4 Ιουλ 2012

ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ : Μια ιστορία γεμάτη γκάφες

Το καινούργιο «χαστούκι» που έφαγε η Τουρκία με την κατάρριψη του κατασκοπευτικού της αεροσκάφους από την συριακή αεράμυνα και όσα επακολούθησαν έδειξε με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο πως στη περίπτωση της Τουρκίας ισχύει η γνωστή παροιμία, ..
«σκυλί που γαυγίζει μην το φοβάσαι». Το επεισόδιο αυτό πρέπει να γίνει δίδαγμα για μας και για όσους καλλιεργούν εδώ και χρόνια στην Ελλάδα την αίσθηση πως η Τουρκία είναι η ανερχόμενη υπερδύναμη και πως εμείς, (όπως έγινε με την πρόσφατη επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη του κ Αβραμόπουλου η οποία ήταν ακόμα μια κίνηση προς την διαφοροποίηση της Ελλάδας προς την Τουρκία), θα πρέπει πάντα να υποχωρούμε στις τουρκικές προκλήσεις. Μάλιστα οι ίδιοι αυτοί οι Τουρκολάγνοι, έσπευσαν να κινδυνολογήσουν προβάλλοντας τον φόβο μήπως ο Ερντογάν θελήσει να αντισταθμίσει το μεγάλο αυτό πλήγμα στο τουρκικό γόητρο στρέφοντας τη κρίση και την ένταση στο Αιγαίο, έχοντας απέναντί του μια αδύναμη Ελλάδα «πνιγμένη» από τα οικονομικά της προβλήματα.

Αλλά η πραγματικότητα για την γειτονική χώρα είναι τελείως διαφορετική από αυτή που θέλουν να δείχνουν οι διάφοροι Τουρκολάγνοι της Ελλάδας. Η πραγματικότητα είναι ότι ο περίφημος τουρκικός στρατός, είναι ένας στρατός της… γκάφας με αμέτρητα ιστορικά σφάλματα όπως ομολόγησε πρόσφατα ο ίδιος ο Τούρκος πρωθυπουργός. Συγκεκριμένα ο Ερντογάν μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος του, στις 29 Μαΐου, επέτειος της πτώσης της Κωνσταντινούπολης, παραδέχτηκε ότι ο τουρκικός στρατός έχει κάνει τα τελευταία χρόνια τραγικά λάθη που στοίχησαν πολλά θύματα σε ανθρώπινο δυναμικό. Αυτή η δημόσια ομολογία δείχνει και το πραγματικό επίπεδο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και όχι αυτό της αναδυόμενης υπερδύναμης, όπως θέλουν να προβάλουν την γειτονική χώρα οι διάφοροι τουρκολάγνοι εδώ στην Ελλάδα.

Αναφερόμενος ο Τούρκος πρωθυπουργός στην σύγχρονη ιστορία των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων, έκανε μια σύντομη ιστορική αναδρομή στα τραγικά λάθη που σημειώθηκαν τα τελευταία χρόνια. Το πρώτο και χαρακτηριστικό επεισόδιο που αναφέρθηκε ήταν κατά την διάρκεια της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, το 1974, όταν τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν και στο τέλος βύθισαν το τουρκικό θωρηκτό πλοίο «Κοτζάτεπε». Συγκεκριμένα τις πρωινές λοιπόν ώρες της Κυριακής, 21 Ιουλίου 1974, τρία τουρκικά αντιτορπιλικά, το «Κοτσάτεπε», το «Φεβζί Τσακμάκ» και το «Αντάτεπε» βομβάρδιζαν στόχους της κυπριακής ακτής, προστατεύοντας τα αποβατικά σκάφη και παρέχοντας πυρά υποστηρίξεως στα αποβατικά τμήματα πεζικού που βρίσκονταν ήδη στην ακτή στην περιοχή της Κυρήνειας, Κατά τις 10. πμ το Γ. Επιτελείο στην Άγκυρα σήμανε προς τα τρία αντιτορπιλικά τις γεωγραφικές συντεταγμένες μιας Ελληνικής νηοπομπής, η οποία έπλεε κατευθυνόμενη προς Κύπρο. Μετά από λίγη ώρα απογειώθηκαν τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη και επετέθησαν τα τουρκικά πλοία με ρουκέτες. Τα πολεμικά απάντησαν με αντιαεροπορικά πυρά . Πρώτο το «Κοτσάτεπε» δέχτηκε πλήγμα από ρουκέτα που κατέστρεψε την γέφυρα. Εξέπεμψε σήμα στα τουρκικά αλλά οι Τούρκοι πιλότοι θεώρησαν πως ήταν ελληνικό θέατρο για να σωθεί το πλοίο. Τελικά μετά από λίγη ώρα το Κοτζάτεπε βυθίστηκε. Από τους επιβαίνοντες 16 αξιωματικούς οι 13 ήσαν νεκροί, δηλαδή το 81% και από τους 273 του πληρώματος ήσαν νεκροί οι 51, δηλαδή το 19%. Δεν έχει γίνει γνωστός ο ακριβής αριθμός των νεκρών των άλλων 2 αντιτορπιλικών. Τα τουρκικά σμήνη ανέφεραν στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας στην Άγκυρα ότι η «η τουρκική αεροπορία επετέθη στα πλοία που μετέφεραν ενισχύσεις στην Πάφο και βύθισαν το ένα από αυτά». Στο γραφείο του πρωθυπουργού στην Άγκυρα, ενθουσιασμένοι οι άνθρωποι αγκάλιαζαν ο ένας τον άλλο φωνάζοντας, «Ζήτω στα αγόρια μας, πετύχαμε νίκη». Η τουρκική νίκη ήταν ότι τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη είχαν βυθίσει το… τουρκικό θωρηκτό. Άλλη μια φορά, Μάλτα γιοκ !

Οι τουρκικές «επιτυχίες» όμως, όπως ανέφερε ο Ερντογάν, δεν σταματούν στο Κοτζάτεπε αλλά συνεχίστηκαν κυρίως στο μέτωπο κατά των Κούρδων ανταρτών. Έτσι στις 26 Μαρτίου του 1993 τουρκικά μαχητικά αεροπλάνα έχοντας την εντύπωση ότι χτυπούν οπλισμένους αντάρτες, επιτέθηκαν στην περιοχή του Σιρνάκ, με αποτέλεσμα τον θάνατο 12 αθώων πολιτών. Στις 17 Ιουλίου του 2004 δυνάμεις της τουρκικής στρατοχωροφυλακής στην περιοχή της Αργυρούπολης του Πόντου άνοιξαν πυρ νομίζοντας ότι χτυπούν Κούρδους αντάρτες. Τα θύματα ήταν τρεις νέοι κάτοικοι της περιοχής. Οι αντιδράσεις ήταν έντονες και οι υπεύθυνοι οδηγηθήκαν στο στρατοδικείο. Στις 28 Ιουνίου του 2010, στην περιοχή του Χατάυ, στην νοτιοανατολική Τουρκία, Τούρκοι στρατιώτες άνοιξαν πάλι πυρ κατά αμάχων σκοτώνουν τρεις αθώους πολίτες. Μετά από καταγγελία του τοπικού νομάρχη τρεις υπαξιωματικοί οδηγήθηκαν στο στρατοδικείο. Στις 20 Ιουλίου του 2011, στα σύνορα των περιοχών Σαμψούντας και Αμάσειας, σε νυχτερινή ώρα στρατιωτική περίπολος νομίζοντας ότι έπεσε πάνω σε ομάδα ανταρτών τους ζήτησαν να σταματήσουν. Χωρίς όμως να περιμένουν την απάντηση, η περίπολος άνοιξε πυρ. Αποτέλεσμα να σκοτωθούν αθώοι και άοπλοι δυο νέοι 16 και 18 ετών. Ξεσηκώθηκε αμέσως ολόκληρη η περιοχή και οι περίπολος γλύτωσε την τελευταία στιγμή το λιντσάρισμα από τους κατοίκους. Δεν γλύτωσε όμως την καταδίκη και την πληρωμή μεγάλης αποζημίωσης στα θύματα. Παρόμοιο επεισόδιο έγινε στις 20 Δεκεμβρίου του 2009 στην περιοχή του Μαρντίν και οι υπαίτιοι οδηγηθήκαν στο δικαστήριο και καταδικαστήκαν. Στις 27 Μαΐου του 2009, στην περιοχή του Χακαρί, στην νοτιοανατολική Τουρκία, σκοτώνονται 6 στρατιώτες πέφτοντας σε ενέδρα με νάρκες. Στην αρχή κατηγορήθηκε το ΡΚΚ, αλλά μετά από έρευνα ειδικής επιτροπής ομολογήθηκε ότι τις νάρκες αυτές τις είχε τοποθετήσει τουρκική στρατιωτική μονάδα υπό τον ταξίαρχο Ζεκί Ες. Ο ταξίαρχος συνελήφθηκε και παραπέμφθηκε στο στρατοδικείο. Στις 7 Οκτωβρίου του 2009, στην περιοχή του Βαν, συνελήφθηκαν 17 Τούρκοι στρατιώτες για λανθασμένες δολοφονίες αμάχων που είχαν θεωρηθεί ότι ήταν Κούρδοι αντάρτες. Και φτάνουμε στις 28 Δεκεμβρίου του 2011 όταν τουρκικά μαχητικά F16 έχοντας πληροφορείς ότι Κούρδοι αντάρτες είχαν διαβεί τα σύνορα Τουρκίας Ιράκ στην περιοχή του Ουλούντερε της επαρχίας Σιρνάκ, επιτέθηκαν και σκότωσαν 34 άτομα. Αμέσως έγινε γνωστό το χοντρό σφάλμα των Τούρκων καθώς οι σκοτωμένοι ήταν αθώου και άοπλοι πολίτες που βρίσκονταν στην περιοχή. Έγινε μεγάλος σάλος και κατηγορήθηκε ακόμα και η ΜΙΤ για λάθος πληροφόρηση στην τουρκική πολεμική αεροπορία. Ο σάλος για το συμβάν συνεχίζετε μέχρι σήμερα.

