12 Ιουλ 2012

Η «θυσία της Ιφιγένειας» στην πόρτα του Αντώνη

«Μα δεν έχει δικαίωμα ο δήμαρχος να βάλει μία παράσταση στο πρόγραμμα των Δημητρίων;»
Με αυτόν τον τρόπο ο αντιδήμαρχος πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, Σπύρος Πέγκας, προσπάθησε χθες και σήμερα να διασκεδάσει τα ερωτήματα γνωστών και φίλων τα οποία προκλήθηκαν από την επιστολή παραίτησης της κυρίας Ιφιγένειας Ταξοπούλου η οποία...
είχε οριστεί «υπεύθυνη για τον θεατρικό προγραμματισμό των Δημητρίων».
Ουσιαστικά ο κ.Πέγκας ιδιωτικά, διέψευδε αυτό που είχε πει δημόσια στο Δημοτικό Συμβούλιο, και σύμφωνα με το οποίο, η ένταξη στα «Δημήτρια» της παράστασης «Ρόουζ» με πρωταγωνίστρια την κυρία Λάσκαρη, ήταν πρωτοβουλία της γνωστής ηθοποιού.
Βεβαίως, η απάντηση του κ.Πέγκα είχε δυσκολίες να περάσει το έρκος των οδόντων του και χρειάστηκε μια εισαγωγή τριών λεπτών για να πει ότι τελικά ήταν η κυρία Κουρούκλη, όπως είναι το πραγματικό όνομα της Ζωής Λάσκαρη, που ενδιαφέρθηκε και όχι ο ίδιος.
Η Ροουζ έρχεται Θεσσαλονίκη
Η απάντηση του φωτογράφησε ως ενδιάμεσο το στενό συνεργάτη του, με άγνωστη θεσμική ιδιότητα, Γιάννη Πιτσιώρα, δικηγόρο στο επάγγελμα, υποψήφιο βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στις πρόσφατες εκλογές, τον οποίο η γνωστή ηθοποιός υποστήριξε προεκλογικά.
Αν ήταν όμως έτσι, γιατί να μην αναλάβει ο ίδιος την ευθύνη της απόφασης ή να μην την αποδώσει ευθέως στην ηθοποιό;
Η πιθανότερη ερμηνεία είναι ότι ούτε ο ίδιος ήξερε τίνος πρωτοβουλία ήταν και απλά πληροφορήθηκε την επιθυμία του Δημάρχου, χωρίς να ξέρει ποιος είχε την ιδέα και φοβήθηκε μην εκτεθεί. Διότι σε πολλούς στο δημαρχιακό μέγαρο ήταν γνωστό ότι ο δήμαρχος ήθελε την παράσταση στα Δημήτρια.
Κάποιοι διαβάζοντας την βιογραφία της κυρίας Λάσκαρη στην wikipedia, http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%96%CF%89%CE%AE_%CE%9B%CE%AC%CF%83%CE%BA%CE%B1%CF%81%CE%B7 απέδωσαν την επιθυμία του δημάρχου στην διάθεση του να προβάλλει μία φίλη από τα παλιά.
Όταν η νεαρή κυρία Κουρούκλη μεσουρανούσε στην αστική Θεσσαλονίκη και ετοιμαζόταν να ανακηρυχτεί star Ελλάς το 1959, (φοιτώντας στα εκπαιδευτήρια Στουγιαννάκη, αν δεν έχουν άδικοι οι μνήμες των παλαιοτέρων), ο δήμαρχος ήταν σχεδόν 18 ετών.
Η ερμηνεία είναι εύκολη αλλά μάλλον όχι πειστική. Διότι δεν ερμηνεύει ευθέως γιατί το κόστος της παράστασης στο εγκεκριμένο πρόγραμμα των Δημητρίων, είναι μηδενικό. Χρηματοδοτείται δηλαδή από την ίδια την ηθοποιό.
Αυτό ερμηνεύει και την δική της πρωτοβουλία, αλλά δεν ερμηνεύει ούτε τον εξαναγκασμό της κυρίας Ταξοπούλου σε παραίτηση, ούτε τη δημιουργία ενός ειδικού θεατρικού «εβραϊκού» κύκλου για να δικαιολογηθεί η παράσταση. Για την σύσταση του κύκλου μάλιστα έγινε ειδική σύσκεψη υπό τον αντιδήμαρχο για να ενταχθεί μια παράσταση από την Αθήνα και δύο παραγωγές αό τη Θεσσαλονίκη που ούτε ενδιαφέρον είχαν εκδηλώσει.
Οι πολιτικοί λόγοι
«Αφού τόσο πολύ ήθελαν την παράσταση, γιατί αντί να παιδεύονται, δεν κάλεσαν την Ζωίτσα, ως Θεσσαλονικιά και ως πρώην δημοτική σύμβουλο», σχολίασε στέλεχος της πλειοψηφίας που δεν ξεχνά ότι η γνωστή ηθοποιός ήταν δημοτική σύμβουλος της παράταξης Αβραμόπουλου στην Αθήνα.
Αυτοί που ερμηνεύουν τα πράγματα πιο πολιτικά απλώς παρατηρούν ότι ο σύζυγος της κυρίας Λάσκαρη, έχει διατελέσει βουλευτής της ΝΔ και εκ των ιδρυτικών στελεχών του δικτύου 21, τα στελέχη του οποίου επηρεάζουν αμέσως τον πρόεδρο της ΝΔ.
(http://www.newstime.gr/?i=nt.el.article&id=50281)
Είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι κάποιοι στην Πρωτοβουλία εισηγούνται στον κ.Μπουτάρη να στραφεί προς τα δεξιά διότι «με ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ δεν ξαναβγαίνει διοίκηση».
Στο πλαίσιο αυτό εντάχθηκε και η μυστική συνάντηση του δημάρχου με τον κ.Σαμαρά, στις 22 Μαρτίου, την οποία ο δήμαρχος αναγκάστηκε να παραδεχθεί αφού διέρρευσε στις εφημερίδες, λέγοντας ότι «ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, πρέπει να τα έχει καλά με το ντοβλέτι».
Βεβαίως, το πιο ενδιαφέρον από τη συνάντηση ήταν ότι την κράτησε μυστική και η ΝΔ και την αγνοούσε και στενός συνεργάτης του κ.Σαμαρά, που ξέρει τι γίνεται και στα γραφεία του κόμματος και στη Θεσσαλονίκη.
Μάλιστα, τα τοπικά κομματικά στελέχη της ΝΔ, δήλωναν άγνοια για τη συνάντηση, η οποία είχε οριστεί με άλλο δίαυλο επικοινωνίας.
Σε εκείνη τη συνάντηση, ο δήμαρχος, σύμφωνα με τους συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ, φέρεται να μίλησε απαξιωτικά για τον κ.Γκιουλέκα, ο οποίος τότε δεν είχε επιστρέψει ακόμη στη ΝΔ. Προφανώς γνώριζε ότι τα πολιτικά στελέχη του χώρου, τα οποία πρόσκεινται στον κ.Σαμαρά, δύσκολα θα μπορούσαν να εκδηλώσουν τον ενθουσιασμό για τον πρώτο βουλευτή του κόμματος στη Θεσσαλονίκη και να κρύψουν την χαρά τους για την κατάσταση πολυδιάσπασης και διάλυσης που επικρατεί στην «ΟΜΑΔΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ»
Κάποιοι στη ΝΔ γνωρίζουν τις κινήσεις αυτές και γνωρίζουν επίσης ότι ένα μέρος του κόμματος συνδιαλέγεται με τον κ.Μπουτάρη και η απάντηση πρέπει να αναμένεται πολύ σύντομα με στόχο να γίνει σαφές ότι ανάμεσα στο Μπουτάρη και στην κεντροδεξιά υπάρχει ένα χάσμα.
Και σε αυτό, σημαντικό ρόλο θα έχουν εσωτερικά θέματα του δήμου. Ίσως με την ευκαιρία βρουν και την απάντηση για το ποιος έκλεισε το ραντεβού Σαμαρά- Μπουτάρη.
Ο Θεατής
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη