Της Άννας Ευθυμίου
Δικηγόρου
Μνημόνιο, μνημόνιο, μνημόνιο... Πράγματι, το μνημόνιο είναι αυτό που οδήγησε στη συρίκνωση της μεσαίας τάξης και την εξαθλίωση του βιωτικού επιπέδου πολλών συμπολιτών μας. Ωστόσο, δεν είναι μόνο αυτό που έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην καθημερινότητά μας.
Είναι λίγοι οι συμπολίτες μας, που έχουν πέσει θύματα κλοπής ή ληστείας, έστω και μία φορά; Είναι λίγοι οι συμπολίτες μας, που έχουν φοβηθεί να διασχίσουν κατοικημένες περιοχές μεγάλων αστικών κέντρων; Είναι λίγοι οι συμπολίτες μας, που αποκλείστηκαν από μία θέση εργασίας λόγω της μαύρης εργασίας των παράνομων μεταναστών;
Από την άλλη, όμως, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρήσουμε ότι η ελληνική κοινωνία είναι ρατσιστική ή ξενοφοβική, παρά τον αρνητισμό που δημιουργεί το υψηλό ποσοστό μεταναστών που σωρεύτηκε ξαφνικά σε μια έως πρότινος σχεδόν μονοπολιτιστική και μονοθρησκευτική χώρα, όπως η Ελλάδα. Και αυτό, διότι η πατρίδα μας έγινε ξαφνικά μια κοινωνία με ποσοστό άνω του 12% στο συνολικό πληθυσμό, μετανάστες. Θεωρείται φυσικό, να υπάρχει τουλάχιστον επιφυλακτικότητα εκ μέρους της Ελληνικής κοινωνίας.
Αναγκαία, λοιπόν, προβάλει η λήψη μέτρων, τα οποία θα σέβονται τόσο τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών όσο και την ασφάλεια, την ευημερία και την κοινωνική ειρήνη των ημεδαπών πολιτών, συνδυάζοντας την σταθερότητα σε συσχετισμό με την πολύπλευρη ανάπτυξη της κοινωνίας μας.
Οι θέσεις της Νέας Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης σχετικά με τη λαθρομετανάστευση είναι σαφείς, συγκριμένες και άμεσα υλοποιήσιμες. Ειδικότερα, στην πρώτη προτεραιότητα βρίσκεται η κατάργηση του νόμου για την ιθαγένεια, που καθιέρωσε το ΠΑΣΟΚ και κατέστησε την Ελλάδα πόλο έλξης για χιλιάδες παράνομους μετανάστες. Παράλληλα, καθίσταται απαραίτητος ο αποτελεσματικός έλεγχος των συνόρων, ώστε να παύσει η ανεξέλεγκτη είσοδος λαθρομεταναστών και να δοθεί το μήνυμα στην Ευρώπη ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να φυλάει τα σύνορά της. Εξάλλου, τον Οκτώβριο αναμένεται η ολοκλήρωση του φράχτη αποτροπής εισόδου των λαθρομεταναστών στον Έβρο, ενώ ήδη με εντολή του αρμόδιου Υπουργού 1.800 συνοριοφύλακες μαζί με πλωτά μέσα μετακινούνται στον Έβρο, σε μια προσπάθεια της Κυβέρνησης να αντιμετωπίσει ριζικά το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης.
Άλλωστε, τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η επιχείρηση «Ξένιος Ζευς» της ελληνικής αστυνομίας για τη σύλληψη των παράνομων μεταναστών με ορατά αποτελέσματα. Στη σωστή κατεύθυνση οδηγεί και η δημιουργία σύγχρονων κέντρων υποδοχής και παραμονής λαθρομεταναστών, που θα τηρούν όλα τα αναγκαία κριτήρια, όπως να είναι εκτός αστικού ιστού, να υπάρχουν ήδη εγκαταστάσεις, ώστε να μην επιβαρυνθεί με υπέρογκες δαπάνες η Πολιτεία, να υπάρχουν σημαντικά ανταποδοτικά κίνητρα στις τοπικές κοινωνίες.
Πέρα από αυτά, για τη διατήρηση και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας πρέπει να ληφθούν μέτρα κατά της μαύρης εργασίας παράνομων μεταναστών σε επιχειρήσεις σε συνδυασμό με την πάταξη του παρεμπορίου, που αφενός οδηγεί στο κλείσιμο χιλιάδων επιχειρήσεων και αφετέρου αποτελεί επιπλέον πόλο έλξης και για νέους μετανάστες.
*Η Άννα Ευθυμίου είναι Δικηγόρος, Αναπληρώτρια Εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. για θέματα Β. Ελλάδας και Δημοτική Σύμβουλος στο Δήμο Θεσσαλονίκης
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ στις 26-08-2012