23 Ιουλ 2012

Η ΔΕΠΘΕ στο επίκεντρο του Δημοτικού Συμβουλίου

Θέματα λειτουργίας των δημοτικών μέσων μαζικής ενημέρωσης της Θεσσαλονίκης, απασχόλησαν τη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης.
Στη συνεδρίαση παρέστη και ο Πρόεδρος της ΕΣΗΕΜ-Θ Μάκης Βοϊτσίδης (φωτο), αλλά και ο Διευθυντής της ΔΕΠΘΕ Φίλιος Στάγκος.
Η Διοίκηση του δήμου, ανέφερε ότι οι απολύσεις έγιναν,..
έγιναν με κοινωνικά κριτήρια, για οικονομοτεχνικούς λόγους και για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα των μέσων.

Η αντιπολίτευση

Ο Κώστας Γκιουλέκας

Στην πλήρη απουσία σχεδιασμού και στρατηγικής για τη δομή λειτουργίας της Δημοτικής Εταιρείας Πληροφόρησης και Θεάματος (ΔΕΠΘΕ) και της οργάνωσης του προγράμματος της TV100 και των δημοτικών ραδιοφώνων, καθώς και στις μεροληπτικές και με πολιτική σκοπιμότητα και εμπάθεια απολύσεις εργαζομένων στα Δημοτικά Μέσα Ενημέρωσης, αναφέρθηκε στην τοποθέτησή του στη σημερινή ειδική συνεδρίαση -Δευτέρα 23.7.12- του Δημοτικού Συμβουλίου για το μέλλον της TV100 και του FM100 ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον Δήμο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Γκιουλέκας.
Κατήγγειλε ότι δεν υπάρχει διαφάνεια και πλουραλισμός λέγοντας χαρακτηριστικά ότι επί ένα χρόνο δεν κλήθηκε ο ίδιος στην TV100 ενώ, αμέσως μετά την καταγγελία που είχε κάνει στο Δημοτικό Συμβούλιο, ακολούθησε σειρά προσκλήσεων των μελών της παράταξης.
Απαντώντας στην αντιπρόεδρο της Δ.Ε.Π.Θ.Ε. η οποία μίλησε για «τα ενθαρρυντικά στοιχεία ανάκαμψης» κατά την πρώτη περίοδο της νέας διοίκησης, παρουσίασε ακροαματικότητες του δημοτικού ραδιοφώνου FM100 που εμφανίζουν, το τελευταίο διάστημα, το ραδιόφωνο στην προτελευταία θέση της λίστας των ραδιοφώνων της Θεσσαλονίκης. «Ακόμα και σε προεκλογική περίοδο κατά την οποία οι ακροαματικότητες ανεβαίνουν, μόνες τους, το FM100 παρουσίασε καθοδική πορεία», τόνισε ο Κ. Γκιουλέκας και ρώτησε γιατί αισθάνεται… υπερήφανη η αντιπρόεδρος της ΔΕΠΘΕ, η οποία πριν από λίγες μέρες προχώρησε με το Γιάννη Μπουτάρη και σε νέες απολύσεις εργαζομένων από τη ΔΕΠΘΕ.
Επίσης, αναρωτήθηκε εάν εναρμονίστηκε το πρόγραμμα της ΤV 100 με τις διατάξεις του Ε.Σ.Ρ. και αν τηρούνται οι προϋπόθεσες που εκείνο θέτει για τη λειτουργία των περιφερειακών καναλιών. Έκανε δε ειδική αναφορά στα ανύπαρκτα πια έσοδα, που για φέτος στο πρώτο εξάμηνο του 2012, ήταν μόλις 42.000 ευρώ και για το ραδιόφωνο και για την τηλεόραση.

Για το αρχείο της τηλεόρασης
«Επικρατεί μια θολοκουλτούρα στους ταραγμένους νόες σε ορισμένους από εκείνους που διοικούν τα δημοτικά Μέσα ενημέρωσης. Ίδια προγράμματα και συνεχείς επαναλήψεις. Βαρεθήκαμε να βλέπουμε την ίδια συνέντευξη 15 φορές όπως και την τελετή έναρξης και λήξης του Φεστιβάλ Κινηματογράφου» σημείωσε ο Κ. Γκιουλέκας και πρόσθεσε: «Από την άλλη πλευρά, ένα ολόκληρο αρχείο που δημιουργήθηκε επί σειρά ετών έχει κυριολεκτικά θαφτεί μη τυχόν κάποιος δει πρόσωπα που δεν είναι αρεστά στη σημερινή διοίκηση. Είναι παγκόσμια πρωτοτυπία η μη αξιοποίηση του αρχείου ενός καναλιού όταν η πρακτική σε όλα τα σύγχρονα μέσα στηρίζεται σ’ αυτό».

Για την οικονομική παράμετρο των απολύσεων
«Επικαλείστε οικονομικά βάρη για τις απολύσεις και την ίδια στιγμή φέρνετε, στα τέλη Ιουλίου, προς έγκριση, μελέτη 55.000€ για εκδηλώσεις του 2012(!) και ζητήματα όπως η κάλυψη της θέσης του Συνηγόρου του Δημότη, που η δαπάνη που εμφανίζεται είναι πολλαπλάσια των αμοιβών των απολυμένων εργαζομένων. Ακόμα και την περίφημη μελέτη βιωσιμότητας που παραγγείλατε, η οποία κόστισε 35.000 ευρώ και η εταιρεία που την εκπόνησε ούτε καν αναγνωρίζει ευθύνη δική της για οποιαδήποτε ζημιά προκληθεί στη ΔΕΠΘΕ από την… εφαρμογή της μελέτης!
Η όλη εικόνα της ΔΕΠΘΕ είναι το τραγικό αποτέλεσμα της πλήρους ανικανότητάς σας να διοικήσετε τα Δημοτικά Μέσα Ενημέρωσης. Ποιο είναι το δομημένο πρόγραμμα και η στόχευση που έχετε γι αυτά;» ρώτησε.
Ο κ. Γκιουλέκας, κάλεσε την διοίκηση να καταθέσει τις τηλεθεάσεις της TV100 για την περίοδο από το Δεκέμβριο του 2010 έως το Μάιο του 2012, γιατί δυστυχώς δεν έχουν δοθεί και ζήτησε να ανακληθούν οι τελευταίες απολύσεις. Τέλος, κάλεσε τον Γιάννη Μπουτάρη να αποσαφηνίσει εάν θα προχωρήσει και σε άλλες απολύσεις.

Ο Χρήστος Μάτης

Πριν από λίγες ημέρες, μόλις την προηγούμενη Παρασκευή, έκλεισε στη Θεσσαλονίκη το γραφείο του ALPHA.
Δεν ήταν το πρώτο γραφείο που κλείνει. Δεν είναι καν το πρώτο μέσο ενημέρωσης που έχει προβλήματα. Να σας θυμίσω πόσα έκλεισαν, το θεωρώ περιττό.
Πρόκειται για την κρίση; Όχι, είναι παράπλευρη απώλεια της κρίσης.
Διότι τα μέσα είχαν δομηθεί με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε να εξυπηρετούν συμφέροντα με πίεση στο κράτος.
Αυτό δημιούργησε ένα πεδίο ευθυμίας και την εντύπωση ότι λεφτά πάντα θα υπάρχουν. Δημιούργησε ευφορία, χωρίς εφορία. Δημιούργησε εργαζομένους με πολλές θέσεις εργασίας, δημιούργησε οικογενειοκρατία χωρίς αντιδράσεις, δημιούργησε τρεις συχνότητες στο δημοτικό ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης χωρίς λόγο.
Όταν μειώθηκε η δυνατότητα του κράτους να μοιράζει χρήμα, υποχώρησαν και οι πτυχές της δημόσιας δραστηριότητας, που είχαν να κάνουν με την προβολή αυτών που μοίραζαν χρήμα.
Η παράμετρος της κρίσης δεν μπορούσε να μην αγγίξει τα δημοτικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Διότι και αυτά τα μέσα ήταν προορισμένα να εξυπηρετούν την προβολή της διοίκησης. Με τεράστιο κόστος. Πολλές φορές άκομψα. Και με μονομέρεια. Και με ιδιοκτησιακές τάσεις!
Αυτή η κατάσταση δεν μπορούσε να συνεχιστεί. Και δεν ήταν ζήτημα πολιτικής απόφασης, αλλά κοινωνικής αναγκαιότητας. Η κοινωνία δεν μπορεί να πληρώνει την προβολή αυτών που εκλέγει και διαχειρίζονται το δημόσιο ταμείο, σε βάρος των άλλων που δεν εκλέγει.
Κοινώς, δηλαδή, εκλογές κάνουμε για να αναθέσουμε τη διοίκηση και όχι την κατάληψη της οθόνης.
Στο πλαίσιο αυτό προεκλογικά είχαμε προτείνει:
• Λειτουργία της ΔΕΠΘΕ με συγκεκριμένη ανελαστική χρηματοδότηση από το δήμο
• Επιλογή του επικεφαλής με αυξημένη πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο
Το πρώτο παρά τα φαινόμενα και την εξαγγελία δεν τηρήθηκε. Πέρυσι η επιδότηση ήταν αυξημένη κατά 65%- από τα 3 εκ. ευρώ έφτασε στα 5, ενώ εφέτος αν δεν φτάσει στα 4, θα υπάρξει πρόβλημα λειτουργίας της επιχείρησης.
Και αυτό γιατί όλα τα έσοδα της επιχείρησης ήταν από το δήμο.
Το δεύτερο δεν έγινε. Και αυτό έχει ως βάση το ότι η λογική της διοίκησης απέναντι στα δημοτικά ΜΜΕ είναι ιδιοκτησιακή.
Μπορεί να μη βλέπουμε το δήμαρχο όσο τον βλέπαμε παλαιότερα, αλλά αυτό οφείλεται στο ότι ο δήμαρχος είναι μη tv persona, που έχει διόδους προβολής σε πολλά μέσα.
Όμως η λογική λειτουργίας δεν απέχει.
Ας δούμε για παράδειγμα το πρόγραμμα.
Τρεις παρατάξεις του Δ.Σ. διαμαρτύρονται για την κάλυψη των δραστηριοτήτων τους. Έχουν δίκαιο; Ναι! Δεν είναι δυνατό ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης να μην έχει τακτική παρουσία, δεν είναι δυνατό να μην παρουσιάζεται η πίτα που κόβει ο κ.Παπαθεμελής, δεν είναι δυνατό να μην παρουσιάζονται οι καταλήψεις που κάνει το ΠΑΜΕ. Δεν είναι δυνατό να μην είναι τακτικοί προσκεκλημένοι σε εκπομπές ΟΛΟΙ οι δημοτικοί σύμβουλοι.
Διότι αυτός είναι ο ρόλος ενός δημοτικού καναλιού. Να παρουσιάζει τις δραστηριότητες των παραγόντων που συνθέτουν το πάζλ του δήμου. Χωρίς εξαιρέσεις και χωρίς πολιτικές αξιολογήσεις.
Το ίδιο ισχύει και για τις απολύσεις. Θέλω να σας θυμίσω, ότι οι μόνες αποχωρήσεις από τη ΔΕΠΘΕ που έγιναν αναίμακτα ήταν αυτές που έγιναν με ένα και μοναδικό κριτήριο. Την ύπαρξη άλλης απασχόλησης. Είμαι υπερήφανος που είπα στους συναδέλφους μου, ότι δεν μπορούν να έχουν δύο και τρεις και τέσσερις δουλειές, όπως είχαμε πάντοτε. Ότι σε ένα δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό μέσο δεν μετρά μονάχα η αξιοσύνη, αλλά και το κοινωνικό κριτήριο.
Η διοίκηση έκανε 12 απολύσεις. Το αστείο είναι ότι και οι 12 θα επιστρέψουν. Ήδη σήμερα επέστρεψε ο πρώτος με ασφαλιστικά μέτρα. Υπονοήθηκε ότι κάποιοι από αυτούς χρησιμοποιούσαν τις διευθυντικές τους θέσεις προς ίδιον οικονομικό όφελος. Αυτό, όμως, δεν προκύπτει από τους λόγους για τους οποίους απολύθηκαν. Πρακτικά δηλαδή αν κάποιος έχει βάλει χέρι στο ταμείο, απολύεται επειδή έβαλε χέρι στο ταμείο. Και τους ζητάς πίσω αυτά που πήραν. Αν απολύονται μαζικά όλοι οι διευθυντές της προηγούμενης πολιτικής κατάστασης, επειδή έπαιρναν πολλά, αυτό μπορεί να εκληφθεί ως πολιτική δίωξη. Και αν δικαιωθούν και επιστρέψουν, δεν μπορεί το κόστος να το επιφορτιστεί ο προϋπολογισμός του δήμου. Όσοι τις έκαναν, πρέπει να πάρουν τις ευθύνες τους.
Μπορεί ένας δημόσιος φορέας να κάνει απολύσεις; Ασφαλώς και μπορεί. Μόνο που δεν μπορεί να τις κάνει διευθυντικώ δικαιώματι. Καλείται ένας εξωτερικός σύμβουλος, κοινής αποδοχής, να καθορίσει τα κριτήρια και η διοίκηση βάζει τα ονόματα. Κι έτσι, αν χρειαστεί να γίνουν απολύσεις, γίνονται με ήθος. Αλλιώς οι πελατειακές σχέσεις από τις προσλήψεις μεταφέρονται στις απολύσεις. Και δημιουργείται ανησυχία στο προσωπικό. Δεν μπορεί η συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΕΠΘΕ να είναι λαιμητόμος. Δεν διορθώνεται ένα λάθος με ένα άλλο λάθος. Ήταν λάθος που προσελήφθη η κόρη του Αντώνη Οραήλογλου την εποχή που ο ίδιος ήταν διευθυντής στην TV100, ακόμη και αν ήταν η καλύτερη νέα δημοσιογράφος στην πόλη. Αυτό όμως δεν διορθώνεται με την απόλυση της.
Το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η ΔΕΠΘΕ είναι πρόβλημα εσόδων. Και το πρόβλημα έχει πρακτικές απαντήσεις, αλλά και πολιτικό υπόβαθρο.
Η ΔΕΠΘΕ δεν έχει διαφήμιση. Είχε 42.800 ευρώ τους πρώτους έξι μήνες του 2012. Αυτό σημαίνει 10 ευρώ ανά ώρα στην τηλεόραση, χωρίς ένα ευρώ για το ραδιόφωνο.
Και δεν έχει διαφήμιση για δύο λόγους.
Πρώτον διότι δεν την διεκδικεί. Την εποχή των παχέων αγελάδων και της «ευμάρειας» τα διαφημιστικά τμήματα των μέσων συνήθισαν στην αθρόα κρατική διαφήμιση και δεν μπορούν να δουλέψουν με τιμές αγοράς. Τους κουράζει.
Και δεύτερο γιατί δεν έχει την αντανάκλαση στην κοινωνία, που να της επιτρέπει να έχει. Ξέρετε κανέναν που να μπορεί να διαφημιστεί αποδοτικά σε ένα μέσο και να μην το κάνει; Αλλά αυτό δε γίνεται. Γιατί είναι δύσκολο και επίπονο και αφήνει τα ίδια έσοδα με πολύ περισσότερη δουλειά.
Έχουμε λοιπόν καταθέσει έγκαιρα τρεις προτάσεις για την αύξηση των εσόδων.
• Η πρώτη αφορά στην ιδιωτικοποίηση της διαφήμισης. Το αντίστοιχο τμήμα της επιχείρησης με τρία άτομα δεν μπορεί. Κάντε λοιπόν ένα δημόσιο διαγωνισμό και αναθέστε τη διαφήμιση. Κόστος μηδέν, έσοδα σε κάθε περίπτωση μεγαλύτερα από αυτά που φέρατε μέχρι σήμερα, που δεν έχετε την παραμικρή επαφή με την αγορά.
• Η δεύτερη αφορά στην αντιστοίχηση της επιχείρησης με τον χώρο εκπομπής της. Η TV100 έχει περιφερειακή άδεια, δηλαδή απευθύνεται σε όλη την κεντρική Μακεδονία. Οι προτάσεις για συνεργασία στους άλλους δήμους δεν γίνονται στο περιθώριο κοινωνικών εκδηλώσεων. Πρέπει να γίνει αμέσως τεκμηριωμένη οικονομοτεχνική πρόταση σε άλλους δήμους και στην περιφέρεια για τη συμμετοχή τους. Δεν έχει γίνει και πολλοί την περιμένουν.
• Και τρίτο να γίνει η αντιστοίχηση του εξοπλισμού με το πρόγραμμα. Αυτή τη στιγμή το εύρος της εκπομπής της τηλεόρασης είναι 12 ώρες. Ας προχωρήσουμε σε δημόσια πρόσκληση ενδιαφέροντος για κάποιον που θέλει να αναλάβει τις υπόλοιπες 12 ώρες. Δεν μπορούν να μένουν ανεκμετάλλευτες οι εγκαταστάσεις.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Είμαστε μπροστά σε μία ιστορική ευθύνη. Η κοινωνία δεν μπορεί να ανεχτεί να χρηματοδοτείται ένα μέσο, το σύνολο σχεδόν των εσόδων του οποίου να κατευθύνεται στη μισθοδοσία. Είναι η πλήρης αποτυχία. Και δεν είναι αποτυχία της διοίκησης απλώς. Είναι αποτυχία ενός πολιτικού συστήματος που εξέθρεψε το τέρας της δημόσιας προβολής του και μετά διαπίστωσε ότι δεν μπορεί να το συντηρήσει…
Εμείς είμαστε εδώ για να εγγυηθούμε τη βιωσιμότητα και την ανεξαρτησία των δικών μας μέσων. Η διοίκηση δεν το καταφέρνει!
Θέλω να κλείσω υπενθυμίζοντας σε όλους, ότι η ενημέρωση είναι ζήτημα δημοκρατίας. Και η λειτουργία των μέσων ενημέρωσης είναι ζήτημα λειτουργίας της δημοκρατίας.
Μια εργαζόμενη του δήμου, η κυρία Ντίνα Αναστασιάδου- Τσαγκαράκη αφιερώνει το βιβλίο της «σε όσους στάθηκαν δίπλα στις πιο δύσκολες στιγμές». Κι αυτές οι στιγμές είναι δύσκολες για τα μέσα ενημέρωσης, είναι δύσκολες για τη δημοκρατία.
Ας σταθούμε δίπλα!

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη