10 Αυγ 2012

«Η εφεδρεία «κλειδί» της διαπραγμάτευσης»

Αποφασισμένη να προχωρήσει στην εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας είναι η κυβέρνηση, η οποία αναζητεί το πιο πρόσφορο δημοσιονομικά και κοινωνικά μοντέλο υλοποίησης του μέτρου. Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας καλούνται να αντιμετωπίσουν τις αντιδράσεις από ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατική Αριστερά. Χθεσινό τηλεγράφημα του
πρακτορείου Reuters ανέφερε, επικαλούμενο δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων, ότι «το σχέδιο της εφεδρείας θα προχωρήσει αυτή τη φορά», σε αντιδιαστολή με την περίοδο της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, «οπότε το μέτρο απλώς δεν εφαρμόστηκε», μήνυμα το οποίο έστειλε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός όταν αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, είχε πει ότι δεν πρόκειται να αποφασιστούν και να υλοποιηθούν πολιτικές που απέτυχαν στο παρελθόν.
Πόσους αφορά
Σύμφωνα πάντα με το Reuters , στόχος είναι να τεθούν σε καθεστώς εφεδρείας 40.000 δημόσιοι υπάλληλοι, ώστε να προκύψει εξοικονόμηση πόρων και – κυρίως- να σταλεί στην Τρόικα μήνυμα αποφασιστικότητας . Στο ίδιο ρεπορτάζ σημειώνεται ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να μειώσει τον αριθμό των συμβασιούχων του Δημοσίου.
Ο «Ε. Τ.», είχε επισημάνει προχθές ότι το οικονομικό επιτελείο εξετάζει την ένταξη 45.000 δημοσίων υπαλλήλων σε καθεστώς εφεδρείας, σε συνδυασμό με τη μη ανανέωση 25.000 συμβάσεων.
Το δημοσιονομικό όφελος από την εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας υπολογίζεται σε μερικές δεκάδες ή λίγες εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, αλλά υπάρχει και άλλο, πολύ μεγαλύτερο όφελος: η υλοποίηση της εφεδρείας θα πείσει την Τρόικα να αποδεχθεί την παράβλεψη της ελληνικής πλευράς για περικοπές ύψους 1 δις ευρώ από λειτουργικές δαπάνες του δημοσίου. Η εργασιακή εφεδρεία θα βασιστεί σε ένα μοντέλο εντελώς διαφορετικό από την αποτυχημένη «οριζόντια» συνταγή της κυβέρνησης Παπανδρέου. Το πιθανότερο είναι ότι θα υιοθετηθεί η σχετική πρόταση της Ν. Δ., με επιμέρους τροποποιήσεις . Έτσι εκτιμάται ότι θα ισχύσουν ηλικιακά κριτήρια (πιο κοντά στην εφεδρεία βρίσκονται οι υπάλληλοι άνω των 50 ετών), σε συνδυασμό με τα προσόντα των δημοσίων υπαλλήλων (σπουδές, δεξιότητες κ. λ. π. ). Υπ αριθμόν ένα υποψήφιοι είναι οι περίπου 5.500 υπάλληλοι οργανισμών και φορέων του δημοσίου που θα συγχωνευθούν ή θα κλείσουν το προσεχές διάστημα. Οι εν λόγω εργαζόμενοι σχεδιάζεται να τεθούν σε καθεστώς εφεδρείας αντί να μεταταγούν σε άλλες υπηρεσίες, και αναμένεται να λαμβάνουν επί μια τριετία περί το 60% του μισθού τους, εφόσον δεν βρουν άλλη εργασία.
Το σχέδιο αυτό, ωστόσο συναντά αντιδράσεις από το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Αριστερά και αναδεικνύεται σε δυσεπίλυτο πρόβλημα για το Μαξίμου και αυτό παρά το γεγονός ότι τόσο ο Ευ. Βενιζέλος όσο και ο Φ. Κουβέλης γνωρίζουν ότι το μέτρο της εφεδρείας δεν επιλέγεται τόσο για το δημοσιονομικό του αποτέλεσμα όσο διότι θα αποτελέσει ένα ισχυρό χαρτί διαπραγμάτευσης για την κυβέρνηση έναντι των θεσμικών εταίρων στην Ε. Ε., μόλις ξεκινήσει η ουσιαστική φάση της διαπραγμάτευσης...

(απόσπασμα άρθρου από τον Ελεύθερο Τύπο)
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη