Ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης Θεσσαλανίκης, Λάζαρος Κυρίζογλου, καταγγέλει τον συνάδελφό του Σίμο Δανιηλίδη. Δείτε γιατί:
ΔΗΜΟΣ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ
ΠΡΟΣ: Αρμόδιους Υπουργούς
Το πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» εκτελείται ως δράση του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και εφαρμόζεται εφέτος για πέμπτη (5η) συνεχή χρονιά. Είναι συγχρηματοδοτούμενο και χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και από εθνικούς πόρους. Το πρόγραμμα στοχεύει στην αύξηση της απασχολησιμότητας και της ισότιμης συμμετοχής των γυναικών στην εργασία, μέσω της παροχής θέσεων φροντίδας και φιλοξενίας των τέκνων τους. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η ουσιαστική διευκόλυνσή τους, προκειμένου να εναρμονίζουν τους απαιτητικούς και αντικρουόμενους ρόλους τους μεταξύ οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής.
Ύστερα από πρόσκληση της Ε.Ε.Τ.Α.Α.–Α.Ε. κατατέθηκαν αιτήσεις υπαγωγής στο πρόγραμμα από 2.240 δομές, οι οποίες και εγκρίθηκαν, με προσφερόμενες 84.049 θέσεις φροντίδας παιδιών ΑΜΕΑ. Η πρόσκληση απευθύνεται στους Βρεφικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς, τους Βρεφικούς Σταθμούς Ολοκληρωμένης Φροντίδας, τους Παιδικούς Σταθμούς, τα Κέντρα Δημαρχιακής Απασχόλησης Παιδιών (Κ.Δ.Α.Π.) και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (Κ.Δ.Α.Π.-Μ.Ε.Α.), όπως επίσης σε γυναίκες, που είναι: μητέρες βρεφών, νηπίων και παιδιών και σε μητέρες νηπίων, παιδιών, εφήβων και ατόμων με αναπηρία και επιθυμούν να εγγραφούν τα τέκνα τους σε δομές παροχής φροντίδας και φιλοξενίας. Με τον υφιστάμενο προγραμματισμό ο προϋπολογισμός του προγράμματος ύψους 125.000.000 ευρώ επαρκεί για την κάλυψη περίπου 43.000 θέσεων παιδιών. Δηλαδή αποκλείονται (θεωρούνται επιλαχούσες) 41.049 αιτήσεις μητέρων σε σχέση με τις από τις δημοτικές δομές συνολικά προσφερόμενες θέσεις (84.049). Αν μάλιστα ληφθεί υπόψη ότι ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων των μητέρων πανελλαδικά έχει ξεπεράσει τις 95.000 περίπου, τότε γίνεται πιο εύκολα αντιληπτή η δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκονται χιλιάδες μητέρες, λόγω των δυσμενών επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης.
Στους δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας οι προσφερόμενες θέσεις ανά δημοτική δομή (Βρέφη, Παιδιά, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ/ΜΕΑ) και οι εγκριθείσες (δηλαδή τοποθετούμενα βρέφη, παιδιά και ΑΜΕΑ) έχουν αναλυτικά όπως στον συνημμένο πίνακα αναγράφεται. Τα στοιχεία του πίνακα δόθηκαν από τον πρόεδρο του Δ.Σ. κ. Σ. Δανιηλίδη δήμαρχο του δήμου Νεάπολης-Συκεών , στα μέλη του Δ.Σ. της ΠΕΔ/Π.Κ.Μ. κατά την συνεδρίαση της 6-8-2012. Επισημαίναμε ότι ο εν λόγω συνάδελφος-δήμαρχος είναι και Πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής Απασχόλησης και Αλληλεγγύης της ΚΕΔΕ τόσο κατά της παρελθούσα όσο και κατά την τρέχουσα δημοτική περίοδο. Θεωρούμε κοινωνικά άδικες τις γενόμενες περικοπές-μη εγκρίσεις. Επιβάλλεται η με κάθε τρόπο άμεση εξεύρεση επιπλέον κονδυλίων για την ικανοποίηση του συνόλου των αιτήσεων με βάση τουλάχιστον τον συνολικό αριθμό των προσφερόμενων θέσεων (84.049) από τις δημοτικές δομές.
Ιδιαίτερα επισημαίνουμε την προνομιακή μεταχείριση της οποίας τυγχάνει ο πρώην δήμος Συκεών και ήδη δήμος Νεάπολης-Συκεών από την έναρξη εφαρμογής του Προγράμματος μέχρι σήμερα (5 χρόνια). Ειδικότερα μάλιστα εφέτος , με τα στοιχεία του συνημμένου πίνακα, τυγχάνει προνομιακής μεταχείρισης σε βάρος όλων των δήμων. Λέει, διατείνεται, ότι προσφέρει με τις δημοτικές του δομές 4.937 θέσεις και εγκρίθηκαν 2.076. Δεν θα επικαλεσθώ τον δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης, ο οποίος αδικείται κατάφορα αλλά είναι μικρότερος δήμος. Επικαλούμαι όμως τον δήμο Θεσσαλονίκης ο οποίος είναι πολύ μεγαλύτερος δήμος από το δήμο Νεάπολης-Συκεών , προσφέρει με τις δημοτικές του δομές 1.530 θέσεις και εγκρίθηκαν μόνον 679!! Όπως είναι γνωστό, σύμφωνα με το πρόγραμμα, η κύρια, η βασική παροχή που δίδεται προς τα βρέφη και τα παιδιά στις συγκεκριμένες δομές είναι φροντίδα και φιλοξενία τους. Δεν είναι δυνατόν, όταν υπάρχει τεράστια ζήτηση και άρα πολύ μεγάλη ανάγκη για φροντίδα για φιλοξενία των παιδιών, να εγκρίνονται υπέρ του συγκεκριμένου δήμου, πέρα από τη φιλοξενία, θέσεις και για ωδείο, αθλητισμό (ποδόσφαιρο, μπάσκετ κλπ), πολιτιστικών δραστηριοτήτων (θέατρο, σκάκι, εκμάθηση παραδοσιακών χορών), εκμάθηση Αγγλικών και ηλεκτρονικών υπολογιστών κλπ. Και αυτό τη στιγμή μάλιστα που οι θέσεις όλων των άλλων δήμων για φροντίδα και φιλοξενία περικόπτονται άδικα.
Εύλογα διερωτόμαστε, γιατί στην περιοχή του δήμου Νεάπολης-Συκεών οι μητέρες θα τύχουν σε μεγαλύτερο αριθμό και καλύτερης μεταχείρισης, σε σχέση με τους άλλους δήμους; Οι μητέρες και τα παιδιά των άλλων δήμων είναι «παιδιά» άλλου, κατώτερου, θεού; Οι εμπλεκόμενοι για τη λήψη της σχετικής περί κατανομής των θέσεων απόφασης γιατί επέτρεψαν να γίνει αυτή η αδικία;
Ζητάμε την άμεση παρέμβασή σας ώστε να γίνει ορθολογική και πιο δίκαιη κατανομή των θέσεων για όλους τους δήμους. Αυτό χάριν δικαιοσύνης και συναδελφικής αλληλεγγύης θα έπρεπε να το επιδιώκει ο ίδιος ο πρόεδρος της ΠΕΔ/ΠΚΜ και πρόεδρος της αρμόδιας για το συγκεκριμένο ζήτημα Επιτροπής της ΚΕΔΕ. Ειδικότερα σ’ ότι αφορά τον δικό μας δήμο ζητάμε την έγκριση και των 296 θέσεων για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε και να ικανοποιήσουμε όλες τις αιτήσεις των μητέρων που αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα. Ανάλογη αντιμετώπιση πρέπει να έχουν και οι άλλοι δήμοι. Αν, για την επίτευξη αυτού του στόχου, χρειασθεί να γίνουν περικοπές θέσεων, αυτές δηλαδή οι περικοπές να γίνουν από το Δήμο Νεάπολης-Συκεών , με βάση την αρχή της ίσης, ίδιας και δίκαιης μεταχείρισης.
Ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης
Λάζαρος Κυρίζογλου
Μέλος Δ.Σ. ΠΕΔ/ΠΚΜ
Μέλος Δ.Σ. Κ.Ε.Δ.Ε.