18 Σεπ 2012

Έτσι θα αντιμετωπίσουμε την κρίση

του Δημήτρη Πανοζάχου*
ΕΜΕΙΣ ΜΕ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΜΕ ΔΙΑΘΕΣΗ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ
Τώρα πλέον είναι ολοφάνερο σε όλους ότι η κρίση έπαψε να είναι Κρίση της Ελλάδας, αλλά έγινε Κρίση του Ευρώ. Τα οικονομικά..
 προβλήματα στην Ιταλία και Ισπανία δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία.
Για να αντιμετωπισθεί η κρίση πρέπει να συμμετάσχουν όλοι. Όπως κέρδισαν όλοι από το ευρώ την εποχή των "παχιών αγελάδων", έτσι πρέπει να προσφέρουν και την περίοδο "των ισχνών αγελάδων".
Η προσφορά των χωρών πρέπει να είναι ανάλογη των κερδών τους και των δυνατοτήτων τους.
Η Ελλάδα λοιπόν πρέπει να προσφέρει με μείωση των ελλειμμάτων της και η Γερμανία με προσφορά των πλεονασμάτων της, γιατί αν η Ελλάδα κέρδισε την πρώτη δεκαετία της συμμετοχής της στο ευρώ με μείωση του κόστους δανεισμού της και χρηματοδότηση της αυξημένης κατανάλωσης, η Γερμανία κέρδισε με τη διευκόλυνση διακίνησης των παραγόμενων προϊόντων της στις υπόλοιπες χώρες του ευρώ και δημιούργησε οικονομικά πλεονάσματα. Μάλιστα τα πλεονάσματά της έγιναν σε βάρος της παραγωγής των ελλειμματικών χωρών.
Αν δεν υπήρχε το ευρώ, τα γερμανικά προϊόντα έχοντας συναλλαγματικές διαφορές θα δεχόταν μεγαλύτερο ανταγωνισμό και από τοπικές παραγωγές, αλλά και από προϊόντα παραγωγής στην Αμερική ή στην Ασία κλπ.
Ενδεχόμενη διάλυση του ευρώ δεν θα έχει μόνο ως αποτέλεσμα την οικονομική κατάρρευση των αδύνατων χωρών όπως η Ελλάδα, αλλά και την οικονομική αποδυνάμωση των ισχυρών της ευρωζώνης.
Η διατήρηση του ευρώ είναι σημαντική για όλους τους ευρωπαίους συμπεριλαμβανομένου και του ελληνικού λαού. Είναι ανάγκη και εμείς να συνειδητοποιήσουμε ότι έχουμε έναν πόλεμο "νέου τύπου" και πρέπει να πολεμήσουμε. Σε μας έτυχε - λόγω διαχρονικών δημοσιονομικών αδυναμιών και λανθασμένων χειρισμών της υπόθεσης από την κυβέρνηση Παπανδρέου- να είμαστε το εμπρόσθιο τμήμα της Ευρώπης που δέχεται την επίθεση.
Έχουμε ιστορική ευθύνη να "κρατηθούμε όρθιοι" αλλά και οι εταίροι μας πρέπει να μας το αναγνωρίσουν.
Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο της οικονομικής ομοσπονδοποίησης της Ευρώπης, αν δεν αποδείξουμε ότι στην κρίση μπορούμε να συνυπάρξουμε και να επιδείξουμε εταιρική αλληλεγγύη. Δεν σημαίνει ότι όλα τα μέτρα που μας ζητούνται να εφαρμόσουμε είναι σωστά αλλά υποχρεούμαστε - λαμβάνοντας υπόψη και τις εξελίξεις της τελευταίας τριετίας - να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της χώρας στα μάτια των εταίρων μας από τους οποίους ζητάμε την οικονομική ενίσχυση.
Δεν μπορώ να εκφράσω απόλυτα την άποψη αν μπορεί να αποπεμφθούμε από το ευρώ ή όχι, αλλά είμαι σίγουρος ότι η διάλυση του ευρώ θα αποτελέσει το μεγαλύτερο χτύπημα που μπορούμε να δεχθούμε για το βιοτικό μας επίπεδο και το μέλλον των παιδιών μας.
Η διάλυση του ευρώ δεν θα είναι απλώς η νίκη των κερδοσκόπων αλλά και η χειρότερη πολιτική οπισθοδρόμηση της Ευρώπης, γιατί δεν πιστεύω ότι η Ε.Ε θα έχει μέλλον με τυχόν κατάργηση του ευρώ. Να μη διαφεύγει κανενός, ότι η ΕΕ είναι δημιούργημα πολιτικών επιλογών για διασφάλιση της ειρήνης στην Ευρώπη.
Πρέπει λοιπόν το ευρώ να κερδίσει τη μάχη και στη συνέχεια η Ευρώπη να ανοίξει το ζήτημα της λειτουργίας των χρηματαγορών στο παγκόσμιο σύστημα. (Χρηματοοικονομικά παράγωγα που είναι δεκαπλάσια του παγκόσμιου ΑΕΠ, οίκοι αξιολόγησης που διατυπώνουν απόψεις και καθορίζουν την τύχη όλων των χωρών του κόσμου χωρίς να αξιολογούνται οι ίδιοι ποτέ αλλά ούτε και να δίνουν λόγο κάπου).
Ως Έλληνες έχουμε υποχρέωση να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Να αλλάξουμε το οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης της χώρας, να εξαλείψουμε το δημοσιονομικό έλλειμμά μας, να σταθούμε υπεύθυνα αναγνωρίζοντας τα λάθη μας σε ζητήματα οικονομίας. Οι εταίροι μας από την άλλη πρέπει να θυμούνται ότι η οικονομία αφορά ανθρώπους και η ευδοκίμηση μόνο των αριθμών χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η επίδραση στους κατοίκους κάθε χώρας ... μπορεί να οδηγήσει την Ευρώπη στο να χάσει την εμπροσθοφυλακή στη μάχη διατήρησης του ευρώ.
Ας γίνει αυτό το αίτημα μας. Είμαστε η εμπροσθοφυλακή του ευρώ, αναλαμβάνουμε τις ευθύνες, αλλά ως μπροστάρηδες έχουμε μεγαλύτερες απώλειες και χρειαζόμαστε ειδική περίθαλψη. Αλλιώς μπορεί σύντομα να ψάχνουμε νέα εμπροσθοφυλακή.
ΠΑΝΟΖΑΧΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Οικονομολόγος
Μέλος Εκτελεστικής Γραμματείας ΝΔ

* Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Δημοκρατία της Βόρειας Ελλάδας
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη