Πραγματοποιήθηκε σήμερα η σύσκεψη για την προστασία του περιαστικού δάσους του Σέιχ Σου, από τον Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Απόστολο Τζιτζικώστα στην αίθουσα συσκέψεων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Στη σύσκεψη συζητήθηκαν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να
υπάρξει αποτελεσματική προστασία του δάσους από τον κίνδυνο πυρκαγιάς κατά το φετινό καλοκαίρι και υπήρξε ένας συντονισμός μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων για την αποφυγή επικαλύψεων αρμοδιοτήτων.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Απόστολος Τζιτζικώστας, κατά την εισήγησή του ανέφερε ότι οι υπηρεσίες της Αντιπεριφέρειας Θεσσαλονίκης βρίσκονται σε υψηλό βαθμό ετοιμότητας και έχουν προχωρήσει στις εργασίες τις οποίες είναι υποχρεωμένες να κάνουν για την διασφάλιση της Πολιτικής Προστασίας. Τόνισε πως οι δήμοι θα πρέπει να διαθέσουν άμεσα τα χρήματα που έλαβαν από το Υπουργείο Εσωτερικών για την Πολιτική Προστασία και ζήτησε από όλους τους παρευρισκόμενους να διατηρήσουν τη συνεργασία σε ένα τέτοιοι επίπεδο που θα μπορούν να δίνονται λύσεις σε όποια προβλήματα προκύπτουν κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου. Τέλος στηλίτευσε το γεγονός ότι ένα χρόνο μετά την ολοκλήρωση της εγκατάστασης του συστήματος παρακολούθησης του Σειχ Σου με σύστημα από κάμερες, το έργο δεν έχει παραδοθεί προς χρήση στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και παραμένει ανενεργό.
Κατά την εισήγησή του μεταξύ άλλων ανέφερε :
«Η σημερινή σύσκεψη έχει ως αντικείμενο να συντονίσουμε τις δράσεις μας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου να προστατέψουμε από τον κίνδυνο της φωτιάς το δάσος του Σειχ Σου. Στόχος μας είναι να συζητηθούν και να λυθούν όλα τα θέματα που μπορούν να προκαλέσουν κίνδυνο πυρκαγιάς και με σωστό συντονισμό και συνεργασία, να διαφυλάξουμε στο ακέραιο το δάσος της Θεσσαλονίκης.
Βασική παράμετρος γι’ αυτό το στόχο είναι η λήψη μέτρων πρόληψης που θα περιορίσουν στο ελάχιστο τους κινδύνους εκδήλωσης πυρκαγιάς μέσα στο δάσος και για το λόγο αυτό, ζήτησα από τους αρμόδιους δήμους να δαπανήσουν τα κονδύλια που έλαβαν για την πολιτική προστασία σε έργα και δράσεις που θα έχουν αυτό τον στόχο.
Μεγάλη βοήθεια για εμάς θα πρόσφερε η χρήση του συστήματος ηλεκτρονικής παρακολούθησης του δάσους, το οποίο έχει ολοκληρωθεί από πέρσι και δυστυχώς μέχρι σήμερα, ένα χρόνο μετά, δεν έχει παραδοθεί στην Πυροσβεστική Υπηρεσία προς χρήση. Είναι απαράδεκτο να μη λειτουργεί ένα τόσο σύγχρονο και απαραίτητο έργο για τη διαφύλαξη του δάσους, το οποίο αν και έχει κατασκευαστεί με τα χρήματα των φορολογούμενων παραμένει ανενεργό.
Οι αρμόδιοι χωρίς άλλη καθυστέρηση πρέπει να δώσουν άμεσα λύση και να ενεργοποιήσουν τις κάμερες για να μπορεί ανά πάσα στιγμή η Πυροσβεστική να ελέγχει το δάσος και να αυξηθεί το επίπεδο ετοιμότητας και ο χρόνος αντίδρασης σε κάθε πιθανή εστία φωτιάς».
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Γενικός Επιθεωρητής Βορείου Ελλάδος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Αντιστράτηγος Β. Τουλίκας, ο Περιφερειακός Διευθυντής Κεντρικής Μακεδονίας Υποστράτηγος Δ. Ζάχος, ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Θεσσαλονίκης Αρχιπύραρχος Αντ. Αβραμίδης, ο Αναπληρωτής Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλονίκης, Ταξίαρχος Π. Μαραπίδης, ο Πρόεδρος της Μητροπολιτικής Επιτροπής Μ. Τζόλλας, ο εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας Κ. Πάλλας, η αναπληρωτής Δασάρχης Θεσσαλονίκης Ελ. Αβραμίδου, ο Αντιδήμαρχος του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη Γ. Μπαρμπαράτσας, ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας του δήμου Θεσσαλονίκης Σ. Λιακόπουλος, ο Μ. Μοναστηρίδης από το δήμο Νεάπολης-Συκεών, ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας της Αντιπεριφέρειας Θεσσαλονίκης Ν. Ψαλτόπουλος, ο Διευθυντής Τεχνικών Έργων της Αντιπεριφέρειας Θεσσαλονίκης Αλ. Καϊλής και ο Διοικητής της 2ης ΕΜΑΚ Σ. Αμπαράς.