4 Ιουλ 2012

Άντε να δούμε...Νέα χωροθέτηση στην Πλατεία Αριστοτέλους

Για χιλιοστή φορά ο Δήμος Θεσσαλονίκης ασχολείται με τα τραπεζοκαθίσματα των καφετεριών στην πλατεία Αριστοτέλους, με στόχο να "ελαφρύνει" τον χώρο. Στην πράξη βεβαίως, κανείς δεν μείωσε τα καθίσματα, αφού ...
υπάρχει ζήτηση ! Δεν ελπίζουμε σε θεαματικές αλλαγές, αλλά ας (ξανα)περιμένουμε...
Ο δήμος πάντως ανακοίνωσε ότι:

Νέα χωροθέτηση κοινόχρηστου χώρου για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στην πλατεία Αριστοτέλους, μετά τις διαβουλεύσεις που προηγήθηκαν μεταξύ του Δήμου Θεσσαλονίκης και των ιδιοκτητών Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος ενέκρινε χθες Τρίτη 3 Ιουλίου 2012, με απόφασή της η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής κατά την 6η έκτακτη συνεδρίασή της.
Ο Δήμος Θεσσαλονίκης ήρθε σε άμεση συνεννόηση με τους ενδιαφερόμενους αμέσως μετά την έκδοση κανονιστικής απόφασης από το Δημοτικό Συμβούλιο (5-9-2011) που ενέκρινε το σχέδιο επανακαθορισμού του κοινοχρήστου χώρου της πλατείας Αριστοτέλους για την ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και η οποία έγινε σε συνέχεια σχετικής απόφασης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και με τη σύμφωνη γνώμη της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων Κεντρικής Μακεδονίας, σημείωσε ο Αντιδήμαρχος Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων, Ανδρέας Κουράκης και πρόσθεσε:
«Eπιδιώξαμε και πετύχαμε τη συμμετοχή των ίδιων των καταστηματαρχών, στη διαμόρφωση του τελικού σχεδίου για την χωροθέτηση των τραπεζοκαθισμάτων στην Αριστοτέλους, ώστε να συμφωνήσουν στην ισομερή κατανομή του κοινοχρήστου χώρου και να αποτρέψουμε αυθαίρετες καταλήψεις από εκείνους που δεν τηρούν τους κανόνες. Στόχος μας είναι, μέχρις ότου προχωρήσουμε στις εργασίες ανάπλασης, να δώσουμε μια «ανάσα» στην πλατεία και να αλλάξουμε την άναρχη εικόνα που επικρατεί σήμερα με γνώμονα την ανάδειξη της ιστορικής φυσιογνωμίας του χώρου και την ελεύθερη κυκλοφορία των πεζών στις στοές και στην πλατεία Αριστοτέλους».
Κατά τη διαβούλευση του Δήμου Θεσσαλονίκης με τους ιδιοκτήτες καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος για τον επιμερισμό του προς διάθεση κοινόχρηστου χώρου, προκειμένου να εκδοθούν οι ατομικές διοικητικές πράξεις για την ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων, οι ενδιαφερόμενοι καταστηματάρχες κατέθεσαν πρόταση - αίτημα με το οποίο ζητούσαν συμπληρωματικά τη διάθεση πρόσθετης επιφάνειας συνολικού εμβαδού περίπου 150 τετραγωνικών μέτρων κοινοχρήστου χώρου για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων σε τμήμα των παρτεριών που υπάρχουν, προκειμένου η κατανομή του κοινόχρηστου χώρου να αντιστοιχεί στις προσόψεις των καταστημάτων τους.
Ακολούθως, με τη σύμφωνη γνώμη της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων που αποφάνθηκε ότι δεν προκαλείται αλλοίωση στον χαρακτήρα του ιστορικού τόπου της πλατείας Αριστοτέλους και δεν βλάπτεται με άμεσο ή έμμεσο τρόπο η μορφή των όμορων διατηρητέων μετώπων και εφόσον ελήφθησαν υπόψη και άλλα αιτήματα των καταστηματαρχών, η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής ενέκρινε σήμερα, Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012, κατά την συνεδρίασή της, μερικής τροποποίηση της σχετικής κανονιστικής απόφασης. Με τη νέα απόφαση προβλέπεται:
- συμπληρωματικά η διάθεση επιφάνειας κοινοχρήστου χώρου για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στο γραμμοσκιασμένο τμήμα των υφιστάμενων παρτεριών, χωρίς να αλλοιώνεται ο σχεδιασμός της πλατείας. Επιτρέπεται η κάλυψη της διατιθέμενης επιφάνειας με ξύλινο δάπεδο, υπερυψωμένο κατά 20 εκ. περίπου».
- η χρήση μεταφερόμενου (κινητού, πτυσσόμενου, λυόμενου) κατακόρυφου προστατευτικού –διαχωριστικού- πετάσματος ύψους μέχρι 1,5 μ. στους κοινοχρήστους χώρους της πλατείας Αριστοτέλους που διατίθενται στα Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, σύμφωνα με τις ενδεικτικές κατασκευαστικές προδιαγραφές που συνοδεύουν την παρούσα απόφαση, με σκοπό την αποκατάσταση της αισθητικής του κοινοχρήστου χώρου, την απομάκρυνση των αυθαίρετων κατασκευών και την οριοθέτηση του νομίμως καταλαμβανόμενου κοινοχρήστου χώρου από τα αντίστοιχα ΚΥΕ.
- Σε περίπτωση διαπίστωσης ότι κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος παραβιάζει τα όρια ή τους λοιπούς περιορισμούς για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, όπως καθορίζονται στο σχέδιο και το λεκτικό της κανονιστικής απόφασης, ανακαλείται άμεσα η ατομική διοικητική πράξη (Απόφαση Δημάρχου) με την οποία διατέθηκε στο συγκεκριμένο κατάστημα τμήμα του κοινοχρήστου χώρου στην πλατεία Αριστοτέλους.
Επιπλέον σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής «στην πλατεία Αριστοτέλους επιτρέπεται για τη σκίαση του διατιθέμενου κοινοχρήστου χώρου η τοποθέτηση κατά το δυνατό ομοιόμορφων, κινητών (μη πακτωμένων) ομπρελών, από αδιαβροχοποιημένο ύφασμα, λευκού χρώματος, διαμέτρου μέχρι 4,0 μ., με δυνατότητα διακριτικής αναγραφής της επωνυμίας του καταστήματος στο περιθώριο (κρέμαση) του υφάσματος. Απαγορεύεται η χρήση της επιφάνειας της ομπρέλας για διαφημιστικούς σκοπούς».

Σημειώνεται ότι εξακολουθούν να ισχύουν οι περιορισμοί και οι όροι της κανονιστικής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, σύμφωνα με την οποία:
-Απαγορεύεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων εντός των στοών εκατέρωθεν της πλατείας Αριστοτέλους.
- Ο κοινόχρηστος χώρος που διατίθεται για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων οριοθετείται από την οικοδομική γραμμή (μέτωπο) των οικοδομικών τετραγώνων και από τις δύο πλευρές της πλατείας Αριστοτέλους και από τον εσωτερικό διάδρομο μεταξύ των παρτεριών που απελευθερώνονται πλήρως και διατίθενται στους πολίτες για ελεύθερη χρήση.
- Οριοθετούνται τέσσερις εγκάρσιοι διάδρομοι πλάτους 4,00 μέτρων για την ακώλυτη διέλευση πεζών από τις στοές προς τον κεντρικό χώρο της πλατείας.
Στα ενδιαφερόμενα Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος σε εφαρμογή της ισχύουσας διαδικασίας με ατομικές πράξεις θα κατανεμηθεί ο χώρος για τη διάθεση τραπεζοκαθισμάτων που τους αντιστοιχεί. Σε κάθε περίπτωση διευκρινίζεται ότι πρέπει να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη διέλευση πεζών, ελάχιστου πλάτους 1,50 μ., σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία για την προσβασιμότητα ΑμεΑ, όπως και η δυνατότητα προσέγγισης οχημάτων έκτακτης ανάγκης στις εισόδους των οικοδομών που βρίσκονται εντός των στοών της πλατείας, και ιδίως η δυνατότητα ανάπτυξης πυροσβεστικού οχήματος.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη