7 Αυγ 2012

Καμίνι η Θεσσαλονίκη

Θάλαμο αερίων θα θυμίζει τις επόμενες μέρες το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, όπου θα επικρατούν ασφυκτικές συνθήκες. Τη ζέστη και τις υψηλές θερμοκρασίες σε επίπεδο καύσωνα, που θα επικρατούν σε όλη την Ελλάδα, θα έρθει να επιτείνει το φαινόμενο της...
«αστικής θερμονησίδας», το οποίο παρατηρείται στη Θεσσαλονίκη, όπως και σε άλλα μεγάλα αστικά κέντρα.

Οπως εξηγεί ο μετεωρολόγος του ΕΛΓΑ στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» και διδάκτωρ Μετεωρολογίας, Μιχάλης Σιούτας, όταν μέσα στην πόλη η θερμοκρασία είναι μεγαλύτερη από αυτή στα προάστια, τότε έχουμε το φαινόμενο της «αστικής θερμονησίδας».

«Η πόλη, λόγω των εκατοντάδων χιλιάδων τόνων τσιμέντου από τα κτίρια, του τεράστιου όγκου της ασφάλτου από τους δρόμους, αλλά και των χιλιάδων ΙΧ με τις λαμαρίνες τους, μοιάζει με ένα μεγάλο θερμοσυσσωρευτή, ο οποίος όλη τη μέρα μαζεύει θερμότητα. Οταν έρχεται το βράδυ και περιμένουμε να δροσίσει, η πόλη αποβάλλει τη ζέστη που έχει μαζέψει όλη τη μέρα. Ετσι οι συνθήκες είναι ασφυκτικές ακόμα και τη νύχτα», αναφέρει ο μετεωρολόγος.


Ο κ. Σιούτας σημειώνει ότι κατά τη διάρκεια της ημέρας, η θερμοκρασία που επικρατεί μέσα στην πόλη μπορεί να είναι τρεις, ακόμα και τέσσερις βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από αυτή που επικρατεί στην ύπαιθρο του νομού.

Και είναι πραγματικά εντυπωσιακή η διαφορά που μπορεί να υπάρχει τις νύχτες, ιδίως αυτές που επικρατεί άπνοια. Ετσι, όπως υπογραμμίζει ο μετεωρολόγος, η διαφορά φτάνει τους έξι, ακόμα και τους οκτώ βαθμούς Κελσίου!

Ο ίδιος επισημαίνει ότι με βάση μετρήσεις που έχουν γίνει, οι υψηλότερες θερμοκρασίες καταγράφονται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στους Αμπελόκηπους, τις Συκιές, τη Νεάπολη, καθώς και στην παραλιακή ζώνη, από το λιμάνι μέχρι την Καλαμαριά. Στον αντίποδα, δροσερότερες περιοχές είναι ο Εύοσμος, η Ευκαρπία, η Πυλαία και το Πανόραμα.

Πάντως, όπως τονίζει ο κ. Σιούτας, για τις ασφυκτικές συνθήκες που επικρατούν, εκτός από τη ζέστη και τις υψηλές θερμοκρασίες, ευθύνονται και οι ανθρωπογενείς δραστηριότητες. «Τα υλικά που χρησιμοποιούνται σε διάφορες κατασκευές, όπως για παράδειγμα το τσιμέντο και οι λαμαρίνες των αυτοκινήτων, έχουν μερίδιο ευθύνης για τις συνθήκες ασφυξίας που διαμορφώνονται μέσα στα αστικά κέντρα, αφού έχουν την ιδιότητα να απορροφούν μεγάλα ποσά θερμότητας από τον ήλιο, τα οποία στη συνέχεια εκπέμπουν», καταλήγει ο μετεωρολόγος.


Πηγή: Aggelioforos.gr


Δείτε τι θερμοκρασίες έχει αυτή την ώρα στην Κεντρική Αφρική

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη