15 Ιουν 2012

ΣΥΝΙΣΤΩΣΑ ΣΥΡΙΖΑ: ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΕΠΕΚΤΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ Η ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΑΟΖ!!!

Τα ταξικά συμφέροντα και το Δίκαιο της Θάλασσας στο Αιγαίο

 Του Πέτρου Τσάγκαρη

Τ ους τελευταίους μήνες έρχεται διαρκώς στην επικαιρότητα το ζήτημα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) στο Αιγαίο. Η σχετική αρθρογραφία κατηγορεί την ελληνική ..
κυβέρνηση για υποχωρητικότητα, για απεμπόληση κυριαρχικών δικαιωμάτων, ή και για προδοσία, και αγκαλιάζει ένα πολύ ευρύ πολιτικό φάσμα: Η φασιστική Δεξιά, η ΝΔ, τμήματα του πατριωτικού ΠΑΣΟΚ αλλά και της πατριωτικής Αριστεράς, που περιλαμβάνουν το ΚΚΕ, αλλά και
κυρίαρχες πτέρυγες του ΣΥΝ, ζητούν ανακήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ.

Ένας από τους κύριους θεωρητικούς που υποστηρίζει την αναγκαιότητα ανακήρυξης της ελληνικής ΑΟΖ είναι ο ακαδημαϊκός Βασ. Μαρκεζίνης, ο οποίος τους τελευταίους μήνες έχει γίνει το αγαπημένο παιδί πολλών μεγάλων ΜΜΕ. Τόσο ο ίδιος ο Μαρκεζίνης, όσο και πολλοί άλλοι οπαδοί της σκληρής πολιτικής προς την Τουρκία, εστιάζουν το ζήτημα της ΑΟΖ στο Καστελόριζο. Το τελευταίο θεωρείται «κλειδί» στην οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ, επειδή στόχος είναι η επίτευξη «συνόρων» με την κυπριακή ΑΟΖ. Αυτό νομικά μπορεί να επιτευχθεί με τρεις προϋποθέσεις: α) να αναγνωριστεί δικαίωμα ΑΟΖ στο Καστελόριζο, β) να χρησιμοποιηθεί η μέθοδος της μέσης γραμμής ίσης αποστάσεως όσον αφορά την οριοθετική γραμμή της ελληνοτουρκικής υφαλοκρηπίδας, και γ) η μέση γραμμή ίσης αποστάσεως να λάβει υπόψη της όχι μόνον το Καστελόριζο, αλλά ολόκληρο το σύμπλεγμα νήσων και πιο συγκεκριμένα τη νήσο Στρογγύλη.
η συνέχεια στο:
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη