Τα ανακοινωθέντα μέτρα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), για δραματικές μειώσεις στις τιμές αγοράς του παραγόμενου ηλεκτρικού ρεύματος ...
από μονάδες φωτοβολταϊκών, δείχνουν την εγκληματική προχειρότητα με την οποία η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα μεγάλα ζητήματα της επιχειρηματικότητας, της ανάπτυξης, της ενεργειακής πολιτικής και του περιβάλλοντος.
Η ανικανότητα της κυβέρνησης αποδεικνύεται διπλή, αφενός να εισπράξει έσοδα και οφειλές από τις πηγές που πρέπει, και αφετέρου να δημιουργήσει ένα σταθερό επιχειρηματικό και αναπτυξιακό περιβάλλον, προσελκύοντας επενδύσεις σε έναν από τους ελάχιστους κλάδους της ελληνικής οικονομίας που είχε δυνατότητες ανάπτυξης εν μέσω κρίσης.
Για μια ακόμα φορά, η κυβέρνηση ενεργεί στη λογική αφαίμαξης κάθε επιχειρηματικής προσπάθειας που παρουσιάζει κέρδος. Η μείωση της απόδοσης των επενδύσεων φωτοβολταϊκών δημιουργεί μονοπώλια και απαγορεύει την περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας. Με τις νέες μειώσεις στις εγγυημένες τιμές πώλησης του παραγόμενου ρεύματος από φωτοβολταϊκά και την ταυτόχρονη φορολόγηση του εισοδήματος των επενδυτών, λαμβάνοντας υπόψη και τα επιτόκια δανεισμού στο ύψος που τα ορίζουν σήμερα οι τράπεζες, ελαχιστοποιείται η δυνατότητα κέρδους, με κίνδυνο να καταστεί μη ελκυστική πλέον η επενδυτική δραστηριότητα στον κλάδο και η υλοποίηση νέων έργων φωτοβολταϊκών. Οι επιβληθείσες μειώσεις που φτάνουν στο 46,8% σε σχέση με τις τιμές που είχαν αποφασιστεί μόλις πριν 6 μήνες, υπερβαίνουν κατά πολύ την ανάλογη μείωση στο κόστος εξοπλισμού, ενώ δεν λαμβάνουν υπόψη τα χρηματοπιστωτικά δεδομένα της χώρας.
Όμως, τα μέτρα του ΥΠΕΚΑ δεν θα καταφέρουν να εξυπηρετήσουν ούτε και τον αντικειμενικό στόχο τον οποίο υποτίθεται ότι επιδιώκουν, δηλαδή την άρση των προβλημάτων ρευστότητας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς δεν αντιμετωπίζουν τις στρεβλώσεις που συνεχίζουν να την χαρακτηρίζουν, με κυριότερες την άμεση επιδότηση προς τα ορυκτά καύσιμα που αγγίζουν το 1,5 δις ευρώ το χρόνο, καθώς το 60% των χρημάτων που πληρώνουν οι καταναλωτές για το τέλος ΑΠΕ κατευθύνεται τελικά προς τα ορυκτά, ρυπογόνα και εισαγόμενα καύσιμα. Προς επίρρωση αυτής της εσφαλμένης πολιτικής είναι και η απόφαση του τέως Υφυπουργού Ενέργειας κ. Ι. Μανιάτη να «βαπτίσει» ΑΠΕ τις μονάδες συμπαραγωγής φυσικού αερίου εντάσσοντάς τις στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ και επιβαρύνοντάς τον έτσι ακόμα περισσότερο, εις βάρος των πραγματικών ΑΠΕ.
Επιπλέον, με την αναστολή υποβολής νέων αιτημάτων εγκατάστασης φωτοβολταϊκών και με το «πάγωμα» αξιολόγησης των παλαιών, το ΥΠΕΚΑ το μόνο που καταφέρνει είναι να ευνοεί το παράνομο και νόμιμο εμπόριο υφιστάμενων αδειών, με τεράστια κεφάλαια να αλλάζουν χέρια χωρίς να δηλώνονται και χωρίς να φορολογούνται.
Ο κλάδος των φωτοβολταϊκών έχει δημιουργήσει έως σήμερα 50.000 νέες θέσεις εργασίας οι οποίες κινδυνεύουν να χαθούν. Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται και μονάδες παραγωγής φωτοβολταϊκών πλαισίων (πάνελ) υψηλής ποιότητας. Συνέπεια της κρατικής παλινωδίας θα είναι να μπει ο κλάδος σε ύφεση, με αποτέλεσμα την απώλεια χιλιάδων θέσεων άμεσης και έμμεσης εργασίας και την συνακόλουθη απώλεια φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών για το δημόσιο. Όταν η πολιτεία αντιμετωπίζει με αυτόν τον τρόπο έναν υγιή και ελπιδοφόρο κλάδο της πράσινης οικονομίας, στην πραγματικότητα υπονομεύει τα αναπτυξιακά εργαλεία που θα μπορούσαν να στηρίξουν την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την κρίση και τη βαθιά ύφεση. Η κίνηση αυτή αποδεικνύει για μια ακόμα φορά την ανυπαρξία σοβαρότητας, συνέπειας και φερεγγυότητας της πολιτείας όταν καλεί ξένους και έλληνες επενδυτές να εμπιστευθούν την ελληνική οικονομία.