22 Αυγ 2012

Απετάξω τη δραχμή; Aπεταξάμην - Συνετάξω τω Πανταλάκη και τοις ομοίοις αυτώ; Συνεταξάμην!

Συ κύριε πρωθυπουργέ μού είπες: «Ανάπτυξη», «Εμπιστευθείτε με!».
Ο πτωχός [και] τω πνεύματι καστανάς της γωνίας που τώρα το καλοκαίρι ψήνει καλαμπόκια και διαθέτει απολυτήριο πρώτης Δημοτικού λέγει: επειδή έχω βυθίσει τη χώρα στην ύφεση, με αποτέλεσμα να έχουν μειωθεί δραματικά τα φορολογικά έσοδα, πρέπει να βρω χρήματα για να καλύψω τις δαπάνες του αδηφάγου κράτους, τις οποίες αυξάνω ανερυθριάστως ο ξεφτίλας. Πώς, όμως, θα πληρώσω συντάξεις, όταν έχω διαλύσει τα ασφαλιστικά ταμεία με τα PSI, τις..
αθρόες συνταξιοδοτήσεις λόγω αβεβαιότητας για το μέλλον, τα υψηλά εφ’ άρπαξ και την απώλεια εισφορών λόγω ανεργίας, εξ ου και δεν έχω μία εξακολουθών δανειζόμενος για να πληρώνω τους διεθνείς τοκογλύφους, ενώ προσποιούμαι ότι δανείζομαι για να πληρώνω μισθούς και συντάξεις; Πώς θα πληρώσω μισθούς, όταν έχουν μειωθεί τα φορολογικά έσοδα λόγω μείωσης τόσο του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων όσο και των μισθών, πολλοί των οποίων έχουν μηδενισθεί λόγω εκτίναξης στα ύψη της ανεργίας;

Αν μειώσω τους μισθούς και τις συντάξεις, επειδή δεν έχω να καλύψω τα σημερινά επίπεδά τους, αλλά ταυτοχρόνως αυξήσω τους φόρους, έμμεσους και άμεσους, θα μειώσω ακόμη περισσότερο την αγοραστική δύναμη του λαού, ο οποίος, μοιραίως, θα περιορίσει τις καταναλωτικές του συνήθειες/δαπάνες. Αποτέλεσμα τούτου θα είναι να μειωθεί ο κύκλος εργασιών των μικροεπιχειρήσεων, με συνέπεια να μειώσουν αυτές τις αποδοχές τού προσωπικού τους [χάριν της ανταγωνιστικότητος βεβαίως-βεβαίως] ή να απολύσουν μέρος του προσωπικού τους, ώστε να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, ή στη χειρότερη περίπτωση να βάλουν λουκέτο και στην ίδια την επιχείρηση. Το απασχολούμενο προσωπικό με τις μειωμένες αποδοχές ή το απολυμένο προσωπικό θα προσαρμόσει τις αγοραστικές του συνήθειες στη νέα κατάσταση και, έτσι, θα συνεχίσει να μειώνεται έτι περαιτέρω ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων που δεν έχουν βάλει λουκέτο, με αποτέλεσμα να συνεχίσουν να μειώνονται τα φορολογικά έσοδα του κράτους, οπότε πάλι δεν θα έχω λεφτά για μισθούς και συντάξεις και θα εφορμήσω επί της ακίνητης περιουσίας και των αποταμιεύσεων του χαμηλοσυνταξιούχου, του άνεργου, του χαμηλόμισθου. Αποτέλεσμα; Συντήρηση του αέναου φαύλου κύκλου της οικονομικής κατάρρευσης και κυριολεκτική εξαθλίωση του λαού, για την οποία μας μιλούσε ο Γιωργάκης ήδη από το 2009.

Του χρόνου θα μιλάμε για νέο πακέτο, του παραχρόνου για άλλο πακέτο κ.ο.κ.
Αντ’ αυτού προτείνει ο καστανάς: λέω στους τοκογλύφους να κάνουν «κράτει», βάζω κάτω τα νούμερα και τους εξηγώ ότι έχουν πάρει το κεφάλαιό τους περίπου δύο φορές και ότι κάπου πρέπει να σταματήσουν. Κι’ άμα λάχει, συγκροτώ και μια Επιτροπή Ελέγχου του Χρέους, για να δω ποιος έφαγε τον αγλέορα. Να δω, επίσης, γιατί πρέπει να πληρώσω στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ομόλογα που αυτή κατέχει στην ονομαστική τους αξία, ενώ η ίδια τα έχει αγοράσει στη μισή ονομαστική αξία. Αν οι δανειστές το παίζουν άγριοι και αρχίζουν να με κακολογούν στη γειτονιά ότι είμαι μπαγάσας, τους λέω ξερά «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος» και τελειώνει το party αφήνοντάς τους σύξυλους. Αυτό το έχουν πει και άλλοι πάρα πολλοί καστανάδες πριν από μένα.

Είναι τόσο απλό όσο το ότι ουδέποτε προσπαθείς να επαναφέρεις στη θέση της την αλυσίδα που ξέφυγε από τα γρανάζια του δίσκου μετάδοσης κίνησης του ποδηλάτου, ενόσω το ποδήλατο βρίσκεται εν κινήσει. Επειδή, όμως, το τελευταίο δεν το είχε καταλάβει ο Γιωργάκης, αν κρίνω από το σχετικό ατύχημά του, μήπως αυτά που μας έλεγε περί υφέσεως και φαύλου κύκλου εν έτει 2009 απλώς τα διάβαζε χωρίς να τα έχει καταλάβει;

Και καλά, ο Γιωργάκης δεν είχε καταλάβει τίποτε, για το οποίο πολύ αμφιβάλλω, εξ ου και πρέπει να λογοδοτήσει. Όλοι οι άλλοι που ακολουθούσαν κατά πόδας τον Γιωργάκη στις καταστροφικές επιλογές του; Κι’ αυτοί δεν είχαν πάρει πρέφα; Ντιπ για ντιπ; Ούτε κι’ εκείνοι που του έγραφαν αυτά που εκείνος διάβαζε είχαν καταλάβει τί έγραφαν; Δεν νομίζω! Μα ούτε κι’ ο Σαμαράς; Ούτε ο Στουρνάρας; Ούτε όλοι αυτοί που έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στον Σαμαρά και σε περίεργους τύπους όπως ο Στουρνάρας, ο Σταϊκούρας, ο Μιταράκης, ο Λυκουρέντζος και πάει λέγοντας; Γιατί κύριοι; Προσλάβετε επί τέλους έναν καστανά. Με διαδικασίες εκτός ΑΣΕΠ, φυσικά, διότι οι τρισμέγιστοι πανεπιστήμονές σας με τις διεθνείς περγαμηνές και την έξωθεν καλή μαρτυρία θα τον «κόψουν» στα σίγουρα ζητώντας του γραφήματα, πίνακες, συντεταγμένες, ίσως και συνιστώσες.

Δεν υπάρχει άλλη λύση. Αυτό σου είπε Αντωνάκη με λίγα λόγια ο καστανάς Λαφαζάνης. Τί δεν καταλλλλλλλαβαίνεις; Βαρέθηκα το παιχνιδάκι με το σκωτσέζικο ντους. Δραχμή-ευρώ, ευρώ-δραχμή, φεύγουμε από την ευρωζώνη, δεν φεύγουμε από την ευρωζώνη, μας διώχνουν από την ευρωζώνη, δεν μας διώχνουν απ’ την ευρωζώνη, επαναδιαπραγματευόμαστε, δεν επαναδιαπραγματεύονται, μέσα η Ελλάδα στην ευρωζώνη, έξω η Ελλάδα από την ευρωζώνη, ο ΣΥΡΙΖΑ το κόμμα της δραχμής, η ΝΕΑ ΠΑΣΟΚΟΔΗΜΑΡ το κόμμα του ευρώ, πακέτο 11,5 δισ., όχι πακέτο 14 δισ. και πάει λέγοντας. Το κακό, πάντως, δεν είναι που εσύ μέμφεσαι τον ΣΥΡΙΖΑ και του κολλάς τη ρετσινιά του «κόμματος της δραχμής». Το κακό είναι πως ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σχέδιο ομαλής επανόδου στη δραχμή και εξόδου από την κρίση. Λέγοντας και κάνοντας κι’ αυτός. Δίνει κι’ αυτός εξετάσεις στους διεθνείς τοκογλύφους, όπως έδωσες και συ Αντώνη και αρίστευσες.

Τί φοβάσαι λοιπόν; Μήπως επανέλθουμε στη δραχμή και πεινάσουμε; Γιατί, τώρα τί κάνουμε; Τρώμε με χρυσά κουτάλια; Αν δεν βρούμε στα ράφια των μπακάλικων Bebelac, θα βρούμε κρέμ,α ΓΙΩΤΗΣ. Δεν θα βρούμε γάλα ΔΕΛΤΑ παραγόμενο 100% στη Γαλλία; Θα βρούμε ΟΛΥΜΠΟΣ. Δεν θα βρούμε λαχανάκια Βρυξελλών και μήλα Χιλής; Θα βρούμε λάχανα Μαραθώνος και μήλα Τριπόλεως ή Βόλου. Ή μήπως τρέμεις από τον φόβο ότι θα έλθουν όλα τα λαμόγια που έβγαλαν έξω τα κεφάλαιά τους και θα αγοράσουν μπιρ παρά την ακίνητη περιουσία μας, η αξία της οποίας θα είναι εκπεφρασμένη σε δραχμούλες; Σιγά μην το σκέφτηκες. Αν πάντως το σκέφτηκες, έχεις τη δυνατότητα, αν το θέλεις, να αποτρέψεις οποιαδήποτε κουφάλα από του να πάρει το σπίτι μου αντί πινακίου φακής ανεξαρτήτως του ποίο είναι το εθνικό νόμισμα. Υπάρχουν χίλιοι δυο τρόποι να την κάνεις [την κουφάλα] να βάλει τα κεφάλαιά της εκεί που ξέρει και όχι στο σπίτι μου Αντώνη. Μπορείς π.χ. να την αναγκάσεις [την κουφάλα] να οδηγηθεί στην εξαγορά της Έβερτον ή της Μάντσεστερ στην καλλίτερη περίπτωση. Αν, όμως, συναναστρέφεσαι και συντάσσεσαι με τύπους ως οι χιλιάδες Πανταλάκηδες, τότε ……….

Σωτήριος Καλαμίτσης
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη