Όταν οι περιπτεράδες των τεσσάρων γωνιών της Αριστοτέλους έφευγαν από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Θεσσαλονίκης την προηγούμενη Δευτέρα, δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι είχαν καταφέρει να διατηρήσουν τις δουλειές τους, δηλαδή τα περίπτερα τους, εκεί που βρίσκονται, παρά..
την διακηρυγμένη απόφαση της διοίκησης Μπουτάρη να τα μετακινήσει.
Κι αυτό γιατί η απόφαση για την μετατόπιση στην οποία κατέληξε ομοφώνως το Δημοτικό Συμβούλιο, είναι μια απόφαση που είναι αμφίβολο αν θα επικυρωθεί από την αποκεντρωμένη διοίκηση, καθώς της λείπει το πιο βασικό στοιχείο. Πού θα μετατοπιστούν!
Αλλά ακόμη και αν επικυρωθεί, θα οδηγήσει σε ένα κύκλο νέων συζητήσεων για τη νέα θέση που με τις τρέχουσες διαδικασίες αποκλείεται να ολοκληρωθεί πριν από το 2014, που λήγει η θητεία της διοίκησης, ή το 2024, όπως έλεγαν γελώντας γνωστοί δικηγόροι.
Η συμβιβαστική πρόταση του Ανδρέα Κουράκη, η οποία υιοθετήθηκε, κάλυπτε σχεδόν τους πάντες. Και αυτούς που ήθελαν τη μετατόπιση και αυτούς που δεν την ήθελαν. Εκτός από αυτούς που ήθελαν να μπει τάξη στην πόλη. Αυτοί θα πρέπει να περιμένουν, προφανώς μια νοοτροπία, που να μην δείχνει τουλάχιστον ότι εξυπηρετεί συμφέροντα στις αποφάσεις της. Αλλά αυτό θέλει μια άλλη διοίκηση.
ΟΙ ΑΝΟΡΘΟΓΡΑΦΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ
Όλα ξεκίνησαν τον προηγούμενο Μάρτιο, όταν μια ομάδα 13 κατοίκων και επιχειρηματιών του κέντρου με ένα εξαιρετικά ανορθόγραφο και ασύντακτο κείμενο ζήτησε από το δήμαρχο να εφαρμόσει τη δέσμευση του να απομακρύνει το περίπτερο από τη γωνία Αριστοτέλους και Τσιμισκή, μπροστά στο «Παραδοσιακό».
Ανάμεσα στους υπογράφοντες ήταν οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων Παραδοσιακό, Fratelli Karida και Παρουσίαση, επί της Τσιμισκή, ορισμένοι κάτοικοι της οικοδομής με είσοδο Αριστοτέλους 3, (ανάμεσα στους οποίους και η αδελφή του αντιδημάρχου Οικονομικών, Χασδάι Καπόν) και ένας ευαίσθητος κάτοικος της οδού Μητροπόλεως.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι την ίδια διεύθυνση δηλώνει και ο ίδιος ο αντιδήμαρχος για τις επαγγελματικές του ενασχολήσεις. Εκεί στεγάζεται και η τράπεζα στην οποία εργάζεται ή εργαζόταν (αυτό δεν έχει διευκρινιστεί) και η εταιρεία της αξιοποίησης του Αλλατίνι.
«Πρόκειται για ένα συνάδελφο, η στάση του οποίου είναι προκλητική και μας εκθέτει διότι καταλαμβάνει αυθαίρετα πολύ δημόσιο χώρο», σχολίαζε συνδικαλιστής του χώρου των περιπτεράδων, οι οποίοι είναι περίπου 1500 στα όρια του Δήμου Θεσσαλονίκης, από τους οποίους σχεδόν το ένα τρίτο είναι στα γνωστά τετράγωνα περίπτερα, που αποτελούν σήμα κατατεθέν για τις ελληνικές πόλεις και χωριά.
Αυτό το έγγραφο έφτασε στο γραφείο Δημάρχου και από εκεί ανατέθηκε στη διεύθυνση μελετών, επικεφαλής της οποίας ήταν τότε, ο «πατενταρισμένος δεξιός» κατά δήλωση του ιδίου του κ.Μπουτάρη στο Δημοτικό Συμβούλιο, Κωνσταντίνος Μπελημπασάκης.
Η ευθύνη των περιπτέρων ανήκει πολιτικά στην επιτροπή περιπτέρων της οποίας προεδρεύει η σύμβουλος της παράταξης Μπουτάρη, Άννα Αγγελίδου- Πολυχρονιάδου και υπηρεσιακά στην κυρία Μαρία Ζουρνά.
Μέλη της επιτροπής περιπτέρων του δήμου έλεγαν ότι το συγκεκριμένο έγγραφο δεν παρουσιάστηκε ποτέ σε συνεδρίαση της επιτροπής, αλλά δεν χρησιμοποιήθηκε, ούτε από συμβούλους της αντιπολίτευσης, καθώς όπως διευκρίνισε ένας από αυτούς, «ήταν φωτοτυπία και είχε τόσα ορθογραφικά λάθη που φοβήθηκα ότι είναι πλαστό».
Κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, προέκυψε ότι το έγγραφο γνώριζε ο κ.Καπόν, οι υπηρεσίες του οποίου δεν αναμειγνύονται στα ζητήματα των μετατοπίσεων, αλλά δεν γνώριζε ούτε ο καθ’ ύλην αρμόδιος αντιδήμαρχος, Ανδρέας Κουράκης, ούτε ο πρόεδρος του Δ.Σ., Παναγιώτης Αβραμόπουλος, ο οποίος έβαλε το θέμα στην ημερήσια διάταξη.
Μάλιστα ο κ.Κουράκης, το διευκρίνισε δημοσίως, όταν ο κ.Καπόν είπε ότι γνώριζε και ο κ.Κουράκης, ενώ ο κ. Αβραμόπουλος εθεάθη να καλεί τον αντιδήμαρχο οικονομικών και να του δείχνει ένα έγγραφο, ζητώντας του να το παρουσιάσει δημοσίως.
Ο δήμαρχος ήξερε πάντως, όπως είπε δημοσίως, ότι Αριστοτέλους 3 «μένει η μανούλα του κ.Καπόν».
Η διαδικασία μιας «ατελούς απόφασης»
Μετά την παραπομπή του θέματος από το δήμαρχο, οι υπηρεσίες εισηγήθηκαν προφορικά τη διαδικασία συμμόρφωσης με προειδοποιήσεις, επιβολές προστίμων, ανάκληση της άδειας και μετατόπιση. Οι εισηγήσεις δεν έγιναν δεκτές καθώς άποψη του δημάρχου και της κυρίας Αγγελίδου, ήταν να αποφασιστεί αμέσως η συνολική μεταφορά όλων των περιπτέρων και από τις 4 γωνίες. Μάλιστα κάποιοι δεν δίστασαν να κάνουν λόγο για πιέσεις, στις οποίες οι υπηρεσίες ενέδωσαν, χωρίς βέβαια να μπορεί να αποδειχτεί οτιδήποτε.
Έτσι μαζί με το καταγγελλόμενο περίπτερο, το οποίο από 1/1/2011 είχε πρόστιμα ύψους 8.000 ευρώ, τα οποία με απόφαση της επιτροπής επίλυσης διαφορών πήγαν στα 6.500, η μπάλα πήρε και τα υπόλοιπα τρία, τα οποία όμως είχαν μηδενικά πρόστιμα.
Οι θιγόμενοι άρχισαν να υπαινίσσονται σενάρια συνωμοσίας. Μίλησαν για συμφέροντα «ημετέρων», φτάνοντας και αφήσουν να εννοηθεί ότι κορυφαίο στέλεχος της διοίκησης είχε ατομικά ιδιοκτησιακά συμφέροντα σε μία από τις υπόλοιπες τρεις γωνιακές οικοδομές και άλλο στέλεχος της διοίκησης συνδέεται επιχειρηματικά με έναν από τους καταγγέλλοντες.
Το μεν πρώτο έπεσε στο κενό, διότι η ιδιοκτησία στη συγκεκριμένη οικοδομή είναι εξ αδιαιρέτου, και απλώς εις των ιδιοκτητών είναι συγγενής εξ αγχιστείας του συγκεκριμένου στελέχους, το δε δεύτερο δεν έδειξε προς το παρόν να είναι κάτι πέραν μιας συνωνυμίας.
Πάντως η προχειρότητα της όλης υπόθεσης της μετατόπισης ενισχύεται και από το ότι για τα δυο από τα τέσσερα περίπτερα προσκρούει σε θέματα εμπορικότητας, ενώ για τα άλλα δύο προσκρούει και σε ζητήματα ασφαλείας, καθώς τα περίπτερα μπροστά στο «PATAFRITAS» και στο «παραδοσιακό» πρέπει να μετακινηθούν μπροστά στην «Πλατεία ODEON» και στο «NOTOS GALERIES», που αντιδρούν αμφότερα.
Οι ιδιοκτήτες του πρώτου επικαλούνται την παρουσία πρεσβειών και διαδηλώσεων, η αντιμετώπιση των οποίων θα δυσχερανθεί αν τοποθετηθεί περίπτερο μπροστά στην είσοδο, τονίζοντας ότι η ιδιοκτήτρια του δεύτερου, η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, έστειλε ένα ιδιαίτερα αυστηρό έγγραφο, το ύφος του οποίου δεν ενθουσίασε τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.
«Υπάρχει πρόβλημα στις σχέσεις της Διοίκησης με την κοινότητα και αυτό θα επιβεβαιωθεί πολύ σύντομα», έλεγε στέλεχος της διοίκησης που γνωρίζει.
Και τώρα;
Το πρακτικό ζήτημα όμως μετά την απόφαση, είναι ότι η διέλευση των πεζών στις τέσσερις γωνίες Αριστοτέλους με Τσιμισκή, θα εξακολουθεί να υπόκειται στους περιορισμούς της εξυπηρέτησης των περιπτέρων.
Προφανώς διότι το μήνυμα που πήρε η κοινωνία ήταν ότι η μετατόπιση δεν προτάθηκε για λόγους αρχών, αλλά για λόγους πελατειακών εξυπηρετήσεων.
Όπως είχε γίνει σε άλλη περίπτωση συγγενούς, ο οποίος πέρασε και μία νύχτα στο κρατητήριο για ένα παρτέρι.
Κατά μία διαβολική σύμπτωση, τα πολιτικά πρόσωπα του δράματος ήταν ίδια. Κι αυτοί που ήξεραν και αυτοί που δεν ήξεραν και αυτοί που ενέκριναν.
Αλλά αυτό δεν είναι διοίκηση. Είναι ξεκαθάρισμα και διευθέτηση λογαριασμών.
Μ.Χ./taxalia, politis2014@mailinator.com