5 Αυγ 2012

Πολύ το γουστάρουμε όταν μας «διορθώνουν» οι αναγνώστες μας!

Σωστός ο αναγνώστης μας. Είδε την ανάρτηση -από e-mail αναγνώστη- για τον Μέγα Αλέξανδρο και τον Διογένη και απαντά.. Αφού εκεί έγινε η συνάντηση που θέλατε να είναι το άγαλμα…

Εμείς φυσικά την πατήσαμε με την φωτογραφία που μας έστειλε ο αναγνώστης μιας και στο μυαλό μας είχαμε την... διστακτικότητα των δημάρχων των μεγάλων πόλεων στο να βάλουν προτομή του Μέγα Αλεξάνδρου στις πόλεις τους, σε κεντρικά σημεία.

(δείτε εδώ )

Παρόλα αυτά δικαίως ο αναγνώστης μας διαμαρτύρεται… η συγκεκριμένη παράσταση είναι ακριβώς εκεί που έπρεπε να είναι. Το θέμα όμως παραμένει, αγάλματα του Αλεξάνδρου τοποθετούνται στις κεντρικότερες πλατείες των Σκοπίων και όχι της Ελλάδος όπως και θα έπρεπε.

Σύντομο Ιστορικό της συνάντησης
Ο Διογένης είχε συλληφθεί αιχμάλωτος και κατάληξε στα δουλοπάζαρα της Κορίνθου. Ο Ξενιάδης, πλούσιος, αριστοκράτης της εποχής, είδε τον Διογένη και θέλησε να τον αγοράσει. Συζήτησε με τον δουλέμπορο και ο δουλέμπορος πλησίασε τον Διογένη και του είπε: "Αυτός ενδιαφέρεται να σε αγοράσει, τι δουλειά ξέρεις να κάνεις να του πω;". Ο Διογένης με λογοπαίγνιο απαντά "Ανθρώπων ’ρχων". Το λογοπαίγνιο αυτό, ενός δούλου άρεσε στον Ξενιάδη που χαμογέλασε και τον αγόρασε, αφού αντιλήφθηκε τις δύο έννοιες που με οξυδέρκεια έθεσε ο Διογένης: "Διοικώ τους ανθρώπους και διδάσκω στους ανθρώπους αρχές". Ο Ξενιάδης ανάθεσε στον Διογένη τη διδασκαλία των παιδιών του και έτσι ο Διογένης έμεινε στο Κράθειον, ένα προάστιο της Κορίνθου.
Ο Μέγας Αλέξανδρος είχε ένα εκπαιδευτή, τον Λεωνίδα, που ήταν μυημένος στην κυνική φιλοσοφία. Γνώστης της κυνικής φιλοσοφίας οΑλέξανδρος γνώριζε για τον Διογένη, για τα διδάγματά του, το ύφος και το πνεύμα του. Όταν ο Αλέξανδρος ήταν στην Κόρινθο, ήθελε να τον γνωρίσει και έστειλε ένα υπασπιστή του να βρει τον Διογένη και να του τον παρουσιάσει. Αφού ο υπασπιστής τον εντόπισε, του είπε: "Σε ζητεί ο Βασιλεύς Αλέξανδρος να σε δει". Ο Διογένης απάντησε "Εγώ δεν θέλω να τον δω. Εάν θέλει αυτός ας έρθει να με δει". Πράγματι, ο Αλέξανδροςπήγε να δει τον Διογένη.

Η συνάντηση







 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη