23 Αυγ 2012

Πρόγραμμα εκπαίδευσης προσωπικού επιχειρήσεων τροφίμων

Υλοποίηση της απαραίτητης εκπαίδευσης του προσωπικού των επιχειρήσεων τροφίμων απο τον ΕΦΕΤ, αναλαμβάνει ο ΠΑΣΚΕΔΙ σε όλη την Ελλάδα.
Διαδικασία υλοποίησης της επίσημης εκπαίδευσης του προσωπικού των επιχειρήσεων τροφίμων:



ΣΚΟΠΟΣ
Η εκπαίδευση αυτή έχει σκοπό την κατάρτιση του προσωπικού των επιχειρήσεων τροφίμων σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων σε όλα τα στάδια της τροφικής αλυσίδας ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητα των παραγομένων προϊόντων και η προστασία του καταναλωτή. Με την εκπαίδευση υλοποιείται η νομοθετική απαίτηση της ΚΥΑ 487/2000, σύμφωνα με την οποία οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων τροφίμων εξασφαλίζουν την κατάρτιση σχετικά με την υγιεινή των τροφίμων όλων όσων χειρίζονται τρόφιμα στην επιχείρησή τους.

ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ
Οι επιχειρήσεις τροφίμων (παραγωγής, επεξεργασίας, αποθήκευσης, μεταφοράς, λιανικού εμπορίου, διάθεσης τροφίμων, μαζικής εστίασης και ζαχαροπλαστικής (εστιατόρια, κέτερινγκ, ξενοδοχεία, νοσοκομεία κλπ.) και τα εργαστήρια ζαχαροπλαστικής, αλλαντοποιίας, παραγωγής γύρου κ.λ.π. έχουν υποχρέωση να εκπαιδεύουν όλο το προσωπικό τους που ασχολείται με χειρισμό τροφίμων σύμφωνα με την "επίσημη εκπαίδευση του ΕΦΕΤ σε βασικές αρχές ασφάλειας και υγιεινής τροφίμων" .
Οι επιχειρήσεις παραγωγής ή επεξεργασίας τροφίμων που απαιτούν περισσότερο εξειδικευμένη εκπαίδευση, μπορούν να εξαιρεθούν από την υποχρέωση αυτή, εφόσον έχουν υλοποιήσει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων, που τεκμηριώνεται στους επιθεωρητές του ΕΦΕΤ ή και από τις συναρμόδιες Αρχές Ελέγχου με την επίδειξη των παρακάτω παραστατικών:
Σε περίπτωση υλοποίησης της εκπαίδευσης από την ίδια την επιχείρηση:

• Υπεύθυνη Δήλωση η οποία να συνυπογράφεται από τον Υπεύθυνο Διασφάλισης Ποιότητας και Υγιεινής Τροφίμων και τον Διευθυντή της Επιχείρησης (ή τον ασκούντα/ες κατά τεκμήριο τα ανωτέρω καθήκοντα) από την οποία να προκύπτει ο χρόνος, ο τόπος, η διάρκεια, τα στοιχεία των εργαζομένων, η θεματολογία, το εκπαιδευτικό υλικό και τα στοιχεία του εκπαιδευτή/ών. (Ονοματεπώνυμο, Α.Φ.Μ. και τα έγγραφα που αποδεικνύουν τα τυπικά προσόντα)
Σε περίπτωση υλοποίησης της εκπαίδευσης από εκπαιδευτικό φορέα (Φυσικό ή Νομικό Πρόσωπο που τεκμηριώνει την ικανότητα να διεξάγει την εκπαίδευση και την καταλληλότητα του χώρου ):

• Βεβαίωση του Εκπαιδευτικού Φορέα από την οποία να προκύπτει ο χρόνος, ο τόπος, η διάρκεια, τα στοιχεία των εργαζομένων, η θεματολογία, το εκπαιδευτικό υλικό και τα στοιχεία του εκπαιδευτή/ών. (Ονοματεπώνυμο, Α.Φ.Μ. και τα έγγραφα που αποδεικνύουν τα τυπικά προσόντα).

Αιτήσεις εδώ: http://www.paskedi.gr/index.jsp?CMCCode=0113&CMRCode=16VIRRAQD