Απομαγνητοφώνηση συνέντευξης Γιάννη Μαγκριώτη στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ (εκπομπή LiFE) και στη δημοσιογράφο κ. Αντωνοπούλου Εύα:
Δημοσιογράφος: Εάν θα γίνει κυβέρνηση, είναι προϋπόθεση η συμμετοχή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α για να την στηρίζει το ΠΑΣΟΚ;
Μαγκριώτης: Κυβέρνηση πρέπει να γίνει διότι στους τρεις μήνες της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου, η χώρα κινδυνεύει να βγει από τα όριά της, κινδυνεύει από εξελίξεις και γεγονότα πολύ πιο επώδυνα για την χώρα, την οικονομία και τους πολίτες, που μερικά μπορεί να είναι και μη αντιστρεπτά.
Η κυβέρνηση όμως αυτή για να είναι αποτελεσματική, πρέπει να έχει όλα εκείνα τα κόμματα που θα την καταστήσουν τέτοια, τόσο στις Βρυξέλλες, όσο και στο εσωτερικό της χώρας και θα της δώσουν ευρύτατη αποδοχή και νομιμοποίηση στην Ελληνική κοινωνία για να βγάλει την χώρα γρήγορα από την κρίση. Με αυτήν την έννοια δεν χρειάζεται μόνο η αριθμητική δεδηλωμένη στη Βουλή, γι’ αυτό και χρειάζεται και την συμμετοχή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
Δημοσιογράφος: Εάν ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α όπως δήλωσε δεν θα συμμετάσχει σε καμιά κυβέρνηση και παραμείνει αντιπολίτευση, το ΠΑΣΟΚ προτίθεται να είναι μέσα σε μια τέτοια κυβέρνηση;
Μαγκριώτης: Εάν ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α επιμείνει, τότε τουλάχιστον χρειάζεται, με την μορφή ενός Εθνικού Συμβουλίου, να συμμετέχει ο πρόεδρός του στην διαμόρφωση των βασικών επιλογών της κυβέρνησης και στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τις Βρυξέλλες. Διαφορετικά εάν ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α σταθεί απέναντι, ο Ελληνικός λαός δεν θα επανακτήσει γρήγορα την αυτοπεποίθησή του, δεν θα προχωρήσει γρήγορα η χώρα στις αναγκαίες αλλαγές στο εσωτερικό της.
Δημοσιογράφος: ΤΟ ΠΑΣΟΚ θέτει όπως η ΔΗΜΑΡ θέμα προσώπου πρωθυπουργού;
Μαγκριώτης: Έχει σημασία σε μια κυβέρνηση συνεργασίας, ο πρωθυπουργός να είναι ευρύτερης αποδοχής, όμως, με τα σημερινά δεδομένα αυτό δεν είναι το καθοριστικό. Εμείς δεν θα συμπεριφερθούμε όπως η ηγεσία της Ν.Δ που πανηγύριζε για την παραίτηση του Γιώργου Παπανδρέου από την θέση του Πρωθυπουργού, ως μεγάλο δικός της επίτευγμα, για να καλύψει τη στροφή 180 μοιρών που έκανε στην πολιτική της πέρυσι το Νοέμβριο και στήριξε την Κυβέρνηση Παπαδήμου, η οποία υλοποίησε την πολιτική του Γιώργου Παπανδρέου και του Βαγγέλη Βενιζέλου, που συμφωνήθηκε στην ιστορική απόφαση της 26ης Οκτώβρη στις Βρυξέλλες. Αυτό βέβαια δεν μειώνει σε καμιά περίπτωση τη στάση ευθύνης τόσο της Ν.Δ όσο και του ΛΑ.Ο.Σ εκείνη την περίοδο, γιατί χωρίς την στήριξή τους, τώρα η χώρα θα ήταν σε πολύ πιο δύσκολη θέση.
Δημοσιογράφος: Θα συμμετέχει το ΠΑ.ΣΟ.Κ με τεχνοκράτες ή πολιτικούς στην κυβέρνηση;
Μαγκριώτης: Σημασία θα έχει τα στελέχη να είναι ικανά, έμπειρα και να δουλέψουν με ήθος και αυταπάρνηση, για την υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής. Προσωπικά πιστεύω, πως καλό θα είναι το ΠΑ.ΣΟ.Κ αλλά και η Ν.Δ να μην συμμετέχουν στην κυβέρνηση με στελέχη τα οποία έχουν διατελέσει για αρκετά χρόνια Υπουργοί ή ήταν κρατικά στελέχη.
Σημασία όμως καθοριστική θα έχει το πρόγραμμα, πρόγραμμα ριζοσπαστικό και ταυτόχρονα ρεαλιστικό, το οποίο θα συμφωνηθεί με τις Βρυξέλλες, μέσα από την διαπραγμάτευση του μνημονίου, και το οποίο θα στηριχθεί από την διοίκηση, τον παραγωγικό κόσμο, αλλά και την κοινωνία στο σύνολό της.
Δημοσιογράφος: Με τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ, μια τα ανοίγει η ηγεσία και μια τα αναβάλλει. Τι θα κάνετε;
Μαγκριώτης: Βασικό μέλημα μας πρέπει να είναι και τώρα η επιτυχία της κυβέρνησης, γιατί αυτό αφορά και ενδιαφέρει τους πολίτες. Η πορεία και ο διάλογος για την ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ πρέπει να αφορά την πορεία της χώρας. Πρέπει να αναζητήσουμε τις απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματα των πολιτών. Γιατί η πιο καλή περίοδος της χώρας τα 38 χρόνια της μεταπολίτευσης έκλεισε με αυτήν την απρόβλεπτη και απίστευτη κρίση; Υπήρχε άλλος δρόμος την Άνοιξη του 2010 από αυτόν που επέλεξε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, πιεζόμενη από το νεοφιλελεύθερο τοίχος της Ευρωζώνης και τον πανικό στον οποίο βρισκότανε η χώρα; Πιο πρέπει να είναι το περιεχόμενο της κυβερνητικής πολιτικής και η σχέση αλληλεγγύης με την Ε.Ε;
Στην απάντηση αυτών των βασικών αλλά και άλλων ερωτημάτων θα βρούμε την μεγάλη προσφορά του ΠΑΣΟΚ στην μεταπολίτευση, θα βρούμε όμως και τα μεγάλα λάθη και τις μεγάλες του ευθύνες. Και όλα αυτά δεν πρέπει να τα φοβηθούμε, πρέπει να τα πούμε με καθαρό τρόπο στους πολίτες. Να μην φοβηθούμε την υποκρισία των άλλων κομμάτων, που κρύβονται σήμερα πίσω από την απελπισία και την οργή του κόσμου, αρνούμενα να δουν και τις δικές τους ευθύνες. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα κάνουμε τους πολίτες να μας ακούσουν και πάλι, μόνο με αυτόν τον τρόπο θα καταδείξουμε την ανάγκη της ύπαρξης μιας αναγεννημένης δημοκρατικής και προοδευτικής παράταξης. Διαφορετικά θα κυριαρχήσουν οι προσωπικοί εγωισμοί και ο διάλογος όχι μόνο δεν θα έχει ενδιαφέρον για τους πολίτες, αλλά θα είναι και αδιέξοδος για το ίδιο το ΠΑ.ΣΟ.Κ.