11 Ιουλ 2012

Τα χάλια της Θεσσαλονίκης, συζητήθηκαν σήμερα σε ευρεία σύσκεψη φορέων

Ευρεία σύσκεψη, στην οποία παραβρέθηκε ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης Θεόδωρος Καράογλου,  ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Απόστολος Τζιτζικώστας, και εκπρόσωποι συλλογικών και παραγωγικών φορέων της Θεσσαλονίκης συγκάλεσε  ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Μιχάλης Ζορπίδης. Η σύσκεψη ...
πραγματοποιήθηκε στη 1 το μεσημέρι σήμερα Τετάρτη 11 Ιουλίου, στην αίθουσα συνεδριάσεων του ΔΣ του ΕΕΘ, στην οδό Αριστοτέλους 27.

Το Επιμελητήριο έχει κατ’ επανάληψη επισημάνει τα προβλήματα που από την μία πλευρά είναι τροχοπέδη στην ανάπτυξη και την ανάδειξη του τόπου και από την άλλη δεν επιτρέπουν να διαφανούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας και τα στοιχεία των συντελεστών της πραγματικής οικονομίας.

Ενδεικτικά ο Μιχάλης Ζορπίδης κωδικοποίησε  τα ακόλουθα:

· Ελλιπής αστυνόμευση και επιβολή μέτρων τάξης κυρίως προληπτικού χαρακτήρα, με αποτέλεσμα την ασύδοτη εξάπλωση του παραεμπορίου, των επαιτών, της πορνείας αλλά και της δράσης πορτοφολάδων και κλεπτών.

· Καθυστέρηση, που αγγίζει τα όρια της αδιαφορίας, στην εκτέλεση των έργων του Μετρό που δημιούργησε προβλήματα επιβίωσης σε εκατοντάδες επιχειρήσεις. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το 35% των επιχειρήσεων που βρισκόταν στον άξονα των έργων έχει διακόψει την λειτουργία του.

· Αλλοίωση της πραγματικής φυσιογνωμίας της Θεσσαλονίκης. Η έλλειψη σχεδιασμού για την λειτουργία του αστικού περιβάλλοντος είναι παντελής, ενώ το κέντρο και τα μνημεία της πόλης είναι απροσπέλαστα, διότι δεν υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές. Κάθε είδους καταληψίες ανεξέλεγκτα, απλώνουν την πραμάτεια τους ενώ επαίτες, πόρνες και πορτοφολάδες έχουν εγκατασταθεί ακόμη και στον ιστορικό άξονα της Αριστοτέλους, εκτοπίζοντας τους φιλήσυχους πολίτες.

· Καμία πρόβλεψη, σχεδιασμός και προγραμματισμός δεν υφίστανται για τις καταλήψεις δημοσίων χώρων για νόμιμες δραστηριότητες, όπως αυτές των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, των περιπτέρων, των εμπορικών επιχειρήσεων κ.λ.π.

· Απουσία καθαριότητας καθώς και έλλειψη δημόσιων χώρων υγιεινής, που είναι ενδεικτικά στοιχεία πολιτισμού, δίνουν την αίσθηση εικόνας τριτοκοσμικής πόλης.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη