5 Ιουλ 2012

Διαμαρτυρίες Γκιουλέκα για τις απολύσεις δημοσιογράφων

Για πολιτική εμπάθεια και αναλγησία κατηγορεί ο Κώστας Γκιουλέκας τον Γιάννη Μπουτάρη  για τις νέες απολύσεις στα δημοτικά Μέσα ενημέρωσης


Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον Δήμο Θεσσαλονίκης και βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Γκιουλέκας με αφορμή τις νέες απολύσεις στα δημοτικά Μέσα ενημέρωσης ανέφερε τα εξής:
«Ντροπή! Η κομματική και πολιτική εμπάθεια και η πλήρης αναλγησία της διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης και του ιδίου Γιάννη Μπουτάρη προσωπικά αποκαλύφθηκαν από τη χθεσινή κατάπτυστη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της δημοτικής τηλεόρασης Θεσσαλονίκης.
Χωρίς αιδώ προχώρησαν σε νέες απολύσεις δημοσιογράφων, που εργάζονταν στη Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης και, μάλιστα, σε μία περίοδο πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης, στην οποία γενικώς καταβάλλεται προσπάθεια να μην χαθούν κι άλλες θέσεις εργασίας. Αντίθετα, κατ’ εντολή του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος θεωρεί τον Δήμο τσιφλίκι του και τους εργαζόμενους «τεμπέληδες και ανίκανους», όπως κατ’ επανάληψη τους έχει αποκαλέσει, άλλοι τρεις δημοσιογράφοι πήραν χθες τον δρόμο της ανεργίας μετά την απόφαση για τον επαγγελματικό αποκεφαλισμό τους.
Λυπούμεθα ειλικρινά γιατί η σημερινή διοίκηση του Δήμου, ανίκανη να θέσει προτεραιότητες και να προστατεύσει τους εργαζόμενους από τον κίνδυνο και τη δίνη της ανεργίας, εξαντλεί την πολιτική εμπάθειά της και συνεχίζει τις απολύσεις ατόμων, τα οποία, όλως τυχαίως, δεν ανήκουν στην παράταξη που υποστήριξε την εκλογή του Γιάννη Μπουτάρη.
Και ενώ η διοίκηση προβαίνει σε τέτοιου είδους απαράδεκτες και ξεδιάντροπες ενέργειες, ταυτόχρονα σπαταλά χρήματα δεξιά και αριστερά αλόγιστα, χωρίς προτεραιότητες, δείχνοντας ξεκάθαρα ότι είναι παντελώς αποκομμένη από την ζοφερή ελληνική οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα και την κοινωνία της Θεσσαλονικης.
Με το πρόσχημα της μειωμένης επιχορήγησης του Δήμου Θεσσαλονίκης προς την ΔΕΠΘΕ η πλειοψηφία της Διοίκησης του Δ.Σ. της Δημοτικής Εταιρείας Πληροφόρησης Θεάματος και Επικοινωνίας προχώρησε χθες, 4 Ιουλίου, στην υλοποίηση ενός ακόμη καταστροφικού σταδίου στην σχεδιασμένη πορεία της συρρίκνωσης και προφανώς της παύσης λειτουργίας των δημοτικών μέσων επικοινωνίας, της Δημοτικής Τηλεόρασης και Δημοτικών Ραδιοφώνων.
Παρά την πλήρη αντίθεση των εκπροσώπων της μείζονος αντιπολίτευσης, της ΕΣΗΕΜΘ και των εργαζομένων στο Δ.Σ. της ΔΕΠΘΕ, αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία η περαιτέρω κατά 20 υπαλλήλους, μείωση του προσωπικού της Εταιρείας που ήδη έχει μειωθεί κατά 57 εργαζομένους τους τελευταίους 18 μήνες της διοίκησης Μπουτάρη.
Με «φύλλο συκής» την απόσπαση 12 υπαλλήλων σε άλλες υπηρεσίες του Δήμου (που δεν είναι δεδομένη αλλά αντίθετα αβέβαιη, αν ληφθούν υπόψη  και οι ειδικότητές τους) προωθείται ουσιαστικά η απόλυση εργαζομένων, που ήδη ξεκίνησε με την διακοπή – καταγγελία τριών συμβάσεων αορίστου χρόνου και την χθεσινή απόλυση τριών δημοσιογράφων, η επιλογή των οποίων, μάλιστα, έγινε με έωλα και εντελώς μεροληπτικά κριτήρια στη βάση των πολιτικών τους πεποιθήσεων. Ανάμεσά τους η επί 20 χρόνια εργαζόμενη στη ΔΕΠΘΕ, έγκριτη δημοσιογράφος ανταποκρίτρια στη «Θεσσαλονίκη» μιας από τις μεγαλύτερες εφημερίδες της χώρας και δύο νεότεροι συνάδελφοί της που, προφανώς, κατά την διοίκηση αποτελούσαν το οικονομικό βάρος της ΔΕΠΘΕ από το οποίο….απηλάγη η δημοτική εταιρεία με την απόλυσή τους.
Ταυτόχρονα με την μείωση του προσωπικού στα 110 άτομα (δηλαδή χαμηλότερα και από τα επίπεδα που προέβλεπε η μελέτη βιωσιμότητας που παρήγγειλε πέρυσι η διοίκηση της Εταιρείας), προωθείται και η μεσοσταθμική μείωση των αποδοχών όλων των εργαζομένων κατά 17%! Μετά και από την παραπάνω, αναγγελθείσα μάλιστα από αρκετό καιρό, εξέλιξη, αποκαλύπτεται η πραγματική πρόθεση της διοίκησης Μπουτάρη να οδηγήσει στην διάλυση τα δημοτικά Μέσα ενημέρωσης και να οδηγήσει τους εργαζόμενους σ’ αυτά στις στρατιές της ανεργίας!
Οι απόψεις, μάλιστα, μελών της Διοίκησης στο Δ.Σ. ότι στη σημερινή συγκυρία η ύπαρξη Δημοτικής Τηλεόρασης στο Δήμο Θεσσαλονίκης αποτελεί υπερβολική «πολυτέλεια» για τον λαό της πόλης, προδίδει την πλήρη απαξίωσή τους προς το δημοτικό τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό μέσο που λειτούργησε πρώτο απ’ όλα τα υπόλοιπα στην Ελλάδα και την αναλγησία τους για το εργασιακό μέλλον των υπαλλήλων της ΔΕΠΘΕ.
Η παράταξή μας «Ομάδα Δημιουργίας για την Θεσσαλονίκη» καταγγέλλει την πολιτική αυτή της διοίκησης Μπουτάρη που ενώ επιφανειακά κόπτεται υπέρ της διατήρησης της ΔΕΠΘΕ, στην ουσία, με τις αποφάσεις και τις παραλείψεις της, υπονομεύει την ύπαρξη της και οδηγεί στην ανεργία τους υπαλλήλους της.
Θα πρέπει να μάθει επιτέλους ο Γιάννης Μπουτάρης και οι σημερινοί διοικούντες τον Δήμο ότι δεν διοικούν το μαγαζί τους αλλά το μεγαλύτερο οργανισμό της Θεσσαλονίκης, ο οποίος, προσαρμοζόμενος στη νέα δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία περιήλθε η χώρα, οφείλει να κάνει περικοπές στις σπατάλες αλλά και να διατηρήσει παράλληλα τον κοινωνικό χαρακτήρα του, προστατεύοντας τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας.
Οφείλει δηλαδή η σημερινή διοίκηση να αντιληφθεί ότι πρέπει να εφαρμόσει ευέλικτα οικονομικά κριτήρια αλλά να διατηρήσει και την ευαίσθητη ισορροπία ανάμεσα στις απαιτούμενες περικοπές από τη μία πλευρά, και στη διατήρηση των θέσεων εργασίας από την άλλη.
Τέλος, θυμίζουμε ότι τα δημοτικά Μέσα ενημέρωσης αποτελούν κατάκτηση των πολιτών της Θεσσαλονίκης και επιτελούν ενημερωτικό, ψυχαγωγικό και πολιτιστικό σκοπό.
Η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο «Ομάδα Δημιουργίας για την Θεσσαλονίκη» ζητεί την άμεση ανάκληση των απολύσεων, την παρέμβαση της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης και την σύγκληση ειδικής έκτακτης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου την προσεχή εβδομάδα, με μοναδικό θέμα συζήτησης τις απολύσεις στη ΔΕΠΘΕ, την υποβάθμιση και την απαξίωση των δημοτικών Μέσων ενημέρωσης από τη διοίκηση Μπουτάρη και το μέλλον της Δημοτικής Εταιρείας Πληροφόρησης και Θεάματος.
Δηλώνουμε ότι θα αντισταθούμε, με κάθε νόμιμο μέσο στις μεθοδεύσεις του Γιάννη Μπουτάρη και των συνεργατών του».

*Ακούστε εδώ την ραδιοφωνική παρέμβαση του Κώστα Γκιουλέκα στο δημοτικό ραδιόφωνο FM100 για τις νέες απολύσεις στα δημοτικά Μέσα ενημέρωσης.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη