28 Σεπ 2012

Ο Πρόεδρος και ο Ζ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής

Γράφει για τα χάλια μας, ο Σωτήριος Καλαμίτσης

«Περικοπές στους μισθούς να δεχθώ, αλλά περικοπές στη Δημοκρατία ποτέ» διεκήρυξε προχθές ο τεράστιος δημοσιοκάφρος Ιωάννης Πρετεντέρης.
Και αυτά εξ αφορμής της αποκάλυψης υπόθεσης, στην οποία εμπλέκουν και τον Πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη. Η αποκάλυψη αυτή, ισχυρίζονται μερικοί ότι, ..
αποσταθεροποιεί τη Δημοκρατία.

Εγώ θυμάμαι πολύ καλά ότι η Βουλή, πιστή στις δημοκρατικές μεταπολιτευτικές παραδόσεις, δεν εξέλεξε τον υποψήφιο της Χρυσής Αυγής για την 7η θέση Αντιπροέδρου της Βουλής διατρανώνοντας έτσι την πίστη της στη Δημοκρατία, στην οποία δεν έχουν θέση βουλευτές που ανήκουν σε...
...φασιστικό και πολέμιο της Δημοκρατίας κόμμα, το οποίο, ειρήσθω εν παρόδω, δεν έχει μετάσχει στο μεταπολιτευτικό φαγοπότι  των κωμάτων εξουσίας. Έδειξαν, επίσης, με τη στάση τους πόσο υπολήπτονται τη βούληση του λαού που εκδηλώθηκε δις μέσα από εκλογές.
          
Και ενώ χηρεύει μονίμως η θέση του 7ου Αντιπροέδρου, ώστε να μην καταληφθεί ποτέ από τα σύγχρονα μιάσματα, ο δημοκρατικότερος όλων Πρόεδρος αυτής φέρεται εμπλεκόμενος σε χοντρό σκάνδαλο. Ευκαιρίας δοθείσης έριξε ο κ. Πρόεδρος τα μπινελίκια του για εκείνους που έφεραν στο φως την καταγγελία για  σκάνδαλο. Γιατί το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε τώρα και όχι πέρυσι ή του χρόνου; Αυτό το ηλίθιο ερώτημα αιωρείται. Μήπως για να αποσταθεροποιηθεί η Δημοκρατία; Μάλλον. Δεν εξηγείται αλλιώς η αποκάλυψη του σκανδάλου τούτη την ώρα. Έπρεπε η αποκάλυψη να περιμένει μέχρις ότου ο κ. Πρόεδρος ολοκληρώσει τα μαθήματα Δημοκρατίας που δίνει καθημερινά, ώστε να μην κινδυνεύσουμε από μία δικτατορία.
          
Δίκiο, λοιπόν, έχει ο κ. Πρετεντέρης που είναι διατεθειμένος να αποδεχθεί το πετσόκομα συντάξεων και μισθών, αρκεί να μη θιγεί η Δημοκρατία. Με τί θα τρεφόμεθα, αν εξαϋλωθούν οι συντάξεις μας και οι μισθοί μας; Ούτε λίγη Δημοκρατία να μην υπάρχει, να δαγκώσουμε ένα κομματάκι; Παλιά έλεγαν «Ελιά-ελιά και Κώτσο Βασιληά». Κατ’ αναλογίαν θα πρέπει σήμερα να λέμε «Μπουρδέλα-μπουρδέλα μαζί με το Βαγγέλα».
          
Και επειδή εγώ ερευνώ πού και πού τας γραφάς, διάβασα την περίφημη εξώδικο δήλωση Ζωγραφάκη προς τον τέως Πρόεδρο της Βουλής Φ. Πετσάλνικο. Βρώμα και δυσωδία που πιστεύω ότι δεν αφίσταται της πραγματικότητας. Άλλο τώρα το αν θα μπορέσει ο καταγγέλλων να τεκμηριώσει τις καταγγελίες του. Στάθηκα, όμως, σε μία παράγραφο, όπου γράφει πως για χάρη του κ. Καρούζου τροποποιήθηκε το άρθρο 107 του Πτωχευτικού Κώδικα. Ερευνώντας, λοιπόν, ανεκάλυψα τα εξής:

Με το άρθρο 34 του ν. 3858/2010 τροποποιήθηκαν διατάξεις των άρθρων 107 επ.  του Πτωχευτικού Κώδικα σχετικές με την εξυγίανση επιχειρήσεων
- Με τις τροποποιούμενες διατάξεις καθιερώθηκαν ευνοϊκότεροι όροι για την υπό εξυγίανση επιχείρηση. Έτσι, ορίστηκε ότι  αντί να προσφερθεί να ικανοποιήσει τους δανειστές με το 20% τουλάχιστον των απαιτήσεών τους, μπορεί η υπό εξυγίανση επιχείρηση να προσφέρει τουλάχιστον 10% και αντί για υποχρέωση καταβολής του κουρεμένου χρέους εντός έτους, ορίστηκε καταβολή εντός 4 ετών.
Μέχρις εδώ καλά που λέει ο λόγος. Το ωραιότερο, όμως, είναι αλλού: οι τροποποιούμενες διατάξεις θα ισχύσουν μέχρι την 31.12.2014. Από 01.01.2015 οι τροποποιούμενες διατάξεις επανέρχονται στη διατύπωση που είχαν πριν τροποποιηθούν με το άρθρο 34 ν. 3858/2010. Έμεινα άναυδος. Δεν έχω ξανασυναντήσει τόσο εμπνευσμένη δημοκρατική νομοθέτηση.

Παρατήρησα, επίσης, ότι άρθρο 34 δεν υπήρχε στο σχέδιο νόμου, όπως αυτό υπεβλήθη στη Βουλή. Το νομοσχέδιο είχε 33 άρθρα. Μέχρι να το επεξεργασθεί, όμως, η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής και η αρμόδια Διαρκής Επιτροπή και να εισαχθεί στην Ολομέλεια, το άρθρο 34 ήταν εκεί.
Λοιπόν κ. Μεϊμαράκη, μπορείτε ως Πρόεδρος της Βουλής να απαντήσετε στα κάτωθι ερωτήματα;
- Πότε ακριβώς και με τίνος πρωτοβουλία προστέθηκε το άρθρο 34  στο νομοσχέδιο που ψηφισθέν έλαβε αριθμό νόμου 3858/2010;
          - Αφού ερωτήσετε τον Υπουργό Δικαιοσύνης, να μας πληροφορήσετε σε πόσες και ποίες υποθέσεις έχουν εφαρμοσθεί μέχρι σήμερα οι νέες διατάξεις;      
          Έχει, λοιπόν, ή δεν έχει δίκηο ο κ. Πρετεντέρης; Με τόση Δημοκρατία τί να τους κάνω τους μισθούς και τις συντάξεις; Θα τρώω κάθε μέρα στη μάπα και εφ’ όρου ζωής τη χορταστική Δημοκρατία του αχόρταγου κ. Μεϊμαράκη.

Σωτήριος Καλαμίτσης

Υ.Γ. Μπορεί ένας από τους 300 της Βουλής που προήλθε από τις εκλογές της 04.10.2009 και ψήφισε το άρθρο 34 του ν. 3858/2010 να μας εξηγήσει ποίος ο σκοπός της εν λόγω διάταξης, διότι εγώ δεν βρίσκω τίποτε στην αιτιολογική έκθεση του νόμου ούτε στα πρακτικά της Βουλής.