11 Σεπ 2012

Ψήφισμα εργαζομένων στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα

Σήμερα Τρίτη 11-9-2012, τα Σωματεία και οι εργαζόμενοι στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (Ε.Α.Σ.) με τη σημερινή μας συγκέντρωση διαμαρτυρίας, αντιδρούμε στα σχέδια τα οποία..
Κυβέρνηση και Τρόϊκα εξυφαίνουν για το μέλλον των Ε.Α.Σ.
Αφού μεθοδευμένα απαξιώνεται εδώ και καιρό το παραγωγικό έργο της εταιρίας, είτε με τη διακοπή της χρηματοδότησης, είτε με τη ματαίωση ή αναβολή παραγγελιών, Τρόϊκα και Κυβέρνηση μεθοδεύουν πλέον την ιδιωτικοποίηση και τον αφελληνισμό της μοναδικής εγχώριας Αμυντικής Βιομηχανίας με παραγωγικό αντικείμενο την κατασκευή πυρομαχικών και οπλικών συστημάτων.
Αγνοούνται πλήρως, η γεωπολιτική θέση της χώρας, οι ανάγκες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Ε.Δ.), το αίσθημα ασφάλειας του πολίτη, η αποτρεπτική ικανότητα και η αμυντική θωράκιση της χώρας και με τη λογική των αριθμών και τις ιδεοληψίες περί ιδιωτικής πρωτοβουλίας σχεδιάζουν το ξεπούλημα και την εκποίηση της εταιρίας.
Γνωρίζουμε καλά το πόσο έχει πληρώσει και πληρώνει ο Ελληνικός λαός τη διαπλοκή και την αδιαφάνεια κατά τη προμήθεια εξοπλισμών από σειρά ιδιωτικών εταιριών.
Γνωρίζουμε καλά τις σκανδαλώδεις συμβάσεις που υπέγραφε ο ιδιώτης ιδιοκτήτης της πρώην ΠΥΡΚΑΛ (μια εκ των δυο εταιριών που ενοποιήθηκαν στα Ε.Α.Σ.) και τον οικονομικό αντίκτυπο που αυτό είχε για το Ελληνικό δημόσιο.
Τώρα, στο πάρτι των προμηθειών θέλουν να προσθέσουν μια ακόμα εταιρία όπως είναι τα Ε.Α.Σ. και η οποία μέχρι σήμερα ως εταιρία δημοσίου ενδιαφέροντος και συμφέροντος διεκδικεί συμφωνίες και παραγγελίες με απόλυτη διαφάνεια.
Εμείς οι εργαζόμενοι και το εκλεγμένο Συνδικαλιστικό μας Κίνημα που μας εκπροσωπεί, έχουμε πρώτοι καταθέσει θέσεις που αφορούν μεταρρυθμίσεις, οικονομίες κλίμακος και διαρθρωτικές αλλαγές στα πλαίσια λειτουργίας της εταιρίας, διατηρώντας πάντα το Δημόσιο χαρακτήρα που, από τη φύση και το παραγωγικό της έργο, πρέπει να έχει.
Όλες οι προτάσεις μας είχαν στόχο τη βιωσιμότητα των Ε.Α.Σ και την ανάπτυξή τους προς όφελος της Άμυνας της χώρας και της οικονομίας της.
Προτείνουμε, διεκδικούμε και απαιτούμε:
1. Διατήρηση του Δημόσιου χαρακτήρα των Ε.Α.Σ.
2. Απεμπλοκή των Ε.Α.Σ. από το καθεστώς του νόμου 3429/05 περί ΔΕΚΟ.
3. Ένταξη των Ε.Α.Σ. στον αμυντικό σχεδιασμό και τις απαιτήσεις των Ε.Ε.Δ. και των Γενικών Επιτελείων.
4. Μέτοχος και εποπτεύον Υπουργείο να ταυτίζονται. Σήμερα, μέτοχος είναι το Υπουργείο Οικονομικών και εποπτεύον Υπουργείο είναι το Υ.Εθ.Α. Πολλές φορές είναι διαφορετικές οι ανάγκες του ενός και οι απαιτήσεις του άλλου, με ότι αυτό συνεπάγεται στη λήψη αποφάσεων και στον Επιχειρησιακό σχεδιασμό.
5. Υπογραφή παραγγελιών για σειρά πυρομαχικών που οι Ε.Ε.Δ. έχουν άμεσα και επείγουσα ανάγκη, όπως για παράδειγμα τα πυρομαχικά αρμάτων Leopard 120 mm.
6. Σχεδιασμό για τη χρηματοδότηση της παραγωγικής διαδικασίας.
7. Ολοκληρωμένο σχέδιο μετεγκαταστάσεων εφόσον αυτές κριθούν αναγκαίες ώστε να υπάρξουν οικονομίες κλίμακος, με την προϋπόθεση:
- Την κατάρτιση οικονομοτεχνικών μελετών ώστε να διασφαλίζεται η συνέχεια της εταιρίας και η ανάπτυξη ανταγωνιστικών γραμμών παραγωγής,
- Τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των εργαζομένων, οι οποίοι είναι το σημαντικότερο κεφάλαιο των Ε.Α.Σ. με την εξειδικευμένη και συσσωρευμένη τεχνογνωσία που διαθέτουν,
- Την κατάρτιση ολοκληρωμένου Επιχειρησιακού σχεδίου και σχεδίων δράσης που στόχο θα έχουν τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη της εταιρίας.
Δεν καταθέτουμε προτάσεις – ευχολόγια. Καταθέτουμε υλοποιήσιμες και ρεαλιστικές προτάσεις με γνώμονα το συμφέρον της χώρας και των Ελλήνων πολιτών.
Πρόσφατες αλλά και παλαιότερες ιδιωτικοποιήσεις σε εταιρίες που ανήκουν στην Αμυντική Βιομηχανία, όπως τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας και η ΕΛ.ΒΟ, είδαμε που έχουν καταλήξει και το πώς οι ιδιώτες ανέπτυξαν μια κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα.
Για την ακινησία και την αναποτελεσματικότητα δεν είναι υπεύθυνοι οι εργαζόμενοι ή η μορφή της εταιρίας. Υπεύθυνες είναι οι Διοικήσεις και η έλλειψη πολιτικού σχεδιασμού και πολιτικής βούλησης για την ανάπτυξη της εγχώριας Αμυντικής Βιομηχανίας.
Απορούμε, γείτονες χώρες που έχουν να επιδείξουν επιτεύγματα ανάπτυξης Αμυντικών Βιομηχανιών, είναι ικανότερες τεχνολογικά, βιομηχανικά και παραγωγικά; Ή μήπως πήραν πολιτικές αποφάσεις με μοναδικό γνώμονα το εθνικό τους συμφέρον; Μάλλον το δεύτερο εποίησαν!
Οι εργαζόμενοι στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και τα Σωματεία μας θα δώσουμε ενωμένοι και αποφασισμένοι τον Αγώνα μας για να αποτρέψουμε τα σχέδια ιδιωτικοποίησης, εκποίησης οικοπεδικών της εκτάσεων- βιομηχανικών της εγκαταστάσεων και συρρίκνωσης της δραστηριότητας της.

ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ, ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ!
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη