1 Αυγ 2012

Αλλαγή φρουράς στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας

Με όλους τους τύπους και με την παρουσία-αυτή τη φορά- του ΥΕΘΑ Παν. Παναγιωτόπουλου και του ΥΦΕΘΑ Παν. Καράμπελα, πραγματοποιήθηκε χθες εις το Αεροδρόμιο της Λάρισας η τελετή παράδοσης-παραλαβής των καθηκόντων Αρχηγού Τακτικής Αεροπορίας από τον αποστρατευθέντα αντιπτέραρχο(Ι) Φώτη Κρεβάϊκα εις τον αντικαταστάτη του..
αντιπτέραρχο(Ι) Ευάγ. Τουρνά.

Ως παραστάς, μπορώ να πω ότι η ώρα της δεξιώσεως, μετά την τυπική εκδήλωση, είχε και την ουσία.

Αν και υπήρχε ένα κλίμα αμηχανίας, συνοδευόμενο από τα πολλά και αναπάντητα «γιατί» τα οποία επέβαλαν την αποστρατεία του μόλις προ 9 μηνών επιλεγέντος Α/ΤΑ, ο ομιλήσας εις τη δεξίωση ΥΕΘΑ προσπάθησε να βελτιώσει την ατμόσφαιρα. Χρησιμοποίησε θερμούς λόγους γιά το έργο που επιτελεί το Προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας και βεβαίως γιά το πρόσωπο του απελθόντος Αρχηγού, τον οποίο και συνεχάρη γιά το έργο που επιτέλεσε. Ανεκοίνωσε δε, ότι «θα αξιοποιηθεί από το ΥΠΕΘΑ σε άλλη θέση».

Πράγματι είναι εξόχως χρήσιμο να αξιοποιείται και μετά την αποστρατεία ένα στέλεχος των ΕΔ, διότι τα εν αποστρατεία στελέχη δεν είναι απλοί συνταξιούχοι, όπως τους θεωρούσε ο π. ΥΕΘΑ Παν. Μπεγλίτης, με τους οποίους έλεγε ότι «θα κόψει κάθε ομφάλιο λώρο». Πότε όμως; Μόνον όταν ολοκληρώσει ένα κορυφαίο στέλεχο χρόνο υπηρεσίας, ανάλογο με τις επαγγελματικές του δυνατότητες και βεβαίως εξαντλήσει τα περιθώρια της ιεραρχικής του εξέλιξης, αν το αξίζει.

Υπό την έννοια αυτή, η διαβεβαίωση Παναγιωτόπουλου μένει να εκδηλωθεί και να λάβει σάρκα και οστά, ώστε να φανεί, αν απλώς «χρυσώνεται το χάπι» γιά μία άδικη αποστρατεία ή έχει ουσία και προοπτική. Διότι η Πολιτεία πληρώνει ακριβά τη διαμόρφωση, επιμόρφωση και συνεχή εξειδίκευση του προσωπικού των ΕΔ, ώστε να μην αναγκάζονται να βρεθούν εις την αποστρατεία, γιά λόγους που διεκδικούν το χαρακτήρα εξωυπηρεσιακών παρεμβάσεων.

Είναι καιρός να αλλάξει η φιλοσοφία επιλογής και αξιοποίησης των στελεχών εις τις ΕΔ και τη Δημόσια Διοίκηση εν γένει. Ό,τι κτίζουν τα κορυφαία στελέχη πρέπει να αποτελεί σωρευμένη εμπειρία και πυξίδα πορεία γιά το μέλλον, με αίσθηση συνέχειας και αντίληψη συνέπειας, ώς προς αυτό. Αυτό δεν ίσχυσε εις την περίπτωση του Φώτη Κρεβάϊκα.

Όπως και δεν ίσχυσε εις την περίπτωση της αλλαγής σύσσωμης της ηγεσίας της ΕΥΠ. Όντως ο απελθών διοικητής Κων. Μπίκας είχε κλείσει αρκετό χρόνο υπηρεσίας εις τη θέση και ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση εν γένει, μπορούσαν-όπως και έπραξαν- να αναζητήσουν νέο πρόσωπο γιά τη θέση αυτή, η οποία πρέπει να αποτελεί την πιό ευαίσθητη υπηρεσία εις ένα κράτος. Και με την έννοια αυτή, δεν έπρεπε να αλλάξουν και οι δύο υποδιοικητές του Κων. Μπίκα ή έστω ο α΄υποδιοικητής Φώτης Παπαγεωργίου, με μοναδική γνώση εις βάθος των πιό ευαίσθητων θεμάτων εθνικής ασφάλειας και εσωτερικών προβλημάτων, όπως η εγκληματικότητα και η τρομοκρατία, συνδεδεμένων αμέσως μεταξύ τους.

Ο υπουργός Δημοσίας Τάξεως Ν. Δένδιας προσεφέρθη να αξιοποιήσει τον ικανότατο, όπως έχει γραφεί, Φ. Παπαγεωργίου, σε άλλη θέση, αλλά ο τελευταίος δεν το δέχθηκε.

Η ουσία του θέματος-και προβλήματος καθ’ ο μέτρο δεν γίνονται οι κατάλληλες επιλογές και τοποθετήσεις προσώπων- παραμένει: Δεν αλλάζεις μία ομάδα, όταν πηγαίνει καλά. Κοιτάζεις να βελτιώσεις τις επιδόσεις της, να αξιοποιήσεις κατά τον καλύτερο τρόπο τους ανθρώπους τους, προς τους οποίους –ως Πολιτεία- οφείλεις να επιδεικνύεις κατανόηση εις τα δύσκολα, ευαισθησία εν σχέσει με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και πρωτίστως κομματική αχρωματοψία.

Το τελευταίο- έστω και κατόπιν εορτής- καλείται να εγγυηθεί η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ, εν προκειμένω. Και υπό την έννοια αυτή, ο ΥΕΘΑ καλείται να υπερβεί τον κομματικο του εαυτό -όπως κάθε πολιτικός- και να λειτουργήσει ως υπουργός τρικομματικής κυβέρνησης «εθνικής σωτηρίας», όπως τόνισε σήμερα εις τη Λάρισα, ώστε μπροστά στις «συμπληγάδες» από τις καλείται να διέλθει ο τόπος, οι ΕΔ, διά του Προσωπικού που διαθέτουν και των οπλικών συστημάτων και εν γένει μέσων που χειρίζονται, να παρέχουν την απαραίτητη ασπίδα εθνικής ασφαλείας, από τον «κακό» γείτονα, τον οποίο η ΠΑ «δεν αφήνει ούτε στιγμή», όπως τόνισε.

Σήμερα το πρωί, στις 09:30, εις την 112ΠΜ πραγματοποιείται η αντίστοιχη τελετή παράδοσης-παραλαβής των καθηκόντων του Διοικητή ΔΑΥ. Επειδή και η αποστρατεία του υποπτεράρχου(Ι) Κων. Πριώνα ήταν ομοίως άδικη και απερίσκεπτη, η παρουσία του ΥΕΘΑ θα μπορούσε να στείλει-έστω, κατόπιν εορτής- ένα άλλο μήνυμα!

Σεραφείμ Χ. Μηχιώτης
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη