11 Ιουλ 2012

Αυξάνονται τα προβλήματα των τυφλών με το Κ.Ε.Α.Τ.

Το Κ.Ε.Α.Τ. (Κέντρο Εκπαιδεύσεως & Αποκαταστάσεως Τυφλών) συντηρεί μια κατάσταση, που βρίσκει απέναντι το Ίδρυμα Βορείου Ελλάδος. Εκπαιδεύσιμοι τυφλοί υποχρεώνονται να διαμένουν εκτός οικοτροφείου, κάποιοι άλλοι ζούνε απομονωμένοι κρυμμένοι στο περιθώριο της ..
προκατάληψης, της μοναξιάς, της χαμηλής ή ανύπαρκτης αυτοεκτίμησης, της ανασφάλειας και της έλλειψης ικανότητας αυτόνομης διαβίωσης. Επίσης, άνθρωποι με οπτική αναπηρία με σύνοδες διαταραχές κι άλλες αναπηρίες. Η απομάκρυνσή τους αποτελεί πράξη κοινωνικού αφανισμού, που δε μας τιμά τους υπόλοιπους.
Οι διοικούντες δεν έχουν επίγνωση της σημερινής κατάστασης σε κοινωνικό, οικονομικό κι ηθικό επίπεδο. Το υπουργείο εργασίας, καθώς και τα συναρμόδια υπουργεία δεν έχουν δικαίωμα να αποφασίζουν για τους ανθρώπους με οπτική αναπηρία και με σοβαρά προβλήματα όρασης χωρίς αυτούς. Καλούμε την καινούρια πολιτική ηγεσία να ορίσει διοίκηση , η οποία να νοιάζεται και να παίρνει αποφάσεις για το συμφέρον των αναπήρων, έτσι ώστε να συνεχίσουν να ζούνε και να επιβιώνουν με αξιοπρέπεια την καθημερινότητά τους.
Η συγχώνευση ανάμεσα στη σχολή τυφλών Θεσσαλονίκης ΄΄ Ο ΉΛΙΟΣ ΄΄ και στο αντίστοιχο κέντρο εκπαίδευσης κι αποκατάστασης τυφλών, που λειτουργεί στην Καλλιθέα Αττικής αντί να επιλύει τα προβλήματα που προκύπτουν τα αυξάνει και τα συντηρεί. Κι αυτό γιατί το Κ.Ε.Α.Τ. δέχεται αποκλειστικά άτομα με διαταραχές όρασης μέχρι 18 ετών. Υπάρχει όμως ηλικιακός περιορισμός στην αναπηρία; Τι γίνεται, λοιπόν με τους ανθρώπους άνω των 18 ετών που δεν έχουν καταφέρει να αυτονομηθούν 100%;
Δεν υπάρχει περίπτωση να παραιτηθούμε από τα κεκτημένα δικαιώματά μας. Θα δώσουμε τόσο τον προσωπικό μας αγώνα όσο και τον αγώνα μας που προκύπτει μέσα από τις συνολικές μας προσπάθειες. Είμαστε εδώ να δίνουμε το παρόν για τις οικογένειες και τα παιδιά μας, για την αξιοπρεπή επιβίωσή τους και στο δικαίωμα στη ζωή.
Φωτης Μπίμπασης
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη