Ιδιαίτερη επιτυχία παρουσίασε η εκδήλωση που διοργάνωσε το Κέντρο Κατάρτισης Δίαυλος, σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων και τον Δήμο Πυλαίας Χορτιάτη, στις 13 Ιουνίου 2012, στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Πυλαίας Χορτιάτη στα ...
πλαίσια και των εκδηλώσεων, της σημερινής επετείου, για την Γενοκτονία των Ελλήνων των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, που έπεσαν θύματα των Σταλινικών διώξεων, της περιόδου 1937-1949.
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε το έργο του Επίτιμου Προέδρου της Π.Ο.Π.Σ κου Στέφανου Τανιμανίδη «Η ΗΧΩ ΤΗΣ ΚΑΜΠΑΝΑΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ». Μέσα στο πολυσέλιδο(480 σελίδες), έργο που περιλαμβάνει 400 έγχρωμες φωτογραφίες, ο συγγραφέας αναδεικνύει τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν και τις προσπάθειές τους για επιβίωση ,αλλά και τους αγώνες τους για αποκατάσταση και επαναλειτουργία της Μονής της «Παναγίας Σουμελά» καθώς και την συμβολή του Οικουμενικού Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, κο Βαρθολομαίο, για την παραχώρηση της σχετικής άδειας και την επαναλειτουργία της το 2009, μετά από 88 χρόνια σιωπής. Ταξιδεύει στον Πόντο, την ιστορική πατρίδα των συμπατριωτών του, αλλά και την εύανδρη Ίμερα, τόπο καταγωγής των προγόνων του. Μέσα από διηγήσεις και ανέκδοτες ιστορίες ανθρώπων της πρώτης γενιάς ,ξετυλίγει την επίπονη διαδρομή που ακολούθησαν, μετά το χαλασμό και την Γενοκτονία που έκαναν οι Τούρκοι σε βάρος τους, μέχρι την εγκατάστασή τους στην μητροπολιτική Ελλάδα.
Το έργο προλόγισαν ο Δήμαρχος Πυλαίας Χορτιάτη κος Ιγνάτιος Καιτετζίδης, οι Μητροπολίτες Δράμας κος Παύλος και Σταυρουπόλεως Νεαπόλεως κος Βαρνάβας, ο Πρόεδρος της Π.Ο.Π.Σ κος Χαράλαμπος Αποστολίδης και ο Πρόεδρος του Σωματείου «Παναγία Σουμελά» κος Γεώργιος Τανιμανίδης.
Αναφερόμενοι στο έργο οι ομιλητές επεσήμαναν το απλό, κατανοητό, όσο και λυρικό ύφος της γραφής του συγγραφέα, το πλήθος των ιστορικών στοιχείων καθώς και του ανέκδοτου φωτογραφικού υλικού που περιλαμβάνει και το καθιστά ενδιαφέρον σε επιστημονικές ομάδες (ιστορικούς, ερευνητές, κα) αλλά ακόμη και στο μέσο αναγνώστη. Ενώ εκθείασαν την πολυετή προσφορά του συγγραφέα στον ποντιακό ελληνισμό, για την προώθηση σειράς θεμάτων του, όπως της αναγνώρισης της Ποντιακής Γενοκτονίας, την στήριξη και αποκατάσταση των Ελλήνων των χωρών της πρ. ΕΣΣΔ και ιδιαίτερα τους αγώνες για τους Ποντιόφωνους της Τουρκίας και την αποκατάσταση και την προβολή των ελληνικών μνημείων (βλ. Μονή Παναγία Σουμελά) στον Πόντο.
Ιδιαίτερα ικανοποίησε η εκτέλεση του ποντιακού ρεπερτορίου από την χορωδία της Αδελφότητας Ιμεραίων και ο πυρρίχιος που χόρεψαν οι «μέσης» και «προχωρημένης» ηλικίας, χορευτές της Αδελφότητας.
Μήνυμα έστειλαν πολιτικοί φορείς και ποντιακές οργανώσεις.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν περισσότεροι από 500 Ποντίους και φιλοποντίους που γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα για να τιμήσουν τον συγγραφέα του έργου.