4 Σεπ 2012

Η ορολογία της προπαγάνδας


Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης
Για να αγκυροβολήσει στην άβυσσο του υποσυνείδητού μας κάθε μήνυμα της καθεστηκυίας τάξης, πρέπει να έχει το κατάλληλο περιτύλιγμα. Οι περιτυλιχτές [προκειμένου για σουβλάκια υπάρχει επισήμως η «ειδικότητα» του τυλιχτή] είναι αυτοί που..
κατέχουν την τέχνη της επικοινωνίας και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους δωρένα ή επ’ αμοιβή είτε σε οργανωμένες ομάδες ανθρώπων [κόμματα, επιχειρήσεις, σωματεία (άλλως ΜΚΟ)] είτε σε οργανωμένα τμήματα του κράτους [στρατός, σώματα ασφαλείας], αλλά και σε μεμονωμένα άτομα. Συνήθως συρράπτουν λέξεις και προτάσεις που δεν περιέχουν το παραμικρό νόημα και αποτελούν υποδείγματα αοριστολογίας. Για την απόκτηση της ειδικότητας δεν απαιτούνται σπουδές.
Αυτά σκέφτηκα μόλις διάβασα την ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ της Α΄ Θεσσαλονίκης για την 38η επέτειο της ιδρύσεως του κινήματος. Προτού προχωρήσω, οφείλω να πω ότι αν και δεν γνωρίζω τα μέλη της εν λόγω Επιτροπής, τα υπολήπτομαι όλα, επειδή ομοφώνως είχαν καταδικάσει το ανοσιούργημα του ταβερνιάρη της Πάρου, ο οποίος είχεν εκπονήσει τον κατάπτυστο νόμο περί ιθαγενείας, τον οποίο θα καταργούσε η ΝΔ ευθύς ως ερχόταν εν τη εξουσία, αλλά το ξέχασε και αυτό, επειδή προφανώς δεν βρίσκεται στην εξουσία ακροβατώντας μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Τα υπολήπτομαι δε ακόμη περισσότερο, επειδή ο Πάγκαλος, αυτό το βδέλυγμα της ελληνικής πολιτικής σκηνής, είχε πει για τα μέλη της εν λόγω Επιτροπής με αφορμή ακριβώς αυτή τη θέση που είχαν λάβει για το ανοσιούργημα Ραγκούση:
"Οι οποίοι βεβαίως είναι και τελείως ηλίθιοι, οι άνθρωποι αυτοί που ομοφώνως αποφάσισαν, είναι εντελώς ηλίθιοι, δεν έπρεπε να κινούνται στην κοινωνία ελεύθεροι, θα έπρεπε να είναι σε κάποιο άσυλο."
Λοιπόν, αδέλφια μου ηλίθιοι και σύντροφοί μου  εν ασύλω μάς ενημερώσατε χθες  ότι
«Η 3η Σεπτεμβρίου αποτελεί μια ημερομηνία ορόσημο στην σύγχρονη ελληνική ιστορία. Σηματοδοτεί την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, του πολιτικού Κινήματος που έδωσε νέα ώθηση στην Ελλάδα, απαγκιστρώνοντάς την από τις αγκυλώσεις του παρελθόντος και δίνοντας στην χώρα ένα δημοκρατικό και κοινωνικό πρόσωπο.
«Εθνική Ανεξαρτησία-Λαϊκή Κυριαρχία-Κοινωνική Δικαιοσύνη»
Λέξεις, οράματα και επιλογές αποκτούν και σήμερα μια απίστευτη ταύτιση με τις εξελίξεις, κάνοντας αναγκαία και επιτακτική την προσαρμογή και όχι την μετάλλαξή τους.
Η προσαρμογή των θεμελιακών μας αρχών και αξιών στις απαιτήσεις του σήμερα, οι απαντήσεις στα ερωτήματα που θέτουν αμείλικτα οι νέες κοινωνικές διεργασίες, δεν είναι εύκολη. Το ΠΑΣΟΚ πέρασε από πολλά στάδια και δοκιμασίες. Κρίθηκε, κατηγορήθηκε, επιδοκιμάστηκε, έδωσε μάχες για την χώρα.
Η Ανασύσταση του ΠΑΣΟΚ πρέπει να ανιχνευτεί μέσα από την αναγέννηση στη σκέψη και τις ιδέες, τη σύνθεση της στρατηγικής, τις πολιτικές και κοινωνικές σχέσεις του κινήματος με τους πολίτες και την επανασύνδεσή του με τις λαϊκές δυνάμεις.
Οφείλουμε όλοι μαζί να συμμετέχουμε στη διαμόρφωση ενός σύγχρονου δημοκρατικά οργανωμένου κόμματος, του ΠΑΣΟΚ του μέλλοντος.»

Και σας ερωτώ: ποιές είναι οι αγκυλώσεις του παρελθόντος, από τις οποίες μας απαγκίστρωσε το ΠΑΣΟΚ; Ενδεικτικώς αναφέρω: μήπως απηλλάγημεν της  αναθέσεως προμηθειών και έργων στους ημετέρους; Ήταν κάποια αγκύλωση αυτή, η οποία, όμως, έχει επιβιώσει και θεριέψει τα 38 αυτά χρόνια. Ήταν αγκύλωση η μη ασφάλιση όσων δεν έχουν εισφέρει στο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα; Ήταν αγκύλωση η μη αναγνώριση της ιδιότητος του Εθνικού  Αγωνιστή σε παιδιά του ΄40;
Δείξατε δημοκρατικό και κοινωνικό πρόσωπο με τις κλαδικές και τους διορισμούς των ημετέρων κατ’ εικόνα και ομοίωση της πρακτικής των πολιτικών αντιπάλων σας; Με τη μετατροπή του ΑΣΕΠ, δικού σας άριστου δημιουργήματος, σε σουρωτήρι; Με τη νομιμοποίηση παράνομων δαπανών του Δημοσίου, όπως ακριβώς και οι αντίπαλοί σας;
Μιλάτε για προσαρμογή και όχι μετάλλαξη. Προσαρμογή σε τί; Δεν σας αρκεί η προσαρμογή στις επιταγές του ΔΝΤ και των δανειστών εν γένει;
Ποίες οι θεμελιακές αρχές και αξίες στις οποίες αναφέρεσθε; Ποίες οι απαιτήσεις του σήμερα; Κάτι συγκεκριμένο;
Ποίες οι νέες κοινωνικές διεργασίες; Κάτι σαφές;
Ποιες μάχες έδωσε το ΠΑΣΟΚ για τη χώρα; Τη μάχη των Ιμίων, του Οτσαλάν, της Siemens ή του ευρώ που μας γονάτισε;
Οι αρχές και οι αξίες του καταστατικού του κινήματός σας  είναι σωστές σύντροφοι. Οι καλλίτερες. Πρέπει, όμως, να υπάρχουν και αυτοί που θα τις κάνουν πράξη. Τα πρόσωπα, λοιπόν, πρέπει να αλλάξετε. Δεν έχετε ανάγκη από προσαρμογές.  Όταν, όμως, μετά από τόση θλίψη, τόση οδύνη, τέτοια εξαθλίωση, τέτοιο χαμό, 2.500 αυτοκτονίες κ.λπ.,. σηκώνεσθε όρθιοι και χειροκροτείτε για μία ακόμη φορά τον ολετήρα του έθνους Γεώργιο Α. Παπανδρέου κατά την είσοδό του στην εκδήλωση για τα 38 χρόνια του ΠΑΣΟΚ, εγώ τι πρέπει να σκεφτώ αδέλφια;

Σωτήριος Καλαμίτσης
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη