23 Ιουλ 2012

Σπατάλες τέλος, λέει ο Στουρνάρας

Γράφει το in.gr
Περιγράφοντας τις βασικές αρχές πάνω στις οποίες κινείται προκειμένου να καταρτίσει τον κατάλογο των 11,5 δισ. ευρώ, τον οποίο θα πρέπει να παρουσιάσει την τρόικα την Τρίτη, ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας δηλώνει στην εφημερίδα Τα Νέα: «Εξαλείφουμε τη σπατάλη μαζί με το βαθύ και αναποτελεσματικό κράτος».  Ο Γ.Στουρνάρας φέρεται να...
κρατά διακριτικές αποστάσεις από τις προτάσεις του ΚΕΠΕ για μαζική εξοικονόμηση δαπανών, μέσω οριζόντιων περικοπών, επισημαίνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση θέλει να στείλει στους εταίρους ένα ισχυρό μήνυμα υπέρ των δομικών αλλαγών.

Σύμφωνα με Τα Νέα, ο κατάλογος των μέτρων ενδέχεται έως την Πέμπτη να μην έχει συμπληρωθεί στο σύνολό του ως προς τον ποσοτικό στόχο των εξοικονομήσεων, οι κατευθύνσεις πολιτικής όμως επιχειρείται να είναι σαφείς και οι παρεμβάσεις που θα περιγράφονται να δίνουν ένα ισχυρό μήνυμα: το βαθύ κράτος και η σπατάλη στο Δημόσιο τελειώνουν εδώ.

Μένει να φανεί το εάν η τρόικα θα λάβει τελικά αυτό το μήνυμα και θα συναινέσει στα αιτήματα της ελληνικής κυβέρνησης.Οι δομικές παρεμβάσεις

Παράδειγμα σπατάλης αποτελούν για τον υπουργό Οικονομικών οι συντάξεις-μαϊμού. Σύμφωνα με υπολογισμούς του οικονομικού επιτελείου, στη βάση διασταυρώσεων που διενήργησε η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων κατά παραγγελία του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, μία στις δέκα συντάξεις είτε είναι μαϊμού είτε αφορολόγητη.

Σε αυτό συντείνουν τα αποτελέσματα των διασταυρώσεων στα ασφαλιστικά ταμεία μηχανικών και εργοληπτών, δικηγόρων και γιατρών που έδειξαν ότι περίπου το 10% των συνταξιούχων είτε λαμβάνουν συντάξεις που δεν δικαιούνται, είτε δηλώνουν στην Εφορία πολύ χαμηλότερες συντάξεις από αυτές που λαμβάνουν, είτε δεν μπαίνουν καν στον κόπο να υποβάλουν -παρ' ότι έχουν υποχρέωση- δήλωση φορολογίας εισοδήματος.

Αν οι εκτιμήσεις αυτές επιβεβαιωθούν για το σύνολο των 2.650.000 συνταξιούχων, 265.000 συνταξιούχοι είτε οφείλουν επιστροφή συντάξεων στα ασφαλιστικά τους ταμεία είτε οφείλουν φόρους στην Εφορία.

Δεύτερος τομέας, στον οποίο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εναποθέτει μεγάλες προσδοκίες εξοικονομήσεων δαπανών είναι αυτός της υγείας και το οικονομικό επιτελείο επιθυμεί να ακολουθήσει το παράδειγμα της Σιγκαπούρης.

Όπως εξηγεί στην εφημερίδα κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, «η Ελλάδα θα μπορούσε να ακολουθήσει κάλλιστα το παράδειγμα της Σιγκαπούρης όπου το κράτος κλείνει συμφωνίες με μεγάλα ασφαλιστικά ταμεία του εξωτερικού συνδυάζοντας την παροχή ιατρικών υπηρεσιών με υπηρεσίες τουρισμού».

Η ίδια πηγή αναφέρει επιπρόσθετα, προκειμένου να αναδείξει τα περιθώρια αύξησης των εσόδων του Εθνικού Συστήματος Υγείας αλλά και την αναπτυξιακή διάσταση του εγχειρήματος, ότι «τα ιδιωτικά θεραπευτήρια στην Ελλάδα πέρυσι είχαν έσοδα 570 εκατ. ευρώ μόνο από τους Λίβυους που αναζητούν στη χώρα μας ιατρικές υπηρεσίες».Στο τρίτο σκέλος των προωθούμενων παρεμβάσεων ο ιδιωτικός τομέας έρχεται να υποκαταστήσει τον δημόσιο. Στις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι η ευρεία προώθηση του outsourcing, της εκχώρησης δηλαδή παρεχομένων υπηρεσιών από το Δημόσιο σε ιδιώτες.

Στο υπουργείο Οικονομικών χρησιμοποιούν ως παράδειγμα που έχει δουλέψει με ευνοϊκά αποτελέσματα και για τα δημόσια ταμεία και για την εξυπηρέτηση των πολιτών τα ΚΤΕΟ.


Παρόμοιο μοντέλο εξετάζεται και για άλλες γραφειοκρατικές υπηρεσίες, όπως οι εφορίες και πολεοδομίες, όπου μέρος των υπηρεσιών που παρέχουν εξετάζεται να περάσουν στον ιδιωτικό τομέα.

Ο κατάλογος του ΚΕΠΕ

Το υπουργείο Οικονομικών επισήμως τηρεί διακριτικές αποστάσεις από τις προτάσεις του ΚΕΠΕ, ωστόσο θα φανεί πόσα από τα μέτρα που προτείνονται θα υιοθετηθούν τελικά ή όχι.

Μεταξύ των προτάσεων του ΚΕΠΕ περιλαμβάνονται η επιβολή πλαφόν 1.500 ευρώ τον χρόνο στις

δαπάνες Υγείας που θα καλύπτουν τα ασφαλιστικά ταμεία με στόχο την εξοικονόμηση 182 εκατ. ευρώ και δεκατρία εναλλακτικά σενάρια πλαφόν στις κύριες συντάξεις με τον πήχη να τίθεται στο ευνοϊκότερο για τους συνταξιούχους σενάριο στα 3.000 ευρώ μεικτά και στο χειρότερο στα 1.800 ευρώ. Αντίστοιχα το μέτρο αποδίδει από 282,5 εκατ. ευρώ έως 3 δισ. ευρώ.

Ακόμη, μεταξύ άλλων, προτείνεται:

1. Οριζόντιες μειώσεις σε όλες τις κύριες συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ από 5% έως 10% ανάλογα με το ύψος της σύνταξης με στόχο την εξοικονόμηση 880 εκατ. ευρώ, κατάργηση της 13ης και 14ης επικουρικής σύνταξης, περικοπή των διπλών συντάξεων (η δεύτερη να κόβεται κατά 50% και ενδεχόμενη τρίτη κατά 70%), περαιτέρω περικοπές σε συντάξεις για ορφανές, ανύπανδρες ή διαζευγμένες κόρες δικαστικών.

2. Μείωση φαρμακευτικής δαπάνης των δημόσιων νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ μέσω της αύξησης της χρήσης γενόσημων φαρμάκων (εξοικονόμηση περίπου 500 εκατ. ευρώ).

3. Μειώσεις στο έκτατο διδακτικό προσωπικό σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, μείωση του αριθμού των αναπληρωτών δασκάλων και καθηγητών κατά 90%, αύξηση των ωρών διδασκαλίας του μόνιμου προσωπικού.

4. Επιβολή διδάκτρων από 200 έως και 2.000 ευρώ τον χρόνο στους αιώνιους και μεταπτυχιακούς φοιτητές, με στόχο συγκέντρωση εσόδων 180 εκατ. ευρώ.

5. Πληρωμή του 50% των αποδοχών των κληρικών από την Εκκλησία, με στόχο εξοικονόμηση 92 εκατ. ευρώ.

6. Κατάργηση των επιδομάτων εξομάλυνσης για αστυνομικούς, λιμενικούς, πυροσβέστες και δικαστικούς.

7. Μείωση των επιχορηγήσεων προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα πολιτικά κόμματα, με στόχο εξοικονόμηση 380 εκατ. ευρώ.

8. Αναβολές εξοπλιστικών προγραμμάτων και περικοπές στα οδοιπορικά των στρατιωτικών (628,26 εκατ. ευρώ τη διετία 2013-14).

9. Ψαλίδι στα προνόμια των βουλευτών (δωρεάν αυτοκίνητο μόνο για τους βουλευτές της περιφέρειας, πλαφόν δαπάνης καυσίμων 400 ευρώ τον μήνα για τα κυβερνητικά οχήματα), λουκέτο στο κανάλι της Βουλής και ψηφιοποίηση όλων των συναλλαγών με το Δημόσιο (εξοικονόμηση 369 εκατ. ευρώ σε βάθος τετραετίας).

10. Μείωση κατά 50% στις συντάξεις των πρώην πρωθυπουργών, μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης κατά 20%, καθώς και των αποδοχών δημάρχων, γενικών γραμματέων, περιφερειαρχών.

Newsroom ΔΟΛ