22 Ιουλ 2012

Εργαστήριο του Α.Π.Θ., ανάχωμα στη διαρροή εγκεφάλων

Με 20-30 εκατομμύρια ευρώ, δεκάξι μέχρι τώρα επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα των Οργανικών Ηλεκτρονικών και 30-40 νέες θέσεις εργασίας, το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ (LTFN) δημιουργεί ένα «ανάχωμα» στην Κεντρική Μακεδονία σε ότι αφορά τη διαρροή εγκεφάλων, το πιο σοβαρό πρόβλημα της Ελλάδας.

«Υπολογίζεται ότι για κάθε εξειδικευμένο νέο που φεύγει μετά από ένα μεταπτυχιακό ή διδακτορικό στο εξωτερικό δηλαδή στην ηλικία των..
30 ετών περίπου έχουν δαπανηθεί 240.000-300.000 ευρώ. Καταλαβαίνει κανείς ποια ακριβώς είναι η ζημία που προκαλείται στη χώρα , όταν την εγκαταλείπουν στην παραγωγική ηλικία τους άνθρωποι στους οποίους επενδύθηκαν κεφάλαια για την ανάπτυξη, μόρφωση και εξειδίκευσή τους...» εξηγεί ο επικεφαλής του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Nanotexnology 2012 που ολοκληρώθηκε με επιτυχία στις αρχές Ιουλίου καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης (φωτογραφία).

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις , περισσότεροι από 7 στους 10 Έλληνες ηλικίας 18 ως 24 πιστεύουν ότι η μετανάστευση είναι η ιδανική -αν όχι η μόνη- διέξοδος από την κρίση. 2 στους 10 έχουν ήδη υποβάλει αίτηση για διάφορες εργασίες και για θέσεις σε πανεπιστήμια στο εξωτερικό.
Ακόμη και για πολλούς Έλληνες απόφοιτους Λυκείου , οι σπουδές στην Ελλάδα δεν είναι επιλογή αλλά κατάσταση που επιβάλλεται από την έλλειψη οικονομικών πόρων των οικογενειών τους να χρηματοδοτήσουν μια πανεπιστημιακή εκπαίδευση στο εξωτερικό.

Ένα υπερσύγχρονο Εργαστήριο στο ΑΠΘ

Με την Ευρωπαϊκή υποστήριξη, με την αξιοποίηση δηλαδή εξειδικευμένων ευρωπαϊκών προγραμμάτων έχει δημιουργηθεί μια συνεργατική πλατφόρμα (cluster) όπου συμμετέχουν νέες εταιρείες καινοτομίας. Στην ίδια ενέργεια δημιουργούνται υποδομές υποστήριξης όσων θέλουν να δραστηριοποιηθούν στο χώρο . Διοργανώνονται σχετικές ημερίδες, παρέχεται τεχνογνωσία και συμβουλυτική, υποδομές αλλά και δίαυλος επικοινωνίας για ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών.
Το Εργαστήριο LTFN λεπτών υμενίων Νανοτεχνολογίας και Νανομετρολογίας του ΑΠΘ μέσω του προγράμματος Rolemak εξελίσσεται σε ένα από τα πιο σύγχρονα εργαστήρια Οργανικών Ηλεκτρονικών στην Ευρώπη.
Διεθνούς φήμης ερευνητές βρίσκονται ήδη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο όχι μόνο για να διδάξουν αλλά και για να συμμετέχουν σε ερευνητικά προγράμματα του ΑΠΘ. Στο πλαίσιο αυτών των ανταλλαγών ερευνητές από το Εργαστηρίο LTFN του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ πηγαίνουν σε αντίστοιχα εργαστήρια της Ευρώπης για να συμμετέχουν σε έρευνες εκεί αλλά και να εκπαιδευτούν σε νέες τεχνολογίες. Παράλληλα το Εργαστήριο εξοπλίζεται με τα πιο σύγχρονα μηχανήματα και μετατρέπεται σε Κέντρο για την Έρευνα Οργανικών Ηλεκτρονικών.

«Το RoleMak φέρνει Έλληνες και ξένους ερευνητές στη Θεσσαλονίκη και μετατρέπει το Αριστοτέλειο και το Τμήμα Φυσικής σε επίκεντρο Έρευνας. Μέσω των ερευνητικών προγραμμάτων που δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας .Ήδη μέχρι το τέλος του χρόνου προκηρύσσονται ΄10 νέες θέσεις υποψήφιων Διδακτόρων ειδικών στα Laser. Ύπάρχει αυτή τη στιγμή ζήτηση σε εξειδικευμένο προσωπικό κι αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό την περίοδο μάλιστα που βιώνουμε τη μεγαλύτερη διαρροή εγκεφάλων στη χώρα μας. Η κοινοπραξία επιχειρήσεων που δημιουργήθηκε πρόσφατα προσφέρει 8-10 τέτοιες θέσεις εργασίας , ενώ το πρόγραμμα RoleMak άλλες 5-10 θέσεις εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού.

Πιστεύω ότι μπορούν να δωθούν ακόμη κίνητρα όπως για παράδειγμα υποτροφίες, ώστε να δημιουργηθούν εδώ νέες εξειδικευμένες θέσεις εργασίας και να φτιάξουμε ένα ανάχωμα στη διαρροή εγκεφάλων από την Ελλάδα προς το εξωτερικό. Στην κατεύθυνση αυτή η Ζώνη Καινοτομίας βρίσκοντας τον κατάλληλο χώρο για να αναπτυχθεί αλλά και ένα ευέλικτο σχήμα διοίκησης με έναν Διευθύνοντα Σύμβουλο που να γνωρίζει καλά το αντικείμενο της καινοτομίας θα μπορούσε να υποστηρίξει το cluster και να δημιουργήσει πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη κι άλλων καινοτόμων επιχειρήσεων με έδρα τη Θεσσαλονίκη κι ακτίνα δράσης την Κεντρική Μακεδονία» εξηγεί ο κ Λογοθετίδης

ρεπορτάζ: Στελίνα Μαγαριτίδου