14 Αυγ 2012

Ο χάρτης είναι ιστορικός κι όχι προπαγανδιστικός

(Η ανταπάντηση του taxalia στο τέλος της ανάρτησης)

το σημερινό κείμενο http://taxalia.blogspot.com/2012/08/blog-post_6281.html που αναδημοσιεύσατε από άλλο Blog αναρωτιέστε σχετικά με το πώς βλέπουν οι Έλληνες ένα συγκεκριμένο χάρτη
(λάθος, Σε πόσα Ελληνικά σπίτια μπαίνει καθημερινά αυτός ο χάρτης, ρωτήσαμε ).
Μια και ρωτάτε μπορώ να σας πω ότι δεν είναι σύγχρονος χάρτης αλλά ιστορικός και απεικονίζει την..
Ευρώπη του 17ου ή του 18ου αι. Μπορείτε να δείτε την Ιταλία διαρεμένη σε μικρά κράτη, τη Μεγάλη Πολωνία η οποία διαλύθηκε πριν το 1790 και τη Σουηδία η οποία εκτείνεται μέχρι και τα Βαλτικά κράτη. Άρα δεν είναι χάρτης προπαγανδιστικός της σημερινής εποχής αλλά ένας οποιοσδήποτε ιστορικός χάρτης όπως τόσοι που είναι κρεμασμένοι σε μαθητικά δωμάτια (κι όχι μόνο στην Ελλάδα) και οι οποίοι συνήθως απεικονίζουν τη μαμά-πατρίδα στη μέγιστη ακμή της. Έτσι στα γαλλικά σπίτια θα δείτε τη Γαλλία του Ναπολεοντα, στα αυστριακά εκείνη της Αυστρίας του 1856-1868, στα ελληνικά την Ελλάδα των πέντε θαλασσών και των δυο ηπείρων.

Επομένως το κείμενο που συνοδεύει τις εικόνες δεν ισχύει .

Θα παρακαλούσα για τη διόρθωσή σας.
B.Βλασιάδης

Απάντηση TaXalia
Αγαπητέ κε Βλασιάδη, δεν υπάρχει κάτι να διορθώσω/ουμε. Η ερώτηση είναι απλή και είναι η εξής
Σε πόσα Ελληνικά σπίτια μπαίνει καθημερινά αυτός ο χάρτης;
Φυσικά και γνωρίζουμε ότι ο χάρτης είναι ιστορικός.
Λέτε ότι είναι πολύ φυσιολογικό σε σειρές να υπάρχει σε ένα παιδικό δωμάτιο ένας ιστορικός χάρτης εποχής που η χώρα άκμαζε.
Συγκεκριμένα λέτε ότι: "....Μπορείτε να δείτε την Ιταλία διαρεμένη σε μικρά κράτη, τη Μεγάλη Πολωνία η οποία διαλύθηκε πριν το 1790 και τη Σουηδία η οποία εκτείνεται μέχρι και τα Βαλτικά κράτη"

Άρα ...είναι -υποθέτω- πολύ απλό για εσάς να βρείτε ένα αντίστοιχο τηλεοπτικό πλάνο από παιδικά δωμάτια της Ιταλίας, της Πολωνίας, της Γαλλίας και της Σουηδίας αντίστοιχα.
Θα περιμένουμε υπομονετικά για τις φωτογραφίες σας.

Φιλικά
TaXalia/d
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη