21 Ιουλ 2012

Περί μεταρρυθμίσεων ο λόγος

του Σωτήριου Καλαμίτση
Εξαντλείται η φοροδοτική ικανότητα του ελληνικού λαού, ο οποίος βρίσκεται στα κάγκελα. Εξαντλείται, όμως, και η υπομονή του κ. Φίλιππου Κεσλέρη, Αντικαγκελαρίου της Γερμανικής κυβερνήσεως. Δεν μπορεί ο κ. Κεσλέρης να περιμένει άλλο. Του τα πρήξαμε. Όλο ..
υποσχέσεις είμαστε. Είπαμε πως θα κάνουμε διαρθρωτικές αλλαγές και εμείς περί άλλα τυρβάζουμε. Το.. ίδιο βιολάκι μια ζωή. Δεν λέω, αναιδέστατος ο κ. Κεσλέρης, αλλά ας σκεφτούμε τί έχουμε κάνει για να μεταρρυθμίσουμε αυτό το κράτος.

Πάει π.χ. ο πολίτης σε μία δημόσια υπηρεσία ώρα 13:30 και διαπιστώνει ότι δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί, διότι μία πινακίδα γράφει: «Ώρες κοινού «10:00-13:00» ή «08:00-12:30» ή «09:00-12:00» ή .. ή …ή.. Αλήθεια, γιατί είναι τόσο δύσκολο να εφαρμοσθεί για όλες τις Υπηρεσίες απανταχού της επικρατείας ενιαίο ωράριο υποδοχής τού κοινού π.χ. 08:00-13:30, ώστε να γνωρίζει ο πολίτης ότι μπορεί κάποια στιγμή εντός του συγκεκριμένου ωραρίου να επισκεφθεί οποιαδήποτε υπηρεσία; Γιατί θα πρέπει να αιφνιδιάζεται αναλόγως της Υπηρεσίας, την οποίαν επισκέπτεται για πρώτη φορά; Το ωράριο εργασίας των δημοσίων υπαλλήλων δεν είναι 07:30-14:30; Υπάρχουν τόσο πολλές ιδιομορφίες ανά Υπηρεσία που επιβάλλουν διαφοροποιημένο ωράριο υποδοχής κοινού ανά Υπηρεσία; Πάντως, τα Μνημόνια δεν λένε κάτι για τούτο το ζήτημα, εξ ου και ουδείς έχει σκεφτεί να κάνει αυτό το άγνωστο κάτι. Και πώς να το σκεφτεί, αφού μέλημα όλων των πολιτικών είναι πώς να μην εφαρμόσουν ό,τι προβλέπει το καλό μέρος του Μνημονίου, το οποίο έπρεπε να έχει ανακαλυφθεί αυτοβούλως προ δεκαετιών, και όχι να το συνδυάσουν με το κακό μέρος του Μνημονίου, ήτοι με τις φοροεπιδρομές για την αποπληρωμή κάποιου χρέους που γνωρίζουμε πόθεν προήλθε [=μίζες], αλλά αγνοούμε το πραγματικό ύψος του;

Ελέω Μνημονίου ανακαλύπτουμε ότι χιλιάδες συντάξεις εξακολουθούν να εισπράττονται μολονότι οι δικαιούχοι έχουν αποδημήσει εις Κύριον και ο θάνατός τους έχει δηλωθεί επισήμως στον οικελιο συνταξιοδοτικό φορέα. Εξ όσων γνωρίζω, άδεια ταφής δεν εκδίδεται, εάν δεν παραδοθεί αρμοδίως το δελτίο αστυνομικής ταυτότητος του θανόντος. Είναι τόσο δύσκολη η ηλεκτρονική διασύνδεση της Υπηρεσίας που παραλαμβάνει την ταυτότητα με όλες τις υπηρεσίες του Δημοσίου και η έκδοση της αδείας ταφής ηλεκτρονικώς μόνον αφού καταχωρισθεί στο σύστημα η ταυτότητα του θανόντος; Λέω εγώ τώρα, χωρίς να διαθέτω τη σοφία των συντακτών των Mνημονίων και όσων τα ψήφισαν, αλλά και χωρίς να ξεχνώ, βεβαίως, ότι ο υφυπουργός Τζωρτζάκης της κυβέρνησης Λουκά [ίσως και Πικραμμένου, θα σας γελάσω] δήλωσε ότι ξοδέψαμε € 8 δισ. για μηχανογράφηση που δεν έγινε [η μίζα πάντως έγινε – γι’ αυτό κόβω το κεφάλι μου]. Κιμπάρηδες είμαστε, πετάμε και μερικά δισ. στους εθνικούς εργολάβους για αναπτυξιακά της τσέπης τους έργα.

Και μετά πέφτουμε από τα σύννεφα ανακαλύπτοντας ότι πλείστοι όσοι ανοιχτομάτηδες εισπράττουν επιδόματα τυφλότητος, ενώ κυκλώματα έχουν ξεσκίσει τα αποθεματικά του ΙΚΑ. Δεν αναφέρομαι στα κυκλώματα των πολιτικών που έκαναν PSI στα αποθέματα των ασφαλιστικών Ταμείων. Αναφέρομαι σε αρπαχτές από υπαλλήλους του ΙΚΑ με βίλες στα ανατολικά της Αττικής. Αλήθεια, πότε θα καθίσουν στο εδώλιο κάποιοι πράσινοι φαρμακοποιοί που πέταγαν φάρμακα σε πηγάδια, αφού τα είχαν πληρωθεί από τα ασφαλιστικά Ταμεία; Κάποιοι γιατροί που βρέθηκαν αδικαιολογήτως με πολλά εκατομμύρια ευρώ στους λογαριασμούς τους τί απέγιναν; Βρέθηκε άκρη; Οι 354 εφοριακοί που δεν υπέβαλαν καν φορολογική δήλωση, όπως μας είχεν ανακοινώσει ο Απαπαπαπακωνσταντίνου, υπέβαλαν εν τέλει τις δηλώσεις τους; Πλήρωσαν κάποιο προστιματάκι και καθάρισαν ή έγινε κάτι άλλο; Υπηρετούν μήπως ακόμη σε καίρια πόστα για να δίνουν το παράδειγμα;
Ευτυχώς που τα ΜΑΤ επενέβησαν κατ’ εισαγγελική εντολή για να εφαρμόσουν τη δικαστική απόφαση που κήρυξε την απεργία των χαλυβουργών παράνομη και καταχρηστική, ώστε να δοθεί η ευκαιρία στον κυβερνητικό ψεύτη να δηλώσει ότι η κυβέρνηση πάντοτε θα φυλάττει τη νομιμότητα. Όχι παίζουμε! Υπάρχει κράτος ρεεεε! Οι νόμοι θα εφαρμόζονται προς πάσα κατεύθυνση, αρκεί να το θέλει ο πρωθυπουργός και ο κ. Δελατόλας [«Helene, we got a problem”].

Επειδή πληροφορήθηκα ότι υποψήφιος για Γραμματέας του κόμματος της ΝΔ είναι και ο κ. Νικήτας Κακλαμάνης στα πλαίσια της ανανεωτικής λαίλαπας που κατακαίει τα παλαιολιθικά σωθικά της ΝΔ, θυμήθηκα μία πολύ ωραία ιδέα, την οποία θα επαναλάβω για να την εμπεδώσουμε όλοι. Είναι τόσο απλή και τόσο μεταρρυθμιστική που απορώ γιατί δεν τη σκέφτηκαν οι τροϊκανοί, εξωτερικού τε και εσωτερικού. Μια φορά, λοιπόν, κι’ έναν καιρό ήταν ένας υπουργός Υγείας που λεγόταν Νικήτας Κακλαμάνης. Απλή συνωνυμία; Ίσως. Εκείνος ο υπουργός που λέτε αποφάσισε κάποια μέρα να σπάσει το ιατρικό κατεστημένο και να απαλλάξει τον λαό από την ταλαιπωρία με τα εφημερεύοντα νοσοκομεία και την άθλια εικόνα των ράντζων που κοσμούν τους διαδρόμους των νοσοκομείων σε κάθε εφημερία. Διέταξε λοιπόν: τα δημόσια νοσοκομεία έχουν ωράριο λειτουργίας 07:30-14:30, όπως όλες οι Δημόσιες Υπηρεσίες. Στη διάρκεια αυτών των ωρών θα δέχονται όλα τα περιστατικά, έκτακτα και μη. Αν, λοιπόν, κάποιος είναι κάτοικος π.χ. Νέας Ιωνίας και τον πιάνει πονόκοιλος το πρωΐ, θα σπεύδει στο νοσοκομείο Αγία Όλγα, αντί να τρέχει στο εφημερεύον Γ. Γεννηματάς κ.ο.κ. Μετά το πέρας του ωραρίου αυτού και μέχρι την έναρξη του επομένου, θα εφημερεύουν, βεβαίως, 2-3 νοσοκομεία για τα έκτακτα περιστατικά. Το νέο σύστημα εφαρμόσθηκε και ώ του θαύματος τα ράντζα εξηφανίσθησαν μαζί με την ταλαιπωρία γιατρών, νοσηλευτών και ασθενών. Ταυτοχρόνως εξηφανίσθησαν τα τσιφλίκια των μεγαλογιατρών που κρατούσαν τις κλίνες κενές για να βολέψουν τους δικούς τους ασθενείς με το αζημίωτο. Όλως περιέργως, όμως, μετ’ ου πολύ ο υπουργός εκείνος παραιτήθηκε και έλαβε την άγουσα για τη Δημαρχία της Αθήνας, οπότε επανήλθε θριαμβευτικά το παλαιό σύστημα των εφημεριών. Η μεταρρύθμιση του Νικήτα είχε νικηθεί για μία ακόμη φορά. Μαζί και εκείνος. Ανακύπτει, βέβαια, ένα ερώτημα: γιατί έκανε πίσω ο υπουργός και όλη η κυβέρνηση Καραμανλή; Η απάντηση δεν ενδιαφέρει και πολύ. Αρκεί ότι σήμερα ο κραταιός εκείνος μεταρρυθμιστής θα καταλάβει εξέχουσα θέση στον κομματικό μηχανισμό για να τον μεταρρυθμίσει και αυτόν!!

Σωτήριος Καλαμίτσης
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη