...είχε γράψει πρώτο το taxalia, στις 25 Ιουνίου (http://taxalia.blogspot.com/2012/06/blog-post_8621.html). Τότε υπήρξε προσπάθεια συγκάλυψης από τον Δήμο Θεσσαλονίκης, αλλά τελικά η αλήθεια μαθεύτηκε, ένα μήνα μετά και αφού πολλοί πολιτικοί επικοινώνησαν μαζί μας.
Στις 26 Ιουλίου, η βουλευτής Θεσσαλονίκης Χρυσούλα Γιαταγάνα, εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:
Της Βουλευτού Α’ Θεσσαλονίκης
Χρυσούλας – Μαρίας Γιαταγάνα
26 Ιουλίου 2012
Η εμφάνιση της ξεχασμένης, μέχρι πριν λίγα χρόνια, απειλής της φυματίωσης και μάλιστα στο παιδικό σταθμό «Μέγας Αλέξανδρος» της πόλης μας, καταδεικνύει τις σοβαρότατες ευθύνες της διοίκησης του κ. Μπουτάρη.
Τα νήπια και τα παιδιά μας δεν απειλούνται μόνο από την πείνα, στην οποία τα έχει καταδικάσει η πολιτική της Μνημονιακής συγκυβέρνησης, αλλά και από σοβαρότατες ασθένειες, οι οποίες θα είχαν αποφευχθεί εάν υπήρχε η στοιχειώδης σοβαρότητα στην προληπτική ιατρική πολιτική του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Ο Δήμος Θεσσαλονίκης προσφέρει χυμό και σαντουιτσάκια στα παιδία των σχολείων, για να αντιμετωπίσει τις καθημερινές λιποθυμίες, ενώ η πολιτική της Κυβέρνησης οδηγεί τους γονείς τους στην ανεργία στο όνομα της αύξησης της ανταγωνιστικότητας. Το μόνο βέβαια, που αντικειμενικά, έχει αυξηθεί είναι η ύφεση που αγγίζει το 7,5% και προβλέπεται από έγκυρους οικονομολόγους να ανέβει εντός του 2012 στο 9 ή και στο 10%.
Τα κρούσματα φυματίωσης σε εργαζομένους και η πιθανή μετάδοση τους στα παιδιά των παιδικών σταθμών δεν δικαιολογούνται σε ένα από τους μεγαλύτερους και πλέον σημαντικούς δήμους της χώρας. Σύμφωνα με καταγγελίες εργαζομένων, όπως δημοσιεύονται στον Τύπο, η διοίκηση του Δήμου μας δεν φροντίζει να γίνονται ούτε τα αντιτετανικά εμβόλια και ο εν γένει εμβολιασμός των συμβασιούχων που εργάζονται στην υπηρεσία καθαριότητας. Προκαλεί επίσης έκπληξη η έλλειψη μέτρων πρόνοιας για τον σημαντικότατο θεσμό των γιατρών εργασίας. Επιπλέον, μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος της φυματίωσης, δέχτηκα καταγγελίες από γονείς παιδιών για τη δραματική υποβάθμιση της ποιότητα του προσφερομένου φαγητού στους βρεφονηπιακούς σταθμούς. «Έχουν να δώσουν κασέρι δυο μήνες, ενώ το κρέας έχει περιοριστεί σε ελάχιστη ποσότητα μια φορά την εβδομάδα…» μου δήλωσε με δικαιολογημένη αγανάκτηση μια μητέρα. Δεδομένης της τρυφερής ηλικίας και της ανάγκης για ποιοτικά προσεγμένο φαγητό των παιδιών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς απαιτείται να ελεγχτούν τα καταγγελλόμενα, ώστε να αποφευχθούν κρούσματα υποσιτισμού και φυματίωσης στα βρέφη και τα νήπια, των αυτών των σταθμών του Δήμου μας.
Καθίσταται πλέον φανερό ότι η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης ακολουθεί τις ίδιες πολιτικές με την συγκυβέρνηση, αδιαφορώντας επιδεικτικά για την υγεία τόσο των εργαζομένων σε αυτόν, όσο και των παιδιών όλων μας.