21 Ιουλ 2012

Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο για τα ερωτήματα της "αποχώρησης" του Γ. Βαρδινογιάννη από τον ΠΑΟ


Μοιάζει να έφυγε, αλλά έφυγε;
Από τον Αντώνη Καρπετόπουλο (sday.gr)
Δεν θέλω να γίνομαι καχύποπτος, αλλά είναι που συχνά, όταν το παθαίνω, έχω δίκιο. Τον περασμένο Σεπτέμβριο ο Γιάννης Βαρδινογιάννης είπε «φεύγω από τον ΠΑΟ» και πάρκαρε τις μετοχές του, δηλαδή το 55% της ΠΑΕ περίπου, σε ένα δικηγορικό γραφείο.

 Εγραψα ότι εκείνη η εξέλιξη δεν αποτελεί τίποτα περισσότερο από μια άρνηση του Τζίγκερ να χρηματοδοτεί μια ομάδα της οποίας παραμένει κύριος μέτοχος.
Ο,τι ακολούθησε επιβεβαίωσε ακριβώς εκείνη την εκτίμηση: ο Τζίγκερ εξακολουθούσε να υπάρχει, με τη μόνη διαφορά ότι δεν έβαλε χρήματα. Συζητούσε με τον Τσάκα και διάφορους άλλους τη μεταβίβαση των μετοχών υπογράφοντας MοU, δεν ανέλαβε καμία ευθύνη τελικά για τα έργα της ΓΗΠΕΛ και τον Βοτανικό, οι «κύκλοι» του παρέμειναν ενεργοί σπιλώνοντας ανθρώπους με διαφορετικές απόψεις, οι δικηγόροι του εμφανίζονταν κανονικά στις γενικές συνελεύσεις της ΠΑΕ και οι άνθρωποι που κάποτε είχαν τοποθετηθεί (και) για να αντιπροσωπεύουν τις μετοχές του κάποια στιγμή παραιτήθηκαν από αφήνοντας τον σύλλογο ακέφαλο για να τον γλιτώσουν από πιθανές ευθύνες πριν από το Πρωτοδικείο.
Αλλαξε κάτι σήμερα; Κάποιος θα πει: μεταβιβάστηκαν οι μετοχές στην «Παναθηναϊκή Συμμαχία». Πολύ σωστά. Και αν όμως η «Παναθηναϊκή Συμμαχία» δεν είναι παρά ένα νέο πάρκινγκ;  Αν τις έπαιρνε ονομαστικά ο Αλαφούζος, αναλαμβάνοντας και τις υποχρεώσεις της ΠΑΕ, τότε ναι, θα υπήρχε μεταβίβαση.  
Απαντήσεις
Πέρυσι ο Τζίγκερ δεν έβαλε στον ΠΑΟ σχεδόν τίποτα: απλά οι άνθρωποί του πούλησαν τον Σισέ για να φτιαχτεί μια φτηνότερη ομάδα. Οταν ο ΠΑΟ αποκλείστηκε από την Ευρώπη, δύο φορές σε δεκαπέντε μέρες, προέκυψε το αντίο –τελείως τυχαία ακριβώς τη στιγμή που στο ταμείο της ΠΑΕ δεν υπήρχαν έσοδα από ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Φέτος ο Γιάννης Βαρδινογιάννης έβαλε, εμμέσως πλην σαφώς, και χρήματα! Δεν θα εισπράξει το ενοίκιο της Παιανίας και θα δώσει και μια χορηγία –  έτσι τουλάχιστον λένε οι κύκλοι του. Πώς γίνεται να μη βάζει πέρυσι, όταν η ομάδα ήταν δική του και να βάζει φέτος όταν οι μετοχές του μεταβιβάστηκαν, είναι μυστήριο. Μόνο που σημασία δεν έχουν οι απαντήσεις του Τζίγκερ, σημασία έχουν αυτές του Αλαφούζου. Αυτές λείπουν.
Αποζημιώσεις
Οποιος βάζει χρήματα στην «Παναθηναϊκή Συμμαχία» δεν παίρνει τις μετοχές του Βαρδινογιάννη: στηρίζει έναν φορέα που τις κατέχει –αν όντως μεταβιβάστηκαν. Τι θα γίνει όμως αν ο φορέας αυτός δεν πετύχει τους οικονομικούς στόχους του; Θυμίζω ότι ο Αλαφούζος έλεγε θα μαζέψει από τη λαϊκή βάση 20 εκατομμύρια ευρώ και βάλε: παρά τις ευχές όλων, δεν προκύπτει ότι θα τα καταφέρει. Αν το εγχείρημα δεν ευοδωθεί, πού θα πάνε οι μετοχές; Ελεγαν άνθρωποι του Αλαφούζου ότι θα καταλήξουν στον Ερασιτέχνη. Δεν μου προκύπτει ότι ο Ερασιτέχνης ρωτήθηκε ή συμφωνεί. Επίσης τι αντιπροσωπεύουν αυτές οι μετοχές; Αν π.χ. αντιπροσωπεύουν τις υποχρεώσεις του Βαρδινογιάννη στο φιάσκο του Βοτανικού, ο κόσμος πρέπει να ξέρει γιατί δίνει τα χρήματά του. Αλλο να τα δίνει για να γίνει μια δυνατή ομάδα κι άλλο για να αποζημιωθεί ο Μπόμπολας και ο Βωβός.  
Δεσμεύσεις
Χθες άκουσα τι δήλωσαν ο Αλαφούζος και ο Καμάρας. Περίμενα να ακούσω ποιες ήταν οι δεσμεύσεις του Βαρδινογιάννη για να πάρει ο νέος φορέας τις μετοχές του και ποιες ήταν οι δεσμεύσεις της «Παναθηναϊκής Συμμαχίας» απέναντί του. Κάποιες δεσμεύσεις μπορώ να τις φανταστώ. Μία μπορεί να είναι ότι δεν θα υπάρξει στην ΠΑΕ κανένας οικονομικός έλεγχος, μία άλλη μπορεί να είναι ότι δεν θα φωνάξουν ούτε καν τον Παπασπυριδάκη να εξηγήσει πώς άλλαζε τα συμβούλια της ΓΗΠΕΛ σε ένα βράδυ, μια τρίτη μπορεί να είναι ότι θα συνεχίσει η ΠΑΕ να συνεργάζεται με συγκεκριμένους ανθρώπους που ανήκουν στο περιβάλλον του προηγούμενου μεγαλομετόχου. Δεν ξέρω αν αυτά ειπώθηκαν –αποκλείεται όμως να μην έχει ειπωθεί το παραμικρό και η συμφωνία να είναι αυτό που παρουσιάστηκε: συγγνώμη, αλλά αυτά δεν τα πιστεύει κανένας, και δεν αρκούν οι επιθέσεις σε τάχα μου εχθρούς για να συσπειρωθεί ο κόσμος και να βοηθήσει.
Φόβος
Μέχρι τώρα το μόνο που δείχνει διαζύγιο με το παρελθόν είναι η παρουσία του Νίκου του Βασιλαρά. Ολα τα άλλα θυμίζουν Γιάννη. Κυρίως ο φόβος για την αλήθεια και η λογική ότι με την επικοινωνία η αλήθεια κρύβεται ή φτιασιδώνεται…