13 Αυγ 2012

Μπαίνει πλαφόν και στις επικουρικές συντάξεις!

Της Ρούλας Σαλούρου

Κατάργηση των συντάξεων στις άγαμες θυγατέρες, πλαφόν στις επικουρικές συντάξεις και περικοπή της 13ης και 14ης σύνταξης, αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης από 15 σε 20, περικοπή..
από το πρώτο ευρώ, ακόμη και των χαμηλών κύριων συντάξεων, μαχαίρι στα κοινωνικά επιδόματα με την εφαρμογή εισοδηματικών αλλά και περιουσιακών κριτηρίων ακόμη και για την καταβολή του ΕΚΑΣ, αλλά και αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 66 ή και τα 67 έτη ηλικίας, περιλαμβάνει το «πακέτο» που παραδίδει στον πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Έχοντας αναλάβει ίσως το πλέον δύσκολο κομμάτι περικοπών, όχι μόνο από τα μέλη της παρούσας κυβέρνησης αλλά και από αυτά της προηγούμενης, ο Γιάννης Βρούτσης έχει καταρτίσει ένα ογκωδέστατο πακέτο μέτρων και ισοδύναμων, απόλυτα κοστολογημένων προκειμένου να εξοικονομηθούν 5 δισ. ευρώ. Σε αυτό περιλαμβάνονται περισσότερα από 30 σενάρια, με ήπια, σκληρά και πολύ σκληρά μέτρα που αφορούν σε περικοπές συντάξεων και παροχών.

Σύμφωνα με πληροφορίες φαίνεται πως έχουν «κλειδώσει» περικοπές όπως αυτές που αφορούν στις συντάξεις άγαμων θυγατέρων, τις επικουρικές συντάξεις και τα κοινωνικά επιδόματα, ενώ προκρίνεται το σενάριο της αύξησης των απαιτούμενων ετών ασφάλισης για την καταβολή της κατώτατης σύνταξης, αντί αυτού της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, το οποίο πάντως, περιλαμβάνεται στη λίστα με τις προτάσεις.

Άλλωστε, κάθε ένα από τα σενάρια που έχουν επεξεργαστεί οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας, περιλαμβάνει πολλαπλές επιλογές στην εφαρμογή του, με διαφορετικό κοινωνικό και αντίστοιχα οικονομικό αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr μεταξύ των πιθανών σεναρίων που εμπεριέχονται στον τελικό φάκελο προτάσεων του υπουργείου Εργασίας περιλαμβάνεται η κατάργηση των διατάξεων που έχουν απομείνει και αφορούν στη συνταξιοδότηση άγαμων κορασίδων. Για την ακρίβεια, στο κείμενο περιλαμβάνονται προτάσεις που αφορούν ακόμη και στη διακοπή των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων, μέσα από την εφαρμογή αυστηρότερων εισοδηματικών κριτηρίων για τις περιπτώσεις εκείνες που οι νόμοι του 2010 (για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα) δεν έθιξαν.

Σημαντικό, δημοσιονομικό αποτέλεσμα αναμένεται να πετύχει το υπουργείο μέσα από την επιβολή πλαφόν στις επικουρικές συντάξεις και κυρίως μέσα από την περικοπή της 13ης και 14ης επικουρικής σύνταξης. Πρόκειται για δύο προτάσεις που σύμφωνα με πληροφορίες έχουν σημαντικές πιθανότητες να πάρουν το πράσινο φως από την κυβερνητική τρόικα (Σαμαρά, Βενιζέλο, Κουβέλη).

Να σημειωθεί τέλος ότι ήδη από την 1η Νοεμβρίου του 2011, μειώθηκε κατά 30% το ποσό των επικουρικών συντάξεων που υπερβαίνει τα 150 ευρώ στο ΕΤΕΑΜ, κατά 15% οι επικουρικές συντάξεις του ΤΑΥΤΕΚΩ (συνταξιούχοι της ΔΕΗ, του ΟΤΕ, των ΕΛΤΑ και ΕΤΑΤ) και κατά 20% τα μερίσματα που χορηγεί το ταμείο των δημοσίων υπαλλήλων. Μάλιστα, στα μερίσματα προβλέπεται η περικοπή κατά 50% του ποσού που υπερβαίνει τα 500 ευρώ.

Τώρα, το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει την επιβολή πλαφόν. Τα σενάρια και σε αυτή την περίπτωση είναι πολλά, καθώς μπορεί η μέση επικουρική σύνταξη να μην ξεπερνά τα 400 ευρώ, όμως υπάρχουν περιπτώσεις όπου αγγίζει τα 1.400 (στην περίπτωση του Ταμείου Στελεχών Εργατικών Συνδικάτων γνωστού και ως «Ταμείο των εργατοπατέρων») ή και τα ξεπερνάει (στα επικουρικά των Τραπεζοϋπαλλήλων).

Μάλιστα, φαίνεται πως εγκαταλείπεται η πρόταση για εφαρμογή πλαφόν στις συντάξεις άνω των 2.400 ευρώ, καθώς θεωρείται ότι το δημοσιονομικό όφελος για το σύστημα είναι μικρό, ενώ υπολογίστηκε ότι τα έσοδα από τη φορολόγηση των ψηλότερων συντάξεων είναι σημαντικότερα από αυτά των περικοπών.

Σημαντικότερη αναμένεται να είναι, σε επίπεδο δημοσιονομικής απόδοσης αλλά και οικονομικής επιβάρυνσης εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων, η πρόβλεψη για περικοπή των δώρων και επιδομάτων (13ης και 14ης σύνταξης) στις επικουρικές. Στις προτάσεις του ΚΕΠΕ περιλαμβάνεται και η οριστική διακοπή των επιδομάτων στις κύριες συντάξεις, πρόταση που φαίνεται πως δεν υιοθετεί ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Κατώτατη σύνταξη με 6.000 ένσημα

Μεταξύ των σεναρίων, με μεγάλη πιθανότητα έγκρισης, περιλαμβάνεται και αυτό της κατάργησης της 15ετίας και μεταβατικής εφαρμογής της 20ετίας, ως μία από τις δύο βασικές προϋποθέσεις για τη θεμελίωση δικαιώματος κατώτατης σύνταξης.

Το μέτρο έρχεται ως ισοδύναμο στην πρόταση για αύξηση των γενικών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από το 65ο στο 66ο ή στο 67ο έτος ηλικίας.

Πάνω από 5 τα σενάρια για τις περικοπές στις κύριες

Στο υπουργείο Εργασίας είναι πλέον πεπεισμένοι ότι οι περικοπές στις υψηλές συντάξεις, όσο μεγάλες κι αν είναι, έχουν μικρό δημοσιονομικό όφελος. Έτσι, για πρώτη φορά -από τις πολλές, που έχουν επιβληθεί περικοπές στις συντάξεις τα τελευταία δυόμισι μνημονιακά χρόνια- επεξεργάζονται και προωθούν προτάσεις για περικοπές στις χαμηλές συντάξεις των 600 ή στην καλύτερη περίπτωση των 700 ευρώ. Οι περικοπές, ανάλογα με τα σενάρια, θα είναι προοδευτικά κλικακούμενες και δεν αποκλείεται να φθάνουν, ίσως και να ξεπερνούν το 15% στις συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, για τις χαμηλές συντάξεις της τάξης των 700 ευρώ, δεν είναι εύκολο να προκριθεί η πρόταση για μειώσεις πολύ μεγαλύτερες του 1%, καθώς υπάρχουν έντονες αντιδράσεις, κυρίως από πλευράς ΔΗΜΑΡ.

Φαίνεται πως αποκλείεται το σενάριο μείωσης των παροχών του ΟΓΑ, καθώς αυτή τη φορά ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει επιλέξει να δώσει «επικοινωνιακή» μάχη για τη διάσωση των συντάξεων των αγροτών.

Αντίθετα, «κλειδωμένη» θεωρείται η περικοπή ακόμη και πάνω από 35%, της δεύτερης σύνταξης.

Όσον αφορά στο εφάπαξ, το σενάριο προβλέπει σημαντικές μειώσεις που κατά περίπτωση μπορεί και να φθάνουν το 40%, ενώ για την περίπτωση των δημοσίων υπαλλήλων, δεν αποκλείεται εκτός από την περικοπή κατά 22,6% των παροχών, και ταυτόχρονη αύξηση των εισφορών των εν ενεργεία εργαζόμενων.

Εχθές, πάντως, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, σε συνέντευξή του στη REAL NEWS, άφησε ανοικτό ακόμη και το ενδεχόμενο, μέσω ειδικής εισφοράς στις συντάξεις, επιστροφής μέρους του εφάπαξ, σε περιπτώσεις συνταξιούχων που έλαβαν σημαντικά υψηλότερη παροχή από τις εισφορές που έχουν καταβάλλει.

Το θέμα προβλέπεται στο Μνημόνιο και το έχει αποκαλύψει το Capital.gr από τις 20 Μαρτίου 2012 (Μέχρι το τέλος του μήνα οι περικοπές στο εφάπαξ). Στη συνέντευξή του ο κ. Βρούτσης αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η λογική “όσοι πρόλαβαν, πρόλαβαν” με ενοχλεί», και συμπλήρωσε «Δημιουργεί νέες ανισότητες μεταξύ αυτών που απόλαυσαν στο ακέραιο τους καρπούς μιας αμφισβητούμενης οικονομικής μεγέθυνσης και αυτών -των νέων κατά κύριο λόγο- που θα σηκώσουν όλο το βάρος της προσαρμογής».

Δεδομένο θεωρείται και το μαχαίρι σε κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα καθώς σχεδιάζεται η δραστική αλλαγή του τρόπου καταβολής τους, με εφαρμογή αντικειμενικών εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων. Δεν αποκλείονται αλλαγές ακόμη και στις περιπτώσεις που εφαρμόζονται ήδη εισοδηματικά κριτήρια, όπως η περίπτωση του ΕΚΑΣ, με τον υπουργό Εργασίας να εμφανίζεται όμως, αντίθετος σε τέτοια αλλαγή. Υπάρχουν πάντως σενάρια, βάσει των οποίων ακόμη και στην καταβολή του ΕΚΑΣ θα προστεθούν θα ήδη υπάρχοντα εισοδηματικά κριτήρια και περιουσιακά, ώστε συνταξιούχοι με δικό τους σπίτι, για παράδειγμα, να αποκλείονται από την καταβολή του επιδόματος.

Πηγή:www.capital.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη