση πληρωμών είχε πρωτογενές πλεόνασμα, πράγμα που σημαίνει ότι όσο θα διαρκούσε το οικονομικό χάος, με τη κυκλοφορία του νέου πληθωριστικού νομίσματος, η Αργεντινή μπορούσε εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της σε τρόφιμα αγροτικά και κτηνοτροφικά χωρίς να κάνει εισαγωγές τροφίμων.
Η Ελλάδα μας δυστυχώς έχει πρωτογενές έλλειμμα πράγμα που σημαίνει ότι για να τραφεί ο πληθυσμός επαρκώς ακόμη και υπό φυσιολογικές οικονομικές συνθήκες χρειάζεται να γίνονται εισαγωγές από άλλες χώρες. Μια ενδεχόμενη στάση πληρωμών θα γύριζε πιθανότατα στην εποχή που για ένα ψωμί οι παππούδες μας έδιναν ένα τενεκέ σιτάρι και ακόμη χειρότερα αυτοί που είχαν"χρήματα" πλήρωναν με χρυσές λίρες...μαύρη αγορά τροφίμων δηλαδή...όχι λοιπόν δε θέλω να ζήσω σε τέτοιες εποχές.
Μύθος τρίτος..."επιστρέψτε στη δραχμή"
Αλήθεια αυτοί που το λένε αυτό έχουν πλήρη επίγνωση το τι λένε; ή το λένε εκ του πονηρού έχοντας βγάλει τα χρήματα τους σε ασφαλείς τράπεζες και χώρες του εξωτερικού με σκοπό όταν και αν επιστρέψουμε στη δραχμή να τα επαναπατρίσουν αγοράζοντας "κοψοχρονιά" περιουσίες ολόκληρες, μιας και η δραχμή θα είναι κατά πολύ φθηνότερη του ευρώ, δολαρίου και του Ελβετικού φράγκου;
Μπορεί κάποιος-α να μου πει φίλε Χρυσοβέργη... "έχουν γίνει μέχρι σήμερα 2500 αυτοκτονίες τα τελευταία 3 χρόνια στην προσπάθεια διάσωσης του ευρώ και της παραμονής μας στη ευρωζώνη"...μπορεί κάποιος να μου πει εμένα πόσα εγκλήματα θα γίνουν, σε περίπτωση χρεοκοπίας, στη προσπάθεια επιβίωσης των πολιτών και το τι πλιάτσικο θα ακολουθήσει στα καταστήματα τροφίμων;
Είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι με τις πολιτικές λιτότητας δεν οδηγούμαστε πουθενά, ότι η συνταγή αυτή δε οδηγεί στην ανάκαμψη και ότι χρειάζεται άλλο μείγμα πολιτικής που θα ενδυναμώσει τον τομέα της οικοδομικής δραστηριότητας και του τουρισμού που κινεί ολόκληρη την οικονομία αλλά και τον ιδιωτικό τομέα γενικότερα.
Οι νέοι δεν μπορούν να πειστούν για ένα καλύτερο αύριο με προοπτικές λιτότητας, είναι πολλά τα παραδείγματα που μπορεί να βρει κάποιος με ένα σερφάρισμα στο διαδίκτυο για το που οδηγούν αυτές οι πολιτικές.
Στην παρούσα φάση όμως που οι ευρωπαϊκές χώρες της μεσογείου είναι έτοιμες να σκάσουν οικονομικά, με τη μορφή ντόμινο, εμείς θα επιτρέψουμε η χώρα μας να προσπαθεί μόνη της απέναντι στα θηρία να βγει από το τέλμα ;
Η ευθύνη της επιλογής μας την ερχόμενη Κυριακή δε βαραίνει μόνο το παρόν μας αλλά κυρίως το μέλλον των παιδιών μας , γιατί το παρόν μας κάηκε στο βωμό του "¨λεφτά υπάρχουν" και τα ατελείωτου λαηκισμού της μεταπολίτευσης .... δεν έχουμε άλλο μέλλον για κάψιμο!
Με το μέλλον μας δε παίζουμε!
Χρυσοβέργης Κρυσταλλίδης
Πτολεμαΐδα 10-6-2012