29 Ιουν 2012

Μυστικό σχέδιο «Β» για στήριξη Ισπανίας-Ιταλίας


(Για την Ελλάδα;;;)

Η κρισιμότητα των ημερών για την ίδια τη συνοχή της Ευρωζώνης και οι εξαιρετικά χαμηλές προσδοκίες που διατηρούν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων μεταξύ των – διχασμένων – Ευρωπαίων ηγετών, φαίνεται πως έχει κινητοποιήσει «αντανακλαστικά» μέσα στους κόλπους της ΕΕ.



Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα Financial Times Deutschland, (Διαβάστε εδώ), μια ομάδα «έμπιστων» συνεργατών των Ευρωπαίων ηγετών καταρτίζουν ένα … μυστικό σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης, με δυο λόγια μια πρόταση κατευνασμού των αγορών και επί της ουσίας διασφάλισης της συνοχής της Ευρωζώνης.

Συνοπτικά το σχέδιο αφορά στην στήριξη Ισπανίας και Ιταλίας, ενδεχομένως με την μορφή ενός «πακέτου εκτάκτου ανάγκης», με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για χρησιμοποίηση κεφαλαίων των μηχανισμών στήριξης (EFSF – ESM) για να κρατηθούν χαμηλά τα επιτόκια δανεισμού των δύο χωρών.

Πάντα με βάση τις πληροφορίες της εφημερίδας αυτό το «σχέδιο Β» αναμένεται να συζητηθεί από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων οι οποίοι συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το μεσημέρι της Παρασκευής. Και σε κάθε περίπτωση παραμένουν ως τώρα οι αντιδράσεις της Γερμανίας, που από την αρχή αρνείτο την απευθείας χρήση κεφαλαίων των Μηχανισμών για την αγορά ομολόγων των «προβληματικών» κρατών.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την εφημερίδα La Republica, η ιταλική κυβέρνηση ετοιμάζει κι αυτή με τη σειρά της εναλλακτικά σχέδια για την «ενίσχυση» της οικονομίας της χώρας, ιδίως στην περίπτωση που δεν εγκριθεί από τη Σύνοδο Κορυφής η πρόταση Μόντι για «ασπίδα έναντι των επιτοκίων».

Μάλιστα ο Μάριο Μόντι φέρεται να έχει ζητήσει από όλους τους συνεργάτες του και τους υπουργούς του να παραμείνουν στην Ρώμη όλο το σαββατοκύριακο, για τυχόν έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Εάν αυτό συμβεί θεωρείται σίγουρο πως θα ανακοινωθούν έκτακτα μέτρα για την «θωράκιση της ιταλικής οικονομίας από τις επιθέσεις των κερδοσκόπων»!

Εγγυήσεις θέλει η Φινλανδία

Πάντως στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου, ο Φιλανδός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αλεξάντερ Στουμπ, δήλωσε στα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία πως η κυβέρνηση της χώρας του προτείνει να υπάρξουν εγγυήσεις για την παροχή οικονομικής βοήθειας στην Ισπανία και την Ιταλία. Ο ίδιος χαρακτήρισε αυτή την πρόταση ως μία «μέση οδό» ανάμεσα στην προοπτική του να μη δοθεί κανενός είδους βοήθεια στα πιο αδύναμα μέλη της ευρωζώνης και στην πλήρη αμοιβαιοποίηση του χρέους (ευρωομόλογα ή Ταμείο Χρέους).

Μάλιστα, σύμφωνα με τον Φιλανδό υπουργό, η πρόταση αυτή αποτελεί επιπλέον μια απάντηση σε όσους υποστηρίζουν ότι κυβερνήσεις όπως η Φινλανδία, η Γερμανία ή η Ολλανδία «συνεχίζουν να λένε μόνο όχι».

Πρώτο Θέμα
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη