27 Σεπ 2012

Πέντε δράσεις, ασπίδα για την ελληνική κτηνοτροφία

Πέντε μέτρα «ασπίδα» για την ελληνική κτηνοτροφία που πλήττεται από την αύξηση της τιμής των ζωοτροφών προωθεί από την ΕΕ ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων..
Αθανάσιος Τσαυτάρης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προτάσεις και παρεμβάσεις του Έλληνα Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητή Αθανάσιου Τσαυτάρη, είχαν θετική απήχηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και άλλα Κράτη Μέλη τις επόμενες ημέρες περιμένουμε θετικές εξελίξεις.

-Ο Υπουργός εισηγήθηκε την αύξηση της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης 2012 των ελλήνων κτηνοτρόφων πάνω από 50%.
Ακόμη  ζήτησε την εξασφάλιση  πρόσβασης στο Ταμείο Αλληλεγγύης της Ε.Ε. που έχει συσταθεί για έκτατες περιστάσεις όπως αυτή της απότομης αύξησης της τιμής των ζωοτροφών

Ο κ Τσαυτάρης εισηγήθηκε ακόμη την προβλεπόμενη δυνατότητα εφαρμογής του προγράμματος κρατικών ενισχύσεων «de minimis» για τους κτηνοτρόφους  ώστε να ανταπεξέλθουν άμεσα στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.

Καλλιέργεια Ψυχανθών, εναλλακτικές ζωοτροφές
Η αύξηση των τιμών στα δημητριακά που ξεκινά από τις ΗΠΑ έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνεται κατακόρυφα στην Ευρώπη η τιμή των ζωοτροφών.
Παραγωγοί και καταναλωτές στην Ελλάδα φοβούνται ότι θα πληρώσουν το τελικό τίμημα της ανόδου των πρώτων υλών.
    
Η απάντηση ή καλύτερα η διέξοδος στο πρόβλημα έρχεται από την Ευρώπη και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Έχει ήδη προταθεί και βρήκε θετική ανταπόκριση η ενίσχυση της καλλιέργειας των ψυχανθών από το 2013 με ένα κατ αποκοπή ποσό, ώστε να ενθαρρυνθεί η αύξηση των εκτάσεων που καλλιεργούνται με ψυχανθή για παραγωγή πρωτεϊνούχων ζωοτροφών. Έτσι μετριάζεται η εξάρτηση από την εισαγόμενη σόγια η τιμή της οποίας διπλασιάστηκε. Η ενίσχυση αυτή θα είναι ανάλογη της ενίσχυσης που προβλέπονταν για την παραγωγή ενεργειακών καλλιεργειών έως το 2008 (άρθρο 88, τον κανονισμό ΕΚ 1782/2003)
Θεσπίζονται παράλληλα κίνητρα για καλλιέργεια ψυχανθών και πρωτεϊνούχων ζωοτροφών, στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής διάστασης και των φιλοπεριβαλλοντικών μέτρων που ενισχύονται στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Τέτοιο κίνητρο αποτελεί μια πρόσθετη πληρωμή για τις καλλιεργούμενες με ψυχανθή εκτάσεις, στο πλαίσιο του 2ου πυλώνα της ΚΑΠ που είναι υπό συζήτηση αυτό το διάστημα.