Επιστολή στον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Αντώνη Μανιτάκη και στον Υπουργό Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη έστειλε ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Διονύσης Ψωμιάδης σχετικά με την αναγκαιότητα κατάργησης των..
Γενικών Γραμματειών Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
(σήμερα υπάρχουν δύο "περιφερειάρχες": οι αιρετοί που προέκυψαν στις αυτοδιοικητικές εκλογές της 7-11-2010 και οι διορισμένοι που ονομάζονται Γενικοί Γραμματείς Αποκεντρωμένης Διοίκησης)
Στην επιστολή του ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «ο Καλλικράτης από θεμελιώδης και κορυφαία μεταρρύθμιση, όπως θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται από την Πολιτεία και τα κόμματα, κατάντησε μια αλλαγή μνημονιακού χαρακτήρα» και ότι «όταν η τρόικα και όλες οι πολιτικές δυνάμεις ομονοούν για την ανάγκη να μικρύνουμε το κράτος, το πρώτο μνημονιακό μέτρο θα έπρεπε να είναι η κατάργηση των Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης».
Στο τέλος του επιστολής του ο Δ. Ψωμιάδης ζητά από τους δύο υπουργούς να προβούν στις δέουσες ενέργειες ώστε να αποκατασταθεί θεσμικά το μεταρρυθμιστικό εγχείρημα του Καλλικράτη και να μειωθεί το κράτος και οι δημόσιες δαπάνες.
Το πλήρες κείμενο της επιστολής του Αναπληρωτή Περιφερειάρχη Δ. Ψωμιάδη έχει ως εξής:
«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Γνωρίζετε καλά το νόμο «Καλλικράτης» για τη διοικητική μεταρρύθμιση, αλλά και το πως φτάσαμε σ’ αυτόν. Από θεμελιώδης και κορυφαία μεταρρύθμιση, όπως θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται από την Πολιτεία και τα κόμματα, κατάντησε μια αλλαγή μνημονιακού χαρακτήρα.
Έτσι, αντί να στοχεύσει στη μετεξέλιξη της Αυτοδιοίκησης, όπως θεσπίστηκε το 1994, σε νέα ευρωπαϊκά και σύγχρονα πρότυπα δομικής λειτουργίας, κατέληξε μια ακόμη ευτελής επιχείρηση περικοπής δαπανών με πολύ έντονο κομματικό χαρακτήρα.
Η αποτυχία του Καλλικράτη, με βάση τα παραπάνω, συνοψίζεται στη θέσπιση των Γενικών Γραμματειών Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Σαφώς, υπάρχουν και θετικά στοιχεία στο συγκεκριμένο νόμο, όμως ο θεσμός αυτός ακυρώνει στην ουσία την ίδια τη διοικητική μεταρρύθμιση, καθώς δεν μειώνει τους βαθμούς αυτοδιοίκησης κάτι που, υποτίθεται, αποτελούσε στρατηγικό στόχο της συγκεκριμένης νομοθετικής λειτουργίας. Πολύ δε περισσότερο που ο Γ.Γ. είναι ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΟΣ από την εκάστοτε κυβέρνηση και υπέρτερος του εκλεγμένου Περιφερειάρχη. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό και με τις αρμοδιότητες, μειώνει την αυτάρκεια της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και τη δυνατότητά της να λαμβάνει πρωτοβουλίες και να επιλύει προβλήματα των τοπικών κοινωνιών.
Επιπλέον, όταν η τρόικα και όλες οι πολιτικές δυνάμεις ομονοούν για την ανάγκη να μικρύνουμε το κράτος, το πρώτο μνημονιακό μέτρο θα έπρεπε να είναι η κατάργηση των Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
Κατόπιν τούτων, σας ζητώ να ενεργήσετε τα δέοντα προκειμένου να καταργηθεί ο θεσμός των Γενικών Γραμματέων Αποκεντρωμένης Διοίκησης ώστε να αποκατασταθεί θεσμικά το μεταρρυθμιστικό εγχείρημα και να μειωθεί το κράτος και οι δημόσιες δαπάνες. Στο σημείο που έχει φτάσει η χώρα, η περιφερειακή ανάπτυξη είναι επιβεβλημένη και δεν πρέπει να ανακόπτεται με μικροκομματικά κόλπα.
Με εκτίμηση,
Ο Αν. Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας
Δ. Ψωμιάδης»