Το «Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων» μας ενημέρωσε ότι το αρμόδιο για την πάταξη της διαφθοράς και ενίσχυση της διαφάνειας τμήμα του Συμβουλίου της Ευρώπης διαπίστωσε, όσον αφορά στη χώρα μας, ότι δεν έχουμε συμμορφωθεί με 26 από τις 27 συστάσεις που μας έχει κάνει, ώστε να καταπολεμήσουμε αποτελεσματικά το θηρίο της διαφθοράς. Η ενημέρωση ...
αναλίσκεται στο τί δεν κάναμε όσον αφορά στην τροποποίηση του ποινικού οπλοστασίου μας, ώστε να φοβούνται οι επίορκοι ότι θα τιμωρηθούν αυστηρά και, έτσι, να παταχθεί η διαφθορά. Θα περίμενα να περιέχει η εν λόγω ενημέρωση δύο βασικά στοιχεία.
Πρώτον: να μην περιορίζεται στο ζήτημα του ποιές από τις υποδειχθείσες ρυθμίσεις δεν εντάχθηκαν στο νομικό μας οπλοστάσιο, αλλά να κάνει και ένα σχόλιο π.χ. ότι τίποτε δεν αναφέρει η έκθεση για τη νοοτροπία που επικρατεί στη χώρα και με βάση την οποία όσες διατάξεις και αν εισαχθούν για να τρομοκρατηθούν οι λαδώνοντες και οι λαδωνόμενοι, τίποτε δεν πρόκειται να αλλάξει χωρίς αλλαγή της νοοτροπίας αυτής. Και πώς θα μπορούσε να αλλάξει η νοοτροπία αυτή; Πρόταση:
α] ο καταγγέλλων επίορκο δημόσιο λειτουργό, τίθεται αμέσως υπό την προστατευτική ασπίδα του Οικονομικού Εισαγγελέα και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ώστε να αντιμετωπίσει αδαπάνως τις συνήθεις κινήσεις αντιπερισπασμού που χρησιμοποιούν οι καταγγελθέντες αρχίζοντας από την καταμήνυση του καταγγέλλοντος για δήθεν ψευδή καταμήνυση και τελειώνοντας με αγωγή για χρηματική ικανοποίηση λόγω δήθεν ηθικής βλάβης που υπέστησαν, τις οποίες ασκούν οι καταγγελθέντες - με την υποστήριξη πανάκριβων δικηγόρων - εναντίον του καταγγέλλοντος, ώστε να τον γονατίσουν οικονομικά και ηθικά με στόχο να αλλάξει την κατάθεση ή καταγγελία του.
β] στην ποινική δίκη εναντίον του επίορκου δημόσιου λειτουργού να δικαιούται να παρίσταται ως πολιτικώς ενάγουσα μία από τις πανελλήνιας εμβέλειας οργανώσεις καταναλωτών και το σωματείο «Διεθνής Διαφάνεια-Ελλάς» ως εκπροσωπούσες τα συμφέροντα των πολιτών μαζί με τον Εισαγγελέα, ο οποίος εκπροσωπεί την Πολιτεία.
Δεύτερον και σημαντικότερον: το ΑΜΕ παρέλειψε μία πολύ ενδιαφέρουσα παράγραφο, η οποία αφορά στα κόμματα. Κύριοι του ενημερωτικού ΑΜΠΕ, η έκθεση, της οποίας περίληψη μας χαρίσατε, περιλαμβάνει και την ακόλουθη παράγραφο
«to take appropriate measures to ensure that loans granted to political parties, coalitions and candidates are not used to circumvent political financing regulations, by ascertaining in particular whether loans are reimbursed in conformity with the terms under which they were granted (recommendation iii)».
Σα απλά νεοελληνικά: η Ελλάς δεν έλαβε μέτρα, τα οποία να διασφαλίζουν ότι δάνεια που χορηγούνται σε κόμματα, συνασπισμούς κομμάτων ή μεμονωμένους υποψηφίους δεν χρησιμοποιούνται για καταστρατήγηση των κανόνων χρηματοδότησης των κομμάτων και να επιβεβαιώνουν ιδίως κατά πόσον τα δάνεια αποπληρώνονται συμφώνως προς τους όρους, υπό τους οποίους αυτά χορηγήθηκαν.
Αυτό το τελευταίο, ιδίως, γιατί το δεν το περιλάβατε στο μακροσκελές ενημερωτικό δελτίο σας κύριοι του ΑΜΠΕ;
Σωτήριος Καλαμίτσης