Όσον αφορά την περίφημη τουρκική πολεμική αεροπορία που έφαγε την μεγάλη «σφαλιάρα» από τους Σύριους και που διαφημίζετε από τους Τούρκους σαν η… καλύτερη παγκοσμίως, έχει αποδειχτεί ότι είναι πρωταθλήτρια σε δυστυχήματα, γεγονός που δείχνει και την ατζεμιά των Τούρκων πιλότων. Το τελευταίο συμβάν στο μεγάλο αυτό σήριαλ της τουρκικής αεροπορίας ήταν στις 13 Μαρτίου του 2012, όταν ένα F5, εκπαιδευτικό αεροσκάφος, που απογειώθηκε από την βάση του Ικονίου μετά από μια ώρα πτήση έπεσε και ο πιλότος Ουμίτ Οζέρ σκοτώθηκε.

Αλλά η σειρά των «ατυχημάτων» είναι πολύ μακρά και φτάνει μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ενενήντα όταν είχε αρχίσει το μεγάλο «πάρτι» με τους Τούρκους στο Αιγαίο και όχι μόνο. Ας δούμε μερικές χαρακτηριστικές περιπτώσεις των τελευταίων ετών Στις 12 Ιουλίου του 2007, ένα F-16 από την βάση του Μπαλίκεσίρ, επιστρέφοντας στην βάση του μετά από πτήση στο Αιγαίο και ώρα 22,30 έπεσε. Ο πιλότος, το όνομα του οποίου δεν ανακοινώθηκε, σώθηκε με τραύματα. Στις 22 Μαΐου πάλι του 2007, ένα F16 από την βάση του Αλντίνπαπά του Ικονίου, λίγη ώρα μετά την απογείωση του κατέπεσε. O πιλότος χρησιμοποιώντας το αλεξίπτωτο σώθηκε την τελευταία στιγμή. Στις 16 Οκτωβρίου του 2006, στην περιοχή του Μπιτλίς, στην ανατολική Τουρκία, ένα F16 ώρα μετά την απογείωση κατέπεσε από άγνωστη αιτία. Ο πιλότος Μπαχαντίρ Σαχίν σκοτώθηκε. Στις 11 Σεπτεμβρίου του 2006, ένα F16 απογειώνετε από την βάση του Μπαλίκεσίρ με κατεύθυνση το Αιγαίο. Ενώ βρίσκονταν στην περιοχή του Τσανάκαλέ στον Ελλήσποντο, κατέπεσε σε δασώδη περιοχή. Ο πιλότος κατάφερε να σωθεί. Στις 30 Ιανουαρίου του 2006, ένα F16 απογειώθηκε από την βάση του Ντιαρμπακίρ στην ανατολική Τουρκία. Μετά από λίγη ώρα πτήσης το αεροπλάνο άρχισε να καίγεται και να πέφτει. Ο πιλότος την τελευταία στιγμή σώθηκε. Στις 3 Μαρτίου του 2005, ένα F16 απογειώθηκε από την βάση του Καραμπιούκ. Μετά από λίγη ώρα το αεροπλάνο έπεσε σε άγνωστη περιοχή. Είκοσι ώρες μετά από εντατικές έρευνες αποκαλύφτηκε το αεροπλάνο. Ο πιλότος, Φατίχ Ντεβραβούτ, που είχε πάρει μέρος και στους αεροπορικούς βομβαρδισμούς της Σερβίας το 1999 βρέθηκε νεκρός.
Ο κατάλογος είναι αμέτρητος και όλα αυτά δείχνουν πως η «ισχυρότερη» πολεμική αεροπορία όπως προβάλετε από τους Τούρκους δεν είναι παρά ένας… γυάλινος γίγαντας ατζαμήδων.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος- Συγγραφέας- Τουρκολόγος
το άρθρο δημοσιεύεται και στην εφημερίδα ΤΟ ΧΩΝΙ
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη