21 Ιουλ 2012

Η διακοπή της αναλογικής τηλεόρασης στην Αττική ήταν σωστή

Η διακοπή εκπομπής της αναλογικής τηλεόρασης στην Αττική και Ιστορικό γεγονός αποτελεί αλλά και επιβεβλημένη ήταν.
του Βασίλη Γκόλτσιου

Η διακοπή εκπομπής της αναλογικής τηλεόρασης από το κέντρο εκπομπής Υμηττού σαφώς αποτελεί ιστορικό γεγονός για την χώρα μας. Συντελείται..
το μεγάλο άλμα που εδώ και χρόνια ενώ μαγειρευόταν και κανείς δεν έπαιρνε την μεγάλη απόφαση για την οριστική πλέον μετάβαση στην νέα εποχή .Την ψηφιακή εποχή.
Είναι όμως και επιβεβλημένη τόσο για την τήρηση των υποχρεώσεων και την εναρμόνιση με τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, όσο και με την αποφυγή εμπλοκών με τα γειτονικά μας κράτη. Πολλές από τις αναλογικές συχνότητες που χρησιμοποιούνται στη Ελλάδα για αναλογική εκπομπή έχουν εκχωρηθεί σε γειτονικά κράτη για ψηφιακή εκπομπή και αντίστροφα. Αυτό με την καθυστέρηση, μπορεί να δημιουργήσει σοβαρές επιπλοκές με τις γειτονικές χώρες.
Το 2006 στην παγκόσμια συνδιάσκεψη της Γενεύης (RRC-06) και ύστερα από μία μακρά και επίπονη διαδικασία συντονισμού με τις 36 γειτνιάζουσες με την χώρα μας ηλεκτρομαγνητικά χώρες που διήρκησε σχεδόν δύο χρόνια εκχωρήθηκαν στην χώρα μας οι απαιτούμενες συχνότητες για την μετάβαση στην ψηφιακή εποχή. Παράλληλα εξασφαλίσθηκε και η προστασία ενός μεγάλου αριθμού σημείων εκπομπής αναλογικών προγραμμάτων, μέχρι την μετάβαση στην ψηφιακή εκπομπή.
Η κατανομή και εκχώρηση των συχνοτήτων έγινε κατά “περιοχές καταμερισμού” χωρίς να προσδιορίζονται οι θέσεις των κέντρων εκπομπής. Αυτό έπρεπε να γίνει σε δεύτερο στάδιο στο στάδιο της υλοποίησης ,αυτό που γίνεται τώρα έστω και με καθυστέρηση, ώστε να διασφαλισθούν οι συχνότητες.
Για την περιοχή της Αττικής συγκεκριμένα, που είναι μία από τις περιοχές καταμερισμού, εκχωρήθηκαν 18 συγκεκριμένες συχνότητες που σημαίνει 18 ψηφιακά μπουκέτα η 18 δίκτυα μονής συχνότητας(SFN).
Η μετάβαση όμως στην ψηφιακή εποχή προέβλεπε και πολύ σωστά ,ένα μεταβατικό στάδιο προετοιμασίας και ενημέρωσης των εμπλεκομένων. Στο διάστημα αυτό συνεπώς έπρεπε να συνυπάρχουν οι δύο τεχνολογίες ,η αναλογική και η ψηφιακή .
Εδώ όμως ήταν και η μεγάλη δυσκολία. Όλο το φάσμα συχνοτήτων ήταν κατειλημμένο από τις αναλογικές εκπομπές και με τον γνωστό σε όλους μας τρόπο. Μερικοί, σταθμοί εκμεταλλευόμενοι το γενικό κομφούζιο ,χρησιμοποιούσαν και συχνότητες εκτός τηλεοπτικού φάσματος.
Η ΕΕ έβαλε σαν στόχο για τα κράτη μέλη να έχουν ολοκληρώσει την ψηφιακή μετάβαση μέχρι το τέλος του 2012 ώστε να ακολουθηθεί κοινή πολιτική και στην αξιοποίηση του φάσματος που θα απελευθερωθεί μετά την πλήρη μετάβαση “ το λεγόμενο ψηφιακό μέρισμα”.
Η κωδικοποίηση MPEG-4 ευνοεί την μετάβαση στην ψηφιακή εποχή γιατί από κάθε δίαυλο(κανάλι) είναι δυνατή η εκπομπή τεσσάρων και πλέον ψηφιακών προγραμμάτων Διευκολύνει την μετάβαση και συντελεί και στην εξοικονόμηση φάσματος για άλλες εφαρμογές.
Επειδή ζούμε στη Ελλάδα και είναι γνωστό ότι οι Έλληνες είμαστε άνθρωποι της τελευταίας στιγμής ακόμη και να καθυστερούσαμε την μετάβαση πάλι ανέτοιμοι θα είμαστε. Όλα αυτά τα χρόνια δηλ από το 2006 μέχρι σήμερα προσπαθήσαμε να συμβιβάσουμε τα ασυμβίβαστα και να μη θίξουμε τα κακώς κείμενα.
Η σχετική νομοθεσία έγινε κατά τρόπο που να είναι όλοι , η αν όχι όλοι, οι περισσότεροι ικανοποιημένοι. Το αποτέλεσμα είναι όλα να κινούνται με βήματα χελώνας .Επί πλέον κάθε νόμος παραπέμπει σε ένα σωρό Υπουργικές αποφάσεις και Προεδρικά διατάγματα που δεν εκδίδονται ποτέ, οπότε ο νόμος δεν εφαρμόζεται και αρχίζουν οι… ντροπολογίες.
Στην Ελλάδα λέμε ότι έχουμε πλήθος νόμων αλλά δεν εφαρμόζονται. Αυτό κατά την άποψή μου είναι λάθος.
Πλαίσια νόμων έχουμε που παραπέμπουν στην αοριστία και τις μελλοντικές ρυθμίσεις που δεν γίνονται ποτέ.
Εργαστήριο παραγωγής ανεφάρμοστων νόμων και με το αζημίωτο έχει καταντήσει η Βουλή.
Στην προκειμένη περίπτωση ο νόμος 4070|12 ,προϊόν της συνεργασίας του Δεξιού Βορίδη με τον Πασόκο Κάτσικα ,προσπάθησε να βάλλει μία τάξη και κάποια αποτελέσματα είναι ήδη ορατά. Κάποια πράγματα ξεμπλοκάρισαν. Εκκρεμούν βέβαια… αρκετές Υπουργικές αποφάσεις και Προεδρικά διατάγματα.
Κάτω λοιπόν από αυτές τις συνθήκες η διακοπή των αναλογικών εκπομπών στην Αττική είναι σημαντικό γεγονός και φυσικά και ιστορικό αφού σηματοδοτεί την μετάβαση στην ψηφιακή εποχή.
Αυτό βέβαια είναι μόνο η αρχή αλλά έχει το πλεονέκτημα της μεγάλης πληθυσμιακής κάλυψης από ένα μόνο σημείο εκπομπής.
Η συνέχεια προβλέπεται αρκετά δύσκολη και χρονοβόρα. Για την πλήρη κάλυψη του Ελλαδικού χώρου απαιτούνται περισσότερα από 300 σημεία εκπομπής με μικρή πληθυσμιακή πυκνότητα και χωρίς …οικονομικό ενδιαφέρον.
Είναι αυτό που λέμε η άλλη Ελλάδα.
Oι πανελλαδικοί σταθμοί, στην προσπάθεια να περιφρουρήσουν τον χώρο και τα …κεκτημένα τους, ανέλαβαν μέσω της DIGEA ένα δύσκολο εγχείρημα με αμφίβολη έκβαση.
Μάλλον υπερεκτίμησαν τις δυνατότητές τους η έκαναν λάθος υπολογισμούς .
Εύχομαι η δική μου εκτίμηση να αποδειχθεί λανθασμένη.
Από πολιτικής τώρα πλευράς: Ο ΣΥΡΙΖΑ διά του εκπροσώπου του ζήτησε ούτε πολύ ούτε λίγο να καθυστερήσει η διακοπή των αναλογικών προγραμμάτων από τον Υμηττό μέχρι το 2015 που είναι η καταληκτική ημερομηνία που έχει καθορίσει η ITUγενικά ,για την διακοπή των αναλογικών εκπομπών .Θεωρώ την παρέμβαση αυτή απολύτως λανθασμένη και άκαιρη .Τυχόν αποδοχή της εκτός από τη καθυστέρηση θα έβαζε και την χώρα σε περιπέτειες με τις γειτονικές χώρες.
Αυτό που κατά την άποψή μου πρέπει να κάνουν , είναι να ζητήσουν να πληροφορηθούν ,πότε και με ποιόν τρόπο θα επιτευχθεί η κάλυψη ολόκληρου του Ελλαδικού χώρου.
Σε ότι αφορά το ψηφιακό μέρισμα πρέπει πρώτα να εξασφαλισθεί και στην συνέχεια να δημοπρατηθεί. Μέχρι τότε έχει ακόμη αρκετό δρόμο και σίγουρα είναι προτιμότερο να αξιοποιηθεί για άλλες εφαρμογές από το να παραμένει αναξιοποίητη Δημοσία περιουσία και μάλιστα σε περίοδο κρίσης. Για το ύψος του τιμήματος ασφαλώς και πρέπει να παρέμβουν και να συμβάλλουν όλοι ώστε να εξασφαλιστεί το υψηλότερο προς όφελος του Ελληνικού Δημοσίου.
Η πολιτική των εντυπώσεων δεν είναι σε κάθε περίπτωση και η καλύτερη.
Σε κάθε αλλαγή πάντοτε υπάρχουν και προβλήματα. Έτσι και τώρα. Κάποιοι θα δυσκολευτούν γα την προμήθεια ψηφιακής τηλεόρασης η του απαιτούμενου αποκωδικοποιητή και μάλιστα στην οικονομική κατάσταση που βρίσκονται ένα σωρό συμπολίτες μας. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετώπισαν τηλεθεατές και σε άλλες χώρες και μάλιστα πριν την κρίση. Προσπάθησαν να το λύσουν με επιδοτήσεις κρατικές αλλά θεωρήθηκαν παράνομες.
Σίγουρα κάποια λύση μπορεί να βρεθεί.
Η πρώτη ημέρα μετά την διακοπή των αναλογικών εκπομπών έδειξε ότι πολλοί συμπολίτες μας έσπευσαν να προμηθευτούν τον απαιτούμενο εξοπλισμό(τηλεόραση η αποκωδικοποιητή)ώστε να μη στερηθούν των πλεονεκτημάτων της ψηφιακής τεχνολογίας.
Από την πλευρά μας ευχόμαστε το πρόγραμμα επέκτασης της ψηφιακής κάλυψης και τερματισμού της αναλογικής εκπομπής ,εκτός από την Θεσσαλονίκη που θα γίνει τον προσεχή Σεπτέμβριο, να συνεχιστεί απρόσκοπτα και ταχύτερα σε όλη την Ελλάδα.
Το κράτος και οι ενδιαφερόμενοι φορείς με κοινό συντονισμό θα πρέπει να επιταχύνουν την ολοκλήρωση.

Βασίλης Γκόλτσιος. Σύμβουλος Ραδιοτηλεοπτικών Μέσων.
.................................................................................................................................
διαβάστε και την αντίθετη άποψη:

Γιατί η τρόικα και το μνημόνιο επιβάλλουν την ψηφιακή τηλεόραση;