1 Αυγ 2012

Μια απάντηση για το σήμαινε το σύμβολο ΧΡ στα αρχαία νομίσματα

Αξιότιμοι κύριοι,

Σχετικά με το άρθρο που δημοσιεύσατε με τίτλο "Παρατηρητικός ο φίλος αναγνώστης! Δείτε τι παρατήρησε. Όποιος ξέρει ας βοηθήσει…" σήμερα 29 Ιουλίου 2012, παρακαλώ, ενημερώστε τον αναγνώστη σας πως το σύμβολο ΧΡ αποτελούσε..
σε διάφορες εποχές και λαούς σύμβολο που αναφερόταν σε διαφορετικές θεότητες. Ενδεικτικά, για τους Έλληνες αποτελούσε σύμβολο του θεού Χρόνου. Για τους Αιγυπτίους σύμβολο του θεού Ώρου (Χαρού).

Ειδικότερα, για την πτολεμαϊκή σειρά νομισμάτων στην οποία αναφέρεστε, το σύμβολο ΧΡ χρησιμοποιείτο ως σημείο ελέγχου για την αυθεντικότητα του νομίσματος (πιθανόν χρηστόν = χρησιμοποιήσιμο, καλό). Πολλοί άλλοι συνδυασμοί γραμμάτων χρησιμοποιήθηκαν με αυτόν τον σκοπό την εποχή εκείνη (όπως χρησιμοποιούμε σήμερα διάφορα άλλα σημάδια, αριθμούς ή γράμματα), όπως ΑΑ, ΒΒ, ΔΔ κλπ.

Ενδεικτικά, ο αναγνώστης σας μπορεί να ενημερωθεί από το κλασικό "Τα νομίσματα του κράτους των Πτολεμαίων" του Σβορώνου ή το νεότερο Money in Ptolemaic Egypt: From the Macedonian Conquest to the End of the Third Century BC (http://books.google.gr/books?id=zIVw7l34fHkC).

Με εκτίμηση,

Ευθύμιος Μαυρογεωργιάδης
Θεσσαλονίκη
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη