13 Ιουλ 2012

Για τους νέους πεζόδρομους της Θεσσαλονίκης

Απάντηση στα ερωτήματα και απορίες του κ. Καραγιάννη στο αρθρο "Νέοι πεζόδρομοι από τον Μπουταρη χωρίς πρόβλεψη για parking (στάθμευση)"

"Σύμφωνα με τον συντάκτη του κειμένου, και την 'άποψη' του Μπουτάρη, το κέντρο πρέπει να εγκαταλειφθεί από τους κατοίκους του. Οι πάντες ασχολούνται για τους τουρίστες (ποιούς;;;;) και τους αργόσχολους που θα έρθουν για βόλτα. Κατοίκους μόνιμους δεν έχει το κέντρο;"

1. Αν κάποιος διαβάσει προσεκτικά την ανάρτηση σχετικά με τις εκτεταμένες πεζοδρομήσεις στο κέντρο της πόλης θα διακρίνει την εξής φράση "Η μόνη περίπτωση για την οποία πρέπει να ληφθεί μέριμνα είναι η στάθμευση των κατοίκων του κέντρου". Μειώνοντας την κυκλοφορία των ΙΧ μη μόνιμων κατοίκων στο κέντρο της πόλης (που θα έπρεπε να μετακινούνται με τα ΜΜΜ) αυξάνονται οι διαθέσιμες για τους μόνιμους κατοίκους θέσεις στάθμευσης. Σκοπός (εν μέρει) των πεζοδρομήσεων είναι να αποτραπεί η άσκοπη κυκλοφορία ΙΧ οχημάτων μη μόνιμων κατοίκων. Ο επιπλέον χρόνος (15 λεπτά) που σπαταλά ο κ. Καραγιάννης εν μέρει οφείλεται και στην άσκοπη κυκλοφορία ΙΧ οχημάτων μη μόνιμων κατοίκων. Οι κάτοικοι της πόλης θα πρέπει να είναι σύμμαχοι και όχι εχθροί. Άλλωστε, οι περισσότεροι είμαστε κάτοικοι αυτής της πόλης. Στο παρελθόν υπήρξαν παρόμοιες αντιδράσεις για την πεζοδρόμηση της οδού Αριστοτέλους. Τα θέματα ελιπούς αστυνόμευσης δεν μπορεί να αποτελούν τροχοπέδη στην προσπάθεια βελτίωσης της καθημερινότητας μας, όπως επίσης δεν είναι δυνατόν να συνδέεται η διακίνηση και χρήση ναρκωτικών ουσίων με την ύπαρξη πεζοδρόμων. Θυμηθείτε ότι το πρόβλημα υφίσταται είτε υπάρχουν πεζόδρομοι είτε όχι. Απλά ίσως τώρα πια είναι εμφανές. Το γεγονός ότι ο κ Καραγιάννης βλέπει τα 'πρεζόνια' στην είσοδο του πεζόδρομου της Αγ. Σοφίας δε σημαίνει ότι δεν υπήρχαν και πριν την πεζοδρόμηση της οδού.
2. ο κ Καραγιάννης θεωρεί αργόσχολους όσους προτιμούν να κινούνται πεζή ή με ΜΜΜ στο κέντρο της πόλης και προφανώς δεν ενδιαφέρεται για οτιδήποτε άλλο πέραν από το μικρόκοσμο του ("Για τα υπόλοιπα επιχειρήματά σας δεν με ενδιαφέρει, θέλω μόνο να πηγαίνω στη δουλειά μου, χωρίς να πληρώνω ενα ενοίκιο επιπλέον."
3. Όλοι μας πρέπει να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας και να μην έχουμε μόνο απαιτήσεις. Ας τελειώνουμε επιτέλους με τη νοοτροπία δεκαετιών που μας κατάντησε όπως είμαστε σήμερα (περί κατάντιας πρόκειται) : "δεν με ενδιαφέρει τίποτα παρα μονο ο εαυτός μου". Αναρωτιέμαι γιατί όλα αυτά θεωρούνται καλώς καμωμένα όταν ο έλληνας ζει και κινείται στο εξωτερικό, είτε ως τουρίστας είτε ως κάτοικος. Άραγε χρειαζόμαστε τόσο το φόβο της τιμωρίας; ή μήπως 'κρυβόμαστε' πίσω από τη δικαιολογία ότι στο εξωτερικό οι κανόνες εφαρμόζονται; Στην Ελλάδα γιατί αποφεύγουμε να τους εφαρμόζουμε (ο καθένας μας);

κ Καραγιάννη δεν ζείτε μόνο εσείς (πληθυντικός ευγενείας) σε αυτήν την πόλη. Αν παρατηρήσετε καλύτερα θα διαπιστώσετε ότι υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι γύρω σας, δεν είστε μόνος σας. Μην αδιαφορείτε άλλο. Ας προσπαθήσουμε όλοι μαζί να βελτιώσουμε την καθημερινότητά μας, για να να ζούμε καλύτερα. Προσωπικα δεν είμαι αργόσχολος, είμαι 40 ετών έχω μάθει να δουλεύω και προσπαθώ να βλέπω όλη την εικόνα και όχι μόνο τον εαυτό μου μέσα σε αυτή. Δε θέλω να αδιαφορώ πλέον για το τι συμβαίνει γύρω μου, με έχει κουράσει αφάνταστα αυτή η νοοτροπία. Θέλω όσο μπορώ να συνεισφέρω για ένα καλύτερο και περισσότερο βιώσιμο παρόν και μέλλον που αφορά όλους μας.

Π. Βλαχοδημητρόπουλος
Πολ. Μηχανικός - Συγκοινωνιολόγος


Υ.Γ. Η υπεράσπιση της φιλοσοφίας των συγκεκριμένων πεζοδρομήσεων αλλά και των γενικότερων μέτρων απόδοσης ζωτικού χώρου στους πεζούς είναι προσωπική επιλογή και ουδεμία σχέση έχει με την "βασική φιλοσοφία Μπουτάρη". Ο Δήμαρχος αυτής της πόλης εκλέχθηκε για να υλοποιήσει πλείστες προεκλογικές εξαγγελίες, από τις οποίες οι περισσότερες έχουν παραμείνει εξαγγελίες (π.χ. επέκταση των Ειδικών Λωρίδων Λεωφορείων (κοινώς Λεωφορειολωρίδες) έλεγχος παράνομης στάσης και στάθμευσης, παραεμπόριο κ.ά.)
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη