18 Ιουλ 2012

Απεβίωσε η ...Καλλιτεχνική Επιτροπή του Φεστιβάλ των «Δημητρίων».

Μετά την παραίτηση της Ιφιγένειας Ταξοπούλου, ακολούθησε η παραίτηση του Γιώργου Λαζαρίδη και η τριμελής επιτροπή απέμεινε με ένα μέλος, τον Κωνσταντίνο Ρήγο.
Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία τονίζει:



«Με λύπη αλλά και κατάπληξη πληροφορήθηκα σήμερα την πρόθεση του κ. Γεώργου - Εμμανουήλ Λαζαρίδη, να υποβάλλει την παραίτηση του από την Καλλιτεχνική Επιτροπή του Φεστιβάλ των «Δημητρίων».
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εν λόγω απόφαση του κ. Λαζαρίδη μου κοινοποιήθηκε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ενώ έως και αυτήν την ώρα και παρά τις αλλεπάλληλες προσπάθειες μου, δεν κατέστη εφικτή η προσωπική επικοινωνία μαζί του. Κατόπιν αυτού αισθάνομαι δυστυχώς υποχρεωμένος να διατυπώσω δημόσια τις εξής απορίες:

- Τι μεσολάβησε από την επιστολή του κ. Λαζαρίδη, με ημερομηνία 26 Ιουνίου 2012, με την οποία εξέφραζε την ικανοποίησή του για το καταρτισθέν πρόγραμμα των 47ων «Δημητρίων», δήλωνε ότι προσμένει σε μία εξαιρετική επόμενη καλλιτεχνική περίοδο και ευχαριστούσε εμένα και τους συνεργάτες μου στο τμήμα «Δημητρίων» της Διεύθυνσης Πολιτισμού για την «ουσιαστική και δημιουργική φετινή μας συνεργασία», μέχρι και σήμερα;

- Γιατί ενώ στην επιστολή παραίτησής του, ανακαλύπτει αίφνης «αλλοίωση του χαρακτήρα του προγράμματος» του Φεστιβάλ, λίγες ημέρες πριν απηύθυνε στην αρμόδια υπηρεσία και σε εμένα τον ίδιο «Συγχαρητήρια για τη διαμόρφωση της αναλυτικότατης εισήγησης των φετινών Δημητρίων, βάσει όλων των δεδομένων που συζητήσαμε και δουλέψαμε όλο αυτό το διάστημα»;

Επειδή λοιπόν αδυνατώ να κατανοήσω τον χρόνο και τους πραγματικούς λόγους της παραίτησής του, απαντώ στον κ. Γιώργο Λαζαρίδη ότι το γραφείο μου είναι πάντα ανοιχτό και σταθερή μου πεποίθηση παραμένει, ότι πριν από τις όποιες δημόσιες τοποθετήσεις, θα έπρεπε να είχε προηγηθεί ένας ειλικρινής διάλογος ανάμεσά μας, όπως αρμόζει στο κύρος του θεσμού των «Δημητρίων».

Όσον αφορά την ολοκληρωμένη απάντησή μου για το θέμα της παραίτησης της κ. Ιφιγένειας Ταξοπούλου από την Καλλιτεχνική Επιτροπή των «Δημητρίων», αυτή θα διατυπωθεί στο επόμενο προγραμματισμένο Δημοτικό Συμβούλιο».

Το σχόλιο του Χρήστου Μάτη

Μετά την παραίτησή από την καλλιτεχνική επιτροπή των «Δημητρίων» του Γιώργου-Εμμανουήλ Λαζαρίδη, ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης «Ενεργοί Πολίτες – Οικολογία στην Πράξη» κ. Χρήστος Μάτης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η δεύτερη παραίτηση από την τριμελή Καλλιτεχνική Επιτροπή των «Δημητρίων» υποχρεώνει τη διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, να διαψεύσει αμέσως την εικόνα που δημιουργήθηκε στην κοινωνία: Ότι μαζί της εξακολουθούν να δουλεύουν μόνο οι υπάκουοι και όσοι έχουν όφελος.
Δυστυχώς σε αυτή την εικόνα συμπεριλαμβάνεται και το τρίτο μέλος της Επιτροπής, το όποιο δεν παραιτήθηκε. Ο κύριος Κωνσταντίνος Ρήγος, ο οποίος είναι πλέον το μονό εν ενεργεία μέλος της Επιτροπής, συμμετέχει με δική του παράσταση στα «Δημήτρια», σε ευθεία παραβίαση των κανόνων δεοντολογίας, που συμφωνήθηκαν κατά την ανάληψη των καθηκόντων της Επιτροπής. Συμφωνά με αυτούς, η Καλλιτεχνική Επιτροπή δεν έχει καλλιτεχνική συμμετοχή, ακόμη και χωρίς αμοιβή, όπως έχει διευκρινιστεί από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο για τη συγκεκριμένη παράσταση.
Είναι κρίμα να εκτίθεται έτσι ένας άνθρωπος του πολιτισμού. Η παράσταση του κ.Ρήγου πρέπει να αποσυρθεί για λόγους αρχής και άσχετα με την καλλιτεχνική της αξία. Ας το καταλάβει η διοίκηση. Οι άνθρωποι δεν είναι αναλώσιμοι.»
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